Θέμα χρόνου είναι η τοποθέτηση καμερών στις στολές των αστυνομικών βασικών μονάδων, που θα καταγράφουν τους ίδιους κατά τις καθημερινές επιχειρήσεις τους. Μια από τις υπηρεσίες αυτές είναι τα ΜΑΤ και το Open έφερε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες από τις πρώτες κάμερες που έχουν παραληφθεί και είναι πλέον στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου, το οποίο μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σαββάτου (3/10), από εδώ και στο εξής, ένας από τους αστυνομικούς κάποιας διμοιρίας, θα έχει και θα χειρίζεται τη συγκεκριμένη κάμερα, σε κάθε επιχείρηση της Αστυνομίας. Η κάμερα αυτή θα καταγράφει τα πάντα και το υλικό θα είναι στη διάθεση του εισαγγελέα, αλλά και της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μικρότερες κάμερες -τις οποίες θα χρησιμοποιούν επάνω στις στολές τους οι αστυνομικοί και θα παραλάβει η ΕΛΑΣ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου– θα στέλνουν απευθείας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων και θα έχουν επάνω τους οι ομάδες της ΔΙΑΣ και Δράσης.
Στις 21 Σεπτεμβρίου, το ethnos.gr είχε αναφέρει πως το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έχει υπογραφεί και προβλέπει τη νομιμότητα της λειτουργίας των καμερών στις στολές των αστυνομικών όταν υπάρχει κίνδυνος τέλεσης σοβαρών αξιόποινων πράξεων. Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί εμφανίζονταν μάλιστα θετικοί απέναντι στην εξέλιξη, ενώ ήταν αυτοί που πρότειναν στην πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση.
«Νομίζω ότι μπορεί και να αργήσαμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό μέτρο, αρκεί να εφαρμοστεί με σύνεση και με σεβασμό προς όλους. Είναι θετικό, διότι δε μπορεί η Αστυνομία να πηγαίνει να βρίσκει υλικό από ιδιωτικές κάμερες σπιτιών και επιχειρήσεων για να αποκαλύψει εγκληματικές πράξεις που έγιναν για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ή στο περιθώριο μίας διαδήλωσης», δηλώνει στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ, Θεόφιλος Παπαδάκης.
Και προσθέτει: «Οι αστυνομικοί πρέπει να μπορούν απρόσκοπτα να ασκούν τα καθήκοντά τους και να μπορούν να αποδείξουν τι πραγματικά συνέβη, όταν κάποιος, για παράδειγμα κακόβουλος, τους κατηγορεί για κάτι που έκαναν εν ώρα καθήκοντος. Πολλές φορές συνάδελφοί μου έχουν βρεθεί μπλεγμένοι χωρίς να φταίνε. Το κράτος πρέπει να βρει κάθε νόμιμο μέσο για να τους θωρακίσει θεσμικά. Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο και ο αστυνομικός πρέπει να νιώθει ασφαλής. Νομίζω πρέπει να δούμε πως χρησιμοποιούν τις κάμερες αστυνομίες ξένων χωρών, όπως η Αμερική, και να πάρουμε παραδείγματα».
Η αφορμή
Αφορμή για να ανοίξει ο διάλογος γύρω από το θέμα της χρήσης καμερών από αστυνομικούς στάθηκαν οι καταγγελίες του περασμένου Δεκεμβρίου για αστυνομική βία, με αποκορύφωμα την υπόθεση του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε κατάληψη της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι. Το σκεπτικό ήταν ότι μετά από μία καταγγελία θα μπορεί να «ανοίξει» η κάμερα και να αποδείξει τι πραγματικά έχει συμβεί. Την πρόταση έφεραν πρώτοι στο τραπέζι των συζητήσεων οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Συγκεκριμένα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ύστερα από τις πρόσφατες καταγγελίες για αστυνομική βία, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην οποία προτεινόταν η τοποθέτηση καμερών στις στολές.
Πηγή: ethnos.gr