Η Μαρία Καρυστιανού έδωσε μια από τις πιο προσωπικές και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις των τελευταίων μηνών, μιλώντας στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» και στον δημοσιογράφο Νίκο Συρίγο για την απόφασή της να προχωρήσει στη δημιουργία πολιτικού φορέα, αλλά και για το βαρύ προσωπικό φορτίο που συνεχίζει να κουβαλά μετά την τραγωδία των Τεμπών.
Η μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης, η οποία έχασε τη ζωή της στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, αναφέρθηκε με έντονο τρόπο στις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση της πολιτικής της πρωτοβουλίας, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις και οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί αποτελούν πλέον μια γνώριμη πραγματικότητα για την ίδια.
«Τρία χρόνια τώρα έχουμε συνηθίσει στη δολοφονία χαρακτήρων»
Η Μαρία Καρυστιανού έκανε λόγο για οργανωμένες προσπάθειες απαξίωσης και αμφισβήτησης των προθέσεών της, σημειώνοντας πως οι αρνητικές αντιδράσεις που ακολούθησαν την παρουσίαση του κόμματος είχαν ξεκάθαρο στόχο να πλήξουν την ίδια και τους συνεργάτες της.
Όπως τόνισε, τα τελευταία τρία χρόνια έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο επιθέσεων σε προσωπικό επίπεδο, ενώ υποστήριξε ότι σε μια κοινωνία με λιγότερη ανθρωποφαγία και περισσότερη ψυχραιμία, τα στελέχη και τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το εγχείρημα θα είχαν ήδη παρουσιαστεί δημόσια.
Η ίδια εμφανίστηκε αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει, παρά τις αντιδράσεις που καταγράφονται στον δημόσιο διάλογο.
Η απάντηση σε όσους μιλούν για «εκμετάλλευση»
Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτησή της απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ότι αξιοποιεί πολιτικά την τραγωδία που βίωσε ως μητέρα.
Η Μαρία Καρυστιανού δήλωσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει πώς μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι ένας γονέας εκμεταλλεύεται το ίδιο του το παιδί μετά από μια τόσο οδυνηρή απώλεια.
Όπως ανέφερε, οι συγκεκριμένες κατηγορίες όχι μόνο δεν την αποθαρρύνουν, αλλά λειτουργούν ως επιπλέον κίνητρο για να συνεχίσει τον αγώνα της.
«Με έχει πεισμώσει και θα το πάω μέχρι τέλους», ήταν το μήνυμα που έστειλε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει.
«Βαρέθηκα να με λυπούνται»
Σε μια από τις πιο φορτισμένες στιγμές της συνέντευξης, η Μαρία Καρυστιανού μίλησε για το πένθος και τον τρόπο με τον οποίο το βιώνει όλα αυτά τα χρόνια.
Όπως εξήγησε, έχει κουραστεί να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά μέσα από την ταυτότητα της «χαροκαμένης μητέρας», τονίζοντας ότι κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται διαφορετικά την απώλεια και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος πενθεί.
Για την ίδια, το πραγματικό νόημα του πένθους είναι να μην επιτρέψει η απώλεια της κόρης της να περάσει χωρίς να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.
Υπογράμμισε ότι η προσωπική της διαδρομή και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει συνδέονται άμεσα με αυτή τη βαθιά ανάγκη για δικαιοσύνη, αλλαγή και ουσιαστική προσφορά.
Η συγκλονιστική αναφορά στη Μάρθη
Η πιο συγκινητική στιγμή της συνέντευξης ήρθε όταν αναφέρθηκε στην κόρη της, Μάρθη, και στα όνειρα που είχαν μείνει ανεκπλήρωτα.
Με εμφανή συγκίνηση μίλησε για τις εικόνες που είχε φανταστεί για το μέλλον της οικογένειάς τους, τις στιγμές που δεν πρόλαβαν να ζήσουν μαζί και τη χαρά που στερήθηκε ως μητέρα.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κόρη της θα στήριζε την απόφασή της να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, καθώς –όπως είπε– είχε έντονη αίσθηση του δικαίου και θα βρισκόταν στο πλευρό της σε αυτή τη νέα προσπάθεια.
Η εξομολόγηση της Μαρίας Καρυστιανού προκάλεσε έντονη συγκίνηση, καθώς συνδύασε τη δημόσια παρέμβαση με μια βαθιά προσωπική κατάθεση ψυχής, φωτίζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα μιας μητέρας που εξακολουθεί να παλεύει να δώσει νόημα σε μια ανείπωτη απώλεια.



