Μάκης Φόρτες: Ιδού «το πρωτοφανές έργο που έχει λάβει χώρα την τελευταία πενταετία» ! (Εισαγωγή: Μέρος 1ο)

Βρισκόμαστε 47 ημέρες πριν τις εκλογές.

Και δεν θα κουραστώ , μέχρι τέλους, να μιλώ πολιτικά: Με επιχειρήματα, στοιχεία και θέσεις, για το σήμερα, το αύριο και τα δεδομένα που οριοθετούν τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

 

  • Για το προφανές, την αναγκαιότητα για πολιτική αλλαγή στην τοπική δημοτική ηγεσία
  • Για το ζητούμενο, την  «επόμενη μέρα»  και
  • Για το απευκταίο, το ενδεχόμενο αλλοίωσης της λαϊκής εντολής

 

Στο διάγγελμα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του ο Αλέξανδρος Παρίσης στις 18 Μαρτίου παρ’ότι στήθηκε εμφανώς από επαγγελματίες της επικοινωνίας, έκανε το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να κάνει.

Η ομολογία της απόλυτης αποτυχίας της Δημοτικής Αρχής !

Μέσα στις 1.277 λέξεις του διαγγέλματος – ανακοίνωσης της υποψηφιότητας δεν υπάρχει μία (όχι δύο….μία) λέξη που να αναφέρεται στο έργο της Δημοτικής Αρχής στις εκτός του κέντρου του Αργοστολίου περιοχές και τα χωριά των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων του νέου Δήμου «στην πιο παραγωγική 5ετία που γνώρισε το νησί μας» !

Και αυτή είναι η πραγματικότητα όπως την ομολόγησε ο Αλέξανδρος Παρίσης:

Η απόλυτη εγκατάλειψη του Αργοστολίου και των 32 κοινοτήτων των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων που συναποτελούν το νέο Δήμο Αργοστολίου !

 

Θα δούμε λοιπόν με στοιχεία ότι «η πιο παραγωγική 5ετία που γνώρισε το νησί μας» κατά τον Δήμαρχο, μεταφράζεται στο να εκτελούνται το …… 23% ΜΟΝΟ των έργων που έχουν εξαγγελθεί και να υπάρχει απορρόφηση….. στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 18% των αντιστοίχων πιστώσεων που έχει προγραμματιστεί.

Και την ίδια ώρα 13 από τις 32 κοινότητες του νέου Δήμου Αργοστολίου να μην παίρνουν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ !

Τα ίδια τα στοιχεία της Δημοτικής Αρχής για το έργο που έχει παράξει απομυθοποιούν το σύνθημα της εν όψει των επερχόμενων εκλογών πως «οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις …. και έργα» !

 

Θα δούμε κατ’αρχήν το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για την χρηματοδότηση των χωριών (Τοπικών Κοινοτήτων) και τι (ΔΕΝ) εφαρμόζει τα εννιά χρόνια της θητείας της η Δημοτική Αρχή με την ανοχή μέρους της αντιπολίτευσης.

Ακολούθως μέσα από τρεις συνεχόμενες δημοσιεύσεις θα δοθούν αναλυτικά τα στοιχεία όπως αποτυπώνονται στους αντίστοιχους απολογιστικούς πίνακες εξόδων του Δήμου Κεφαλονιάς της τελευταίας πενταετίας και δεύτερης θητείας της Δημοτικής Αρχής Παρίση από το 2014 μέχρι και το 2018 στις τέσσερεις Δημοτικές Ενότητες.

Και για την εγκυρότητα των στοιχείων παραθέτω τις ΑΔΑ κάθε πίνακα εξόδων και κάθε έτους από τους οποίους και αντλήθηκαν τα στοιχεία.

2014 ΑΔΑ: ΨΡΨΤΩ35-ΔΔΙ

2015 ΑΔΑ:   Ω7ΔΤΩΕ5-Ι63

2016 ΑΔΑ: 9312ΩΕ5-7ΛΛ

2017 ΑΔΑ: 695ΖΩΕ5-ΛΘΛ

2018 ΑΔΑ: Ρ2ΡΩΩΕ5-0ΥΠ

 

Το νομοθετικό πλαίσιο χρηματοδότησης των Τοπικών Κοινοτήτων

Σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 86 του νόμου 3852/2010) κάθε χρόνο «το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του καθορίζει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων του επόμενου έτους της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας. Η απόφαση αυτή διαβιβάζεται στο συμβούλιό της έως το τέλος Ιουνίου» .

Στη συνέχεια «Το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας καταρτίζει σχέδιο του προϋπολογισμού εξόδων της κοινότητας για το επόμενο οικονομικό έτος»

Ακολουθεί απόφαση της οικονομικής επιτροπής όπου «Το σχέδιο προϋπολογισμού εξόδων των δημοτικών κοινοτήτων, εντάσσεται στο σχέδιο προϋπολογισμού του δήμου».

Μάλιστα στο νόμο προβλέπεται ότι «Το πιο πάνω σχέδιο προϋπολογισμού εξόδων τοπικής και δημοτικής κοινότητας, αν δεν καταρτιστεί ή δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα στην οικονομική επιτροπή, καταρτίζεται από αυτήν».

Στο Δήμο Κεφαλονιάς όλα τα χρόνια της λειτουργίας του από το 2011 μέχρι και το 2018 δεν ακολουθήθηκε ποτέ αυτή η διαδικασία κατά παράβαση του νόμου και αυτό με συνευθύνη και της αντιπολίτευσης και προσωπικά του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόφιλου Μιχαλάτου ο οποίος αν και τυγχάνει αντιπρόεδρος της οικονομικής επιτροπής την τελευταία περίοδο, είναι μονίμως απών και καταψηφίζει μεν τον προϋπολογισμό (αν και τις χρονιές 2011 και 2012 έδωσε θετική ψήφο) δίχως όμως να αναφέρει το ζήτημα της μη εφαρμογής του νόμου για την χρηματοδότηση των κοινοτήτων. Και φυσικά υπάρχει ευθύνη της εποπτεύουσας αρχής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και Ιονίου που εγκρίνει ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια τους ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ προϋπολογισμούς !

 

 

Αύριο το Μέρος 2ο με  «Το πρωτοφανές έργο που έχει λάβει χώρα την τελευταία πενταετία…. στη Δ.Ε. Αργοστολίου» και τις δεσμεύσεις της Δημοτικής αρχής που…..ΔΕΝ γίνονται πράξεις και έργα.