Ληξούρι: Ζητούν κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το Αλιευτικό Καταφύγιο Αθέρα

Αίτηση 

Προς:  την κ. πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  κ. Αδαμαντία Καμινάρη

Των Δημοτικών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δαμουλιάνου Θεόδωρου                                                          Κοιν:       κ. Δήμαρχο Ληξουρίου

Καπάτου Βασιλείου                                                                                     κ. Κατσιβέλη Γεώργιο

Μαντζουράτου Δημητρίου

Συνοδινού-Βαλλιάνου Ευάγγελου

Φαρακλού Ευάγγελου

Κυρία Πρόεδρε

Παρακαλούμε να προγραμματίσετε και να καθορίσετε άμεσα  με την διαδικασία του κατεπείγοντος και με μοναδικό θέμα συζήτησης στο Δημοτικό μας Συμβούλιο,  τις εξελίξεις σχετικά με το Αλιευτικό καταφύγιο του Αθέρα (απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου για την μη νομιμοποίηση του Αλιευτικού Καταφυγίου).

Παρακαλούμε επίσης να εξασφαλιστεί  η παρουσία όλων των υπευθύνων των αρμόδιων υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων και άλλων φορέων (κάτοικοι, αλιείς κ.α.) ώστε να εκτεθούν όλες οι απόψεις γύρω από το θέμα.

Σας επισυνάπτουμε την σχετική εισήγηση και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

 

Ληξούρι 13/01/2020                                      

 Οι    Δημοτικοί Σύμβουλοι  της Λαϊκής Συσπείρωσης

Θ.  Δαμουλιάνος, Β. Καπάτος, Δ.Μαντζουράτος,

Ε. Συνοδινός-Βαλλιάνος, Ε.Φαρακλός,

Εισήγηση της ΛΑΪΚΗΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ  ΔΗΜΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ για το Αλιευτικό Καταφύγιο του ΑΘΕΡΑ

Πολύ πρόσφατα (στις 3.1.2020) ο Υφυπουργός Οικονομικών και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος αποφάσισε εκ νέου, την μη νομιμοποίηση του αλιευτικού καταφύγιου του Αθέρα. Η απόφαση αυτή της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ.,  έρχεται να προστεθεί στην παρελκυστική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα. Έρχεται όμως και σαν συνέχεια της απόφασης 372/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας (τμήμα Ε΄) που «… ακύρωνε προηγούμενη απόφαση ( 15440 π.ε./14.2.2017) του Διευθυντή της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου να κατεδαφίσει το καταφύγιο και ανάπεμπε την υπόθεση στην Διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση..».

Ως βασικές αιτιάσεις ο κ. Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος  σύμφωνα με το Α.Π.374 ΕΞ2020 έγγραφο της απόφασής του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο αναφέρει, την «…μη έκφραση γνώμη ή έκφραση αρνητικής γνώμης για την νομιμοποίηση στα υπό στοιχεία 9,11,12,13,14,15, έγγραφα του σκεπτικού της παρούσας και μη ύπαρξης σχετικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης». Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι από τις 26/6/2019 που δημοσιεύτηκε η απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας (αριθμός 372/2019,) κανένας πολιτικός ή τοπικός παράγοντας (προηγούμενος Δήμαρχος Αργοστολίου, σημερινός Δήμαρχος Ληξουρίου, προηγούμενος  Περιφερειάρχης  και η σημερινή Περιφερειάρχης ) δεν ενόχλησε το υπουργείο και τον υπουργό, προκειμένου να καταθέσει όλα τα στοιχεία που επικαλούντο στις δημόσιες συνεδριάσεις των συμβουλίων τους, που από ότι φαίνεται τελικά, τις έκαναν για τα «μάτια του κόσμου». Ιδιαίτερη σιωπή και ακινησία επέδειξε όμως και η προηγούμενη Βουλευτής κ.Θεοπεφτάτου(ΣΥΡΙΖΑ), η οποία δήλωνε (5/10/2018) προκειμένου για άλλη μια φορά να αποπροσανατολίσει και να κοροϊδέψει, ότι «…ο Λιμενοβραχίονας μπορεί να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση , αφού πρόκειται για δημόσιο έργο με κοινωφελή σκοπό (νόμος 4495, άρθρο 114 ), και σημείωνε …ότι μένουν μερικές ακόμη μέρες ακόμη για να ενταχθεί το έργο στην προστασία αυτού του νόμου, αφού οι προθεσμίες λήγουν σε λίγες μέρες , εκτός και αν υπάρξει  παράταση….»

