Μάκης Φόρτες: Η διαχείριση, προστασία, ευζωία και επανένταξη των αδέσποτων είναι δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Με αφορμή τα ζητήματα που τέθηκαν από τον Σύλλογο Ζωοφίλων  «Ντόρις» σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, μας δίνεται η αφορμή να καταθέσουμε κάποιες σκέψεις μας για το πώς αντιλαμβανόμαστε την συνύπαρξή μας μαζί τους.

Είναι ζήτημα ευθύνης η αντιμετώπιση του προβλήματος με τρόπο που θα μας τιμά όλους, εφαρμόζοντας την υφιστάμενη νομοθεσία με σκοπό την σωστή και  πολιτισμένη διαχείριση και  ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στην πλειοψηφία τους, προκύπτουν από συμπολίτες μας που τα εγκαταλείπουν ανεύθυνα και στην χειρότερη περίπτωση αυτά κακοποιούνται και θανατώνονται διότι κάποιοι τα θεωρούν απειλή.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται συγκεκριμένες δράσεις όπως:

1.Δημιουργία Προγράμματος  Διαχείρισης  των Αδέσποτων  και των Ζώων Συντροφιάς με βασικούς άξονες:

Περισυλλογή

Κτηνιατρική εξέταση

Αποπαρασίτωση

Εμβολιασμός

Στείρωση

Υιοθεσία ή Επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων στο περιβάλλον

Ενημέρωση των πολιτών

Τήρηση της νομοθεσίας

  1. Διεκδίκηση για θεσμοθέτηση ειδικής κρατικής επιχορήγησης στα πλαίσια των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) για τα αδέσποτα. Η ΕΕ έχει επίσης εκπονήσει και προωθεί Κοινοτικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθή Μεταχείριση των Ζώων ,μέσα από το οποίο μπορεί να γίνει και προγραμματισμός κατασκευής ή επέκτασης του υφιστάμενου καταφυγίου προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των υποδομών με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τον γενικότερο εκσυγχρονισμό του.

Με τον αριθμό που τα ζώα εγκαταλείπονται είναι λογικό το καταφύγιο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες φιλοξενίας και περίθαλψης τους για αυτό επιβάλλεται να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος παραμονής τους εκεί και ταυτόχρονα να διευκολυνθεί η όποια φροντίδα τους.

  1. Μια άμεσα υλοποιήσιμη κίνηση είναι η δημιουργία χώρων παροχής τροφής και νερού για τα αδέσποτα σε συγκεκριμένα μέρη, που ευτυχώς στο δήμο μας είναι αρκετά και κατάλληλα για αυτό το σκοπό.
  2. Άμεση αδειοδότηση και λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου που μέσα από τα έσοδα του θα μπορεί να λειτουργεί ως χώρος περίθαλψης, θεραπείας, στείρωσης, υιοθεσίας και ευζωίας των ζώων και   θα αποτελεί τον πυλώνα προστασίας της υγείας τόσο των ζώων όσο και της δημόσιας υγείας.

Αυτή την ευθύνη σηκώνουν σήμερα στις πλάτες τους οι ιδιώτες κτηνίατροι που προσφέρουν και προς τιμήν τους, αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, όπου και όποτε τους ζητηθεί.

  1. Δημιουργία σελίδας κοινωνικής δικτύωσης του δήμου, στην οποία θα απευθύνεται ο πολίτης για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τα ζώα, από ενημέρωση μέχρι καταγγελία κι η οποία θα προωθεί τις υιοθεσίες των υγιών ζώων.

Επίσης, μέσω της ίδιας σελίδας υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας μιας δημοτικής τράπεζας πληροφοριών για να μπορούμε ανά πάση στιγμή και ώρα να έχουμε πλήρη εικόνα του  αριθμού των ζώων, της κατάστασης τους και τον εντοπισμό ιδιοκτητών που τα εγκαταλείπουν.

6.Πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών μέσα από δράσεις στα σχολεία, ενημερωτικό υλικό, εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεργασία με τις φιλοζωϊκές οργανώσεις  και εκδηλώσεις έτσι ώστε, όσο το δυνατόν περισσότεροι  δημότες να λάβουν γνώση του προβλήματος, να ευαισθητοποιηθούν  και να ξέρουν που να απευθυνθούν συμμετέχοντας ενεργά.

  1. Ενημέρωση μέσα από φορείς, κτηνιάτρους, ομάδες και εθελοντές προς τους ιδιοκτήτες ζώων ώστε να γνωρίσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά και την νομοθεσία για την τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων και την υποχρεωτική σήμανσή τους.
  2. Η δημιουργία εκ νέου της δημοτικής αστυνομίας που είναι στο πρόγραμμά μας, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος αφού θα ενημερώνει για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων, θα ευαισθητοποιεί τους πολίτες και θα συνδράμει με τις δυνάμεις της όπου θα παρίσταται ανάγκη, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ.

Αφού εξαντληθούν τα περιθώρια υπόδειξης και ενημέρωσης, σε περίπτωση μη τήρηση αυτής, σε  συνεργασία  με την Ελληνική Αστυνομία, που θα πρέπει να γίνει πιο ευαίσθητη και αποτελεσματική σε θέματα κακοποίησης, συμφωνούμε ότι το πρόστιμο πρέπει να επιβάλλεται και να λειτουργεί τουλάχιστον ως αποτρεπτικός παράγοντας.

Η ευθανασία ως μέτρο καταστολής του αριθμού των αδέσποτων δεν μας βρίσκει σύμφωνους και την αποδεχόμαστε μόνο στην περίπτωση που ένα ζώο υποφέρει κι η φυσική του κατάσταση  είναι μη αναστρέψιμη.

  1. Όσον αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες θεωρούμε ότι μόνο η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων με πρωτεύοντα τον δήμο, μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος και σαφέστατα θα επιδιώξουμε την ενημέρωση και συμμετοχή στα προγράμματα του δήμου.

Οι τουρίστες ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα που αφορούν τα ζώα, μεταφέρουν την όποια εμπειρία τους στις χώρες καταγωγής τους. Οπότε η αδιαφορία, εγκατάλειψη, κακοποίηση και  θανάτωση ενός ζώου που τυχόν  ενοχλεί κάποιους επιχειρηματίες στο χώρο τους, μόνο κακό μπορεί να κάνει στην εικόνα τους και στο τουριστικό μέλλον της επιχείρησης. Οι από κοινού λοιπόν δράσεις θα είναι προς όφελος όλων.

Άσχετα με το αν κάποιος είναι ή όχι φιλόζωος, δεν νοείται στις μέρες μας να κλείνουμε τα μάτια μας σε ένα πρόβλημα υπαρκτό που όσο δεν το ακουμπάμε θα μεγαλώνει και θα διαιωνίζεται με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της ζωής μας και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων.

Άσχετα με το αν κάποιος αγαπά ή όχι τα ζώα, το πώς συμπεριφερόμαστε και διαχειριζόμαστε τα αδέσποτα είναι καθαρά δείγμα συλλογικής ευθύνης και πολιτισμού μιας κοινωνίας για την οποία οι πολίτες της πρέπει να είναι εξίσου υπεύθυνοι και υπερήφανοι.