Ο κορονοϊός καλπάζει στη χώρα καθώς την Τρίτη 30 Μαρτίου καταγράφηκαν 4340 νέα κρούσματα που αποτελεί ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού ενώ η Αττική συνεχίζει να«φλέγεται» με 2097 μολύνσεις και η Θεσσαλονίκη με 535.
Παράλληλα οι θάνατοι από κορονοϊό ξεπέρασαν τους 8.000 ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 741 και τίποτα δεν δείχνει πως δεν θα αυξηθούν και άλλο
Και όμως παρά όλα αυτά τα πολύ άσχημα δεδομένα οι πολίτες βρίσκονται σε όριά τους, το lockdown δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς πνίγει την οικονομία, αλλά δεν εφαρμόζεται κιόλας με χιλιάδες κόσμου να βρίσκεται στους δρόμους, στα πάρκα, στις παραλίες, στις πλατείες ή συγκεντρωμένοι σε σπίτια όπου η μετάδοση του κορονοϊού είναι πολύ εύκολη.
Στόχος λοιπόν είναι να βρεθούν τα μέτρα αποσυμπίεσης της κοινωνίας που παράλληλα δεν θα επιβαρύνουν περισσότερο την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και να μην οδηγηθούμε στην καταστροφή.
Αυτό το σχέδιο αποσυμπίεσης της κυβέρνησης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες το βράδυ της Τρίτης.
Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες και τα μέτρα για την χαλάρωση του lockdown. Μέτρα όμως που θα πρέπει να εγκρίνει πρώτα η Επιτροπή λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει αύριο το πρωί σε μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις από την αρχή της πανδημίας.
Οι δεδομένες κινήσεις και τα «στοιχήματα»
Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται πως από το ερχόμενο Σάββατο θα επιτραπούν ι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο ενώ το μεγάλο ερωτηματικό είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου.
Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να τεθεί σε λειτουργία ο αριθμός 13032, όπου οι πολίτες θα στέλνουν sms με χρονικό περιορισμό για ψώνια δύσκολα θα υλοποιηθεί. Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι αγορές να πραγματοποιούνται με click away τουλάχιστον για μια εβδομάδα.
Εξαιρετικά δύσκολα θεωρεί να ανοίξουν και πάλι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα στις 5 Απριλίου με αυτά τα δεδομένα. Όσον αφορά τα σχολεία και κυρίως τα Λύκεια και τα Γυμνάσια ενδέχεται να ανοίξουν στις 12 Απριλίου ενώ στη συνέχεια θα συζητηθεί η επαναλειτουργία των Δημοτικών. Η επιστροφή καθηγητών και μαθητών στα θρανία θα γίνει με διενέργεια self test.
Το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας
Σύμφωνα με το Mega, η εκτίμηση των επιστημόνων (εκτίμηση που είναι και σε γνώση της κυβέρνησης) είναι ότι από τη στιγμή που θα έχουμε περίπου 150.000 τεστ την ημέρα, με την «είσοδο» των self tests στην καθημερινότητά μας, αυτό σημαίνει πως θα βλέπουμε από 8 έως και 10 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα.
Αυτόν τον αριθμό θα βλέπουμε ενδεχομένως από την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, όταν θα αρχίσουν τα τεστ. Άρα αυτός είναι ένας αριθμός οποίος θα μπαίνει πια στη ζωή μας, θα ξεχάσουμε τα περίπου 2.000 με 4.000 κρούσματα και θα έχουμε άλλα δεδομένα.
Αυτό είναι ουσιαστικά το νέο μοντέλο και θα έχουμε μια αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας πια σε αυτό το νέο μοντέλο. Ένα μοντέλο που θα έχει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και μέτρα αποσυμπίεσης . Θα ανοίξει η αγορά, θα ανοίξουν και τα σχολεία, ενώ μέχρι το Πάσχα θα ανοίξει και η εστίαση. Έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρχει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων.
Θα έχουμε τώρα μικρότερη βαρύτητα στον αριθμό των κρουσμάτων. Δεν θα κοιτάμε πια τον αριθμό θα είναι τα ποιοτικά του στοιχεία. Θα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό τεστ, θα έχουμε μικρότερη μετάδοση λόγω έναρξης των δραστηριοτήτων γιατί θα είναι και οι ανοιχτοί χώροι και θα υπάρχει κίνηση έξω.
Και βέβαια ο εμβολιασμός των μεγάλων ηλικιών μαζί με τις ευπαθείς ομάδες θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου οπότε αυτές οι ομάδες που είναι πιο επικίνδυνες, θα είναι και προστατευμένες από την επόμενη περίοδο.
Έτσι λοιπόν, η συμβολή των self tests αλλάζει το τοπίο και αυτό το νέο μοντέλο θα έχει στο επίκεντρο τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων -που θα είναι πάρα πολύ υψηλός και δεν θα πρέπει να τρομάξει αυτό- αλλά και τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών, κάτι που αλλάζει την εξίσωση καθώς θα έχουμε και καλύτερη ιχνηλασιμότητα.
Πηγή: newsit.gr