Αντί όλων αυτών η μόνη εξέλιξη που υπήρξε ήταν η επίδειξη  προκλητικής αδράνειας όχι μόνο της πρώην Βουλευτή κ. Θεοπεφτάτου, αλλά και όλων των τοπικών πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων , του σημερινού Βουλευτή κ. Καππάτου (Ν.Δ), ενώ σε σχετική προφορική ερώτηση της Λαϊκής συσπείρωσης στον Δήμαρχο Ληξουρίου στην αρχή της θητείας του, πήραμε την απάντηση «ότι περιμένουμε την απόφαση μετά την κατάθεση ένστασης του Δήμου Αργοστολίου στον Διευθυντή της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου …» .  Η συνέχεια στο θέμα και μάλιστα σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο δόθηκε με την κατάθεση σχετικής ερώτησης στις 31 Δεκεμβρίου 2019, προς στον υπουργό Εσωτερικών,  από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Πάνο Σκουρλέτη,  με την οποία  ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «…ποια μέτρα και ποιες ενέργειες προτίθεται να λάβει, προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την κατεδάφιση του αυθαίρετου λιμενοβραχίονα …». Επιχειρηματολογώντας μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης στην ερώτησή του αναφέρει ότι «…το αλιευτικό έργο έχει προκαλέσει σταδιακά από το 1992 και μετά αλλοίωση της οριογραμμής του αιγιαλού κατά μήκος της ακτής των 200 μέτρων του κτήματος . Οι αλλοιώσεις και οι ζημιές αφορούν τόσο την πλήρη εξαφάνιση της αποτελούμενης από βότσαλα ακτής όσο και στη δημιουργία υποσκαφών τόσο στο φυσικό βράχο της ακτής όσο και στη θεμελίωση των αναλημματικών τοίχων ανατολικά των διατηρητέων κτιρίων του συγκροτήματος προς τη θάλασσα. Σύμφωνα με έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) το 2018 και λόγω των συσσωρευτικές ζημιών που προκαλεί στο ιστορικά διατηρητέο μνημείο, το αλιευτικό ,συστήνεται η απομάκρυνση της λιμενικής κατασκευής για να προστατευτούν τα διατηρητέα κτίσματα της δυτικής ακτής του Όρμου Αιθέρα και για την διατήρηση και βελτίωση του φυσικού κάλους της περιοχής…»

Είναι προφανές πως βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε μια νέα προσπάθεια να κατεδαφιστεί το αλιευτικό καταφύγιο του Αθέρα, μόνο που αυτήν την φορά είναι συντονισμένη και συστημική. Οι μάσκες όλων των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τις συγκροτούσαν ( Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ)  έπεσαν και οι εκπρόσωποί τους με καταμερισμό, συναγωνίζονται ποιος θα το γκρεμίσει πιο γρήγορα.

Οι μάσκες όμως έπεσαν και για τους εκπρόσωπους αυτών των κομμάτων στην τοπική διοίκηση (Δήμο και Περιφέρεια) που, ενώ στα λόγια διατεινόταν ότι δεν πρέπει να κατεδαφιστεί, καμιά ενέργεια δεν έκαναν να αποτρέψουν την εξέλιξη αυτή, μέχρι το σημείο που τους αποκαλύπτει και τους εκθέτει η ίδια η αιτιολόγηση του υπουργού. Οι ευθύνες τους είναι αποκλειστικές και καθοριστικές για την εξέλιξη αυτή, αφού χρόνια τώρα δεν έκαναν τίποτε για την νομιμοποίησή του, παρότι αποτελεί σημαντικό αλιευτικό καταφύγιο για την ευρύτερη περιοχή Κεφαλονιάς-Ιθάκης-Λευκάδας, (γι αυτό άλλωστε κατασκευάστηκε από τον «αναπτυξιακό Σύνδεσμο Παλικής» τον Δεκέμβριο του 1992, ως έργο πνοής).

Είναι προκλητική η ολιγωρία τόσο του Δημάρχου Ληξουρίου κ. Κατσιβέλη (ΝΔ) αλλά και του Αντιπεριφερειάρχη κ.Τραυλού, που συνέδραμαν στα τετελεσμένα. Είναι ενδεικτικός άλλωστε ο αποκλεισμός του συγκεκριμένου αλιευτικού καταφυγίου από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, (και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου κ. Κουρή) να εκσυγχρονίσει,  (παγομηχανές , αποθήκες , εξηλεκτρισμό , πίλαρ ), τα άλλα υπάρχοντα αλιευτικά καταφύγια του νησιού.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι, αιτία  της μεγάλης πρεμούρας των αστικών κομμάτων-κυβερνήσεων και τοπικών διοικήσεων να κατεδαφιστεί το συγκεκριμένο αλιευτικό καταφύγιο, είναι η υιοθέτηση των απαιτήσεων των επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν βάλει στο στόχαστρο την περιοχή. Με πρόσχημα τάχα την προστασία του περιβάλλοντος, χρόνια τώρα, στοχεύουν με τη συγκεκριμένη κατεδάφιση να «καθαρίσουν» τον χώρο από τις «ενοχλητικές» δραστηριότητες των κατοίκων, των επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, για να ανοίξει ο δρόμος για τα μεγάλα συμφέροντα, που ήδη έχουν εμφανιστεί στην περιοχή ξενοδοχειακές μονάδες κ.ά.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο,  καλούμαστε σήμερα να πάρουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί αυτή απόφαση. Όπως μέχρι σήμερα ο λαός της Παλικής έχει αποτρέψει την κατεδάφιση του αλιευτικού καταφυγίου έτσι θα γίνει και τώρα.

Στα πλαίσια αυτά καλούμε

  • σε ομόφωνη απόφαση καταδίκης της απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών και σε άμεσες ενέργειες για ένσταση κατά της απόφασής του
  • σε άμεσες ενέργειες για την νομιμοποίησή του καταφυγίου για να κατοχυρωθεί επιτέλους σαν έργο μεγάλης ωφελιμότητας και αξίας για την ευρύτερη περιοχή
  • σε εξασφάλιση χρηματοδότησης με ένταξή του στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και της ΠΙΝ, ή από άλλη χρηματοδότηση προκειμένου να εκσυγχρονιστεί.

ΛΗΞΟΥΡΙ 13/1/2020                       ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