Εξετάζεται η προμήθεια συστήματος απολύμανσης αέρα σε οχήματα και συρμούς των ΜΜΜ

Αυξάνονται από τρία σε πέντε τα υποχρεωτικά πρακτικά μαθήματα που καλούνται να κάνουν οι οδηγοί αυτοκινήτων, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν άδεια οδηγησης δικύκλου έως 125 κ.εκ. με το ίδιο δίπλωμα.

Η αλλαγή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών έγινε ύστερα από τις προτάσεις κομμάτων και φορέων. Έτσι πλέον η οδήγηση δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου θα επιτρέπεται εφόσον οι οδηγοί:

  • Θα έχουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου τουλάχιστον 6 χρόνια
  • Θα έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών
  • Θα έχουν περάσει από υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση 5 μαθημάτων, χωρίς πάντως να απαιτείται και να περάσουν από εξετάσεις για δίπλωμα μηχανής

Επιπλέον αυστηροποιήθηκε η διάταξη που αφορά τη χρήση κράνους για την κίνηση με ηλεκτρικό πατίνι και άλλα οχήματα μικροκινητικότητας. Πλέον η χρήση κράνους θα είναι υποχρεωτική και δε θα αποτελεί μία απλή σύσταση.

Διαβάστε επίσης: “Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου”: Οι πρώτες πληροφορίες-Η χρηματοδότηση και το πότε θα ολοκληρωθεί (ηχητικό)

Σύστημα απολύμανσης αέρα γιατί και στα ΜΜΜ …κολλάει

Τη δυνατότητα προμήθειας με απευθείας ανάθεση πιστοποιημένων μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα εντός λεωφορείων και συρμών δίνει στις συγκοινωνιακές εταιρίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Μεταφορών στο ίδιο νομοσχέδιο λίγο πριν τη σημερινή ψήφισή του στη Βουλή.

Στην έκθεση συνεπειών της ρύθμισης μάλιστα η οποία συνοδεύει την τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών, υπάρχει ρητά η παραδοχή ότι «η χρήση των ΜΜΜ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους διάδοσης του κορoνοιου COVID-19», ενώ στην απάντηση ως προς το ποιους αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση, επισημαίνεται ότι «αφορά στο σύνολο των πολιτών που κάνουν χρήση των ΜΜΜ».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τροπολογίας, «Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος διάδοσης του κορονοιού και πάντως όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2021, οι δημόσιες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και παρέχουν συγκοινωνιακό έργο, δύνανται κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, να προβαίνουν στην ανάθεση συμβάσεων με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με σκοπό την προμήθεια συσκευών διασφάλισης της συνεχούς απολύμανσης του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα των πάσης φύσεων μέσων εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου με δυνατότητα μεταφοράς επιβατών κατά τη λειτουργία των συσκευών καθώς και συσκευών απολύμανσης στην περίοδο εκτός δρομολογίων των εσωτερικών επιφανειών των μέσων αυτών».

Πρόκειται ουσιαστικά για το σύστημα απολύμανσης, στο οποίο έχει αναφερθεί ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του υπογραμμίζοντας ότι εξετάζεται εάν υπάρχουν πιστοποιημένα τέτοια συστήματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο έχει ήδη έρθει σε επαφή με ορισμένες εταιρίες.

Σε κάθε περίπτωση και παρά το γεγονός ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο κόκκινο από άποψη κρουσμάτων και απωλειών, δεν πρόκειται για μία αλλαγή που θα πρέπει να αναμένεται άμεσα, καθώς σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Καραμανλή στη Βουλή προ ολίγου, η τροπολογία ψηφίζεται ώστε «όταν και εφόσον θα υπάρξουν πιστοποιημένα μηχανήματα για τον καθαρισμό του αέρα να είμαστε έτοιμοι με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα να τα προμηθευτούμε».

Ο Υπουργός Μεταφορών εξήγησε ότι τα μηχανήματα αυτά δεν χρησιμοποιούνται σε ΜΜΜ αυτή τη στιγμή πουθενά στην Ευρώπη, διότι δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμη, αλλά μόνο σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ. Το υπουργείο όμως ήρθε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ, ώστε να είναι έτοιμο όταν και εφόσον υπάρξει τέτοια δυνατότητα, να κινηθεί με αποτελεσματικότητα και με διαφάνεια.

Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για απευθείας ανάθεση, αλλά για διαπραγμάτευση με συγκεκριμένη διαδικασία του νόμου 4412, με βάση διάταξη που υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν άλλαξε στην πρόσφατη τροποποίησή του, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκό κανονισμό.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το κόστος των εν λόγω μηχανημάτων δεν μπορεί να προυπολογιστεί δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα. Ωστόσο – όπως επισημαίνουν – υπάρχουν εταιρίες που έχουν ενημερώσει το υπουργείο ότι μπορούν να κάνουν τροποποιήσεις σε παρεμφερή μηχανήματα ή ακόμα και να κατασκευάσουν. Θα πρέπει όμως να τεθούν κάποιες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά και κάποιοι όροι από τον ΕΟΔΥ. Στη συνέχεια όσες εταιρίες μπορούν να ανταποκριθούν, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν οικονομικές προσφορές.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά ως προς την κατάθεση της τροπολογίας, ο υπουργός είπε πως «φέραμε τη ρύθμιση στη Βουλή, θα μπορούσαμε και να μην τη φέρουμε», ενώ απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε ότι «το πολιτικό ψεύδος έχει και τα όριά του».

Βάσει της ρύθμισης εφόσον αποφασιστεί μία τέτοια προμήθεια, οι συγκοινωνιακές εταιρίες θα πρέπει να προσκαλέσουν τουλάχιστον τρεις υποψήφιους προμηθευτές προκειμένου να υποβάλουν την προσφορά τους εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την πρόσκληση. Αποκλειστικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι η πλέον συμφέρουσα προσφορά βάσει τιμής, ενώ θα έχει την υποχρέωση της παράδοσης εντός τριάντα ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.

Τροπολογίες στο νομοσχέδιο

Με άλλη τροπολογία παρατείνεται για ένα έτος, έως το τέλος της χρονιάς η σύμβαση κάλυψης των δρομολογίων άγονης γραμμής με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 62 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), η οποία έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο καθώς εξαιτίας της πανδημίας δεν έχει υπογραφεί η νέα.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία επιτρέπει τη χρήση πλαστικών σκευών μίας χρήσης έως τον Ιούλιο του 2021 στα νοσοκομεία και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για λόγους προστασίας από τον κορονοιό εξαιρώντας ουσιαστικά τις δομές αυτές από την υποχρέωση απαλλαγής από τα πλαστικά νωρίτερα μαζί με το υπόλοιπο Δημόσιο.

Διαβάστε επίσης: Καθαρά Δευτέρα: Απαγορεύεται το πέταγμα χαρταετού

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΑλλαγές στα SMS – Το σενάριο που θα λαμβάνετε αρνητική απάντηση
Επόμενο άρθροΈκτακτο: Σκληρό lockdown σε 2 περιοχές εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι