«Με το βλέμμα στην Επόμενη Μέρα»-Δ. Λειβαθώς

Η Λειβαθώς, ίσως το πιο όμορφο κομμάτι της Κεφαλονιάς, συνδυάζει μ’ ένα μαγικό τρόπο την ομορφιά του βουνού με τη θάλασσα. Ακόμη και όλοι εμείς που μεγαλώσαμε μαζί της, μαγευόμαστε το καλοκαίρι όταν κολυμπάμε στις μοναδικές παραλίες της υπό τη «σκέπη» του μεγαλόπρεπου Αίνου. Αυτό το μοναδικό μέρος του νησιού μας, παρουσιάζει διεθνές ενδιαφέρον και απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι το επιλέγουν σχεδόν όλοι οι ξένοι που θέλουν να χτίσουν στο νησί.

Ωστόσο, την ομορφιά της Λειβαθούς συναγωνίζεται η έλλειψη ενδιαφέροντος και η παραμέλησή της ειδικά την τελευταία δεκαετία. Και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στις καμένες λάμπες που δεν αλλάχτηκαν ποτέ ή στους νέους σκουπιδότοπους που συνεχώς ξεφυτρώνουν από χωριό σε χωριό, αλλά στην εγκατάλειψη κάθε σχεδιασμού για την εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και στην έλλειψη σχεδίου για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

1. Το μείζον ζήτημα για τη δημοτική ενότητα Λειβαθούς αποτελεί αναμφίβολα το ζήτημα της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού. Για αδιευκρίνιστους λόγους αυτό το κρίσιμο έργο υποδομής έχει τελματώσει και χρειάζεται, πλέον, να επανεξεταστεί απ’ την αρχή. Με σοβαρότητα και από ειδική επιστημονική ομάδα που θα συνεκτιμήσει τις ιδιαιτερότητες της δύσκολης γεωγραφίας του έργου καθώς και της μεγάλης του έκτασης.

2. Μεγάλη πληγή για τα χωριά της Λειβαθούς αποτελεί η έλλειψη συγκοινωνίας. Αν μία οικογένεια δε διαθέτει αυτοκίνηση, είναι ουσιαστικά απομονωμένη. Κατά τη γνώμη μου είναι βιώσιμη και πρέπει να υπάρξει δημοτική συγκοινωνία, που να εξυπηρετεί τόσο την ενδοσυγκοινωνία μεταξύ των χωριών, όσο και την τακτική σύνδεση με το Αργοστόλι. Παράλληλα, το καλοκαίρι, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν δρομολόγια προς τις πολλές και πανέμορφες παραλίες της Λειβαθούς.

3. Μεγάζο θέμα υπάρχει με το παραλιακό μέτωπο του Λουρδά, το οποίο αποτελεί το σήμα κατατεθέν και το μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι το έργο «Έργα Διαμόρφωσης παραλίας Λουρδάτων-Ανάπλασης οδού παραλίας Λουρδά» είναι ενταγμένο στο εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ήδη απ’ το 2012, πολύ απλά, η δημοτική αρχή Παρίση αδιαφόρησε προκρίνοντας, έναντι των παραπάνω, έργα βιτρίνας και αμφίβολης ποιότητας…

4. Ο παλιός «Ενετικός δρόμος» πρέπει να αξιοποιηθεί και να γίνει ένας σύγχρονος δρόμος για πολλούς λόγους. Αφενός για να βοηθήσει τον υπερφορτωμένο άξονα της Ε.Ο. Αργοστολίου-Πόρου, και αφετέρου για ν’ αναβαθμιστούν μ’ αυτόν τον τρόπο όλα τα χωριά και όλες οι περιουσίες που βρίσκονται στο πέρασμά του.

5. Για να αποσυμφορηθεί περαιτέρω η Ε.Ο. Αργοστολίου-Πόρου, είναι ανάγκη το καράβι που εξυπηρετεί τη γραμμή Πόρου-Κυλλήνης να επιστρέψει στο Αργοστόλι όπως συνέβαινε και παλαιότερα. Τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα το χειμώνα και κάθε μέρα το καλοκαίρι. Ο δρόμος Αργοστολίου-Πόρου είναι εξαιρετικά επικίνδυνος λόγω του φόρτου που προκαλεί η εν λόγω ακτοπλοϊκή σύνδεση, αλλά λόγω και του ότι σε πολλά σημεία περνά κυριολεκτικά μέσα απ’ τις αυλές των σπιτιών.

6. Ένα απ’ τα πιο εντυπωσιακά μέρη της Λειβαθούς, είναι η παραλιακή ζώνη απ’ την Αγία Πελαγία μέχρι το Δαφνιά. Αυτό το σπάνιας ομορφιάς μέρος μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τον τουρισμό των σκαφών αναψυχής, τα οποία μπορούν να δένουν στο λιμάνι της Αγίας Πελαγίας.

7. Τα Κουρκουμελάτα, το χωριό-στολίδι της Κεφαλονιάς και της οικογένειας Βεργωτή, αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τόπο μας και το συναντάμε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια ήδη από τη δεκαετία του 60 σε βιβλία του Τσιφόρου κ.α. συγγραφέων. Είναι κατά τη γνώμη μου ένα χωριό-αξιοθέατο. Με λίγες και μικρές παρεμβάσεις, όπως χάραξη μονοπατιών με ενημερωτικές πινακίδες και ιστορικές πληροφορίες, μπορεί να αποτελέσει από μόνο του ένα τουριστικό προορισμό χειμώνα-καλοκαίρι. Παράλληλα, το Πνευματικό Κέντρο που διαθέτει μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις και συνέδρια διεθνούς ενδιαφέροντος και παγκόσμιου βεληνεκούς. Ένα μόνο απ’ τα θέματα, μπορεί να είναι η εμπειρία μας ως το πιο σεισμογενές μέρος της Ευρώπης και ένα απ’ τα πιο σεισμογενή στον κόσμο.

8. Επειδή όμως αναφέρθηκα στα Κουρκουμελάτα, θεωρώ ανάγκη να προτείνω ξεχωριστά τη θεσμοθέτηση μιας ετήσιας γιορτής με αντικείμενο τη φιλανθρωπία ή τη ζωοφιλία, που να διοργανώνεται κάθε χρόνο στη μνήμη της αγαπημένης μας συμπατριώτισσας, Στεφανίας Βεργωτή, της οποίας η αδόκητη φυγή τον περασμένο Αύγουστο μας κόστισε ανεπανόρθωτα, και της οποίας το φιλανθρωπικό και ζωοφιλικό της έργο είναι ανυπολόγιστο. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για την ευεργέτιδα Στεφανία.

9. Παλαιότερα υπήρχε μία θαυμάσια πηγή στον Καραβάδο η οποία εγκαταλείφθηκε, απαξιώθηκε και τελικά σήμερα είναι εκτός λειτουργίας. Σ’ ένα τέτοιο πλούτο της φύσης δεν έχουμε την πολυτέλεια να γυρίζουμε την πλάτη! Να γίνει οπωσδήποτε ξανά λειτουργική για να μπορούμε όλοι ν’ απολαμβάνουμε το υγιές και πεντακάθαρο νερό της που απορρέει απ’ τον Αίνο. Σήμερα, για να βρει κανείς ανάλογη πηγή πρέπει να πάει μέχρι το Βαλεριάνο.

10. Το άλσος της Λακήθρας στην Καλλιθέα είναι μία όαση ζωής που αξιοποιεί με όμορφο τρόπο η δομή κοινωνικής αλληλεγγύης του «Τραβέρσο». Αυτή η προσπάθεια οφείλει να ενισχυθεί απ’ το Δήμο με όλα τα μέσα καθώς μπορεί να προσφέρει όχι μόνο στη Λακήθρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μέχρι τ’ Αργοστόλι. Παράλληλα, χρειάζεται φροντίδα και η κεντρική πλατεία της Λακήθρας. Μιλώντας για πλατείες, νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι το «γεφύρι της Άρτας-πλατεία Βλαχάτων» πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί μετά και την πρόσφατη βοήθεια της Βουλευτή.

11. Το μοναστήρι του Αγ. Ανδρέα παρείχε πολύτιμη βοήθεια στους ωφελούμενους του γηροκομείου Αργοστολίου, όταν όμως αυτοί επιστρέψουν στο νέο κτίριο(ένα ακόμη «γιοφύρι της Άρτας») θα μπορεί να αξιοποιηθεί – σε συνεργασία πάντα και με σεβασμό προς τις αρχές της εκκλησίας μας και την ΙΜ Κεφαλληνίας – προς την κατεύθυνση του εκκλησιαστικού τουρισμού με την εορτή του Αγ. Ανδρεός που τυχαίνει να είναι στα τέλη Νοέμβρη, οπότε μπαίνουμε και στο πεδίο του επιθυμητού χειμερινού τουρισμού.

12. Το κάστρο του Αγ. Γεωργίου αποτελεί ένα σπουδαίο και μοναδικό μνημείο του τόπου μας, με καταπληκτική ιστορία και πολλά αξιοθέατα μέρη. Πέρα απ’ την αυτονόητη εύρυθυμη λειτουργία του, υπάρχει και μία άλλη πρόταση. Κατά τις πρόσφατες εκλογές του ΕΒΕΚΙ, ο Ανδρέας Παντελειός είχε προτείνει τη διοργάνωση μιας παράστασης στην είσοδο του κάστου που θα λέγεται «Αλλαγή φρουράς». Θα ήταν όντως ωραία ατραξιόν η αναβίωση αυτού του τελετουργικού που εκτός από επισκεψιμότητα, θα προσφέρει και νέες θέσεις εργασίας για την περιοχή.

13. Τέλος, η Λειβαθώς έχει παραγωγικά σχολεία με παράδοση και ιδιαίτερα αξιόλογη εκπαιδευτική κοινότητα. Όταν πήγα στο Δημοτικό σχολείο Βλαχάτων τον περασμένο Οκτώβρη για την επέτειο του «ΟΧΙ», έμεινα εξαιρετικά εντυπωσιασμένος απ’ το έργο που γίνεται εκεί, το καλό κλίμα και το τέλειο «νοικοκύρεμα» αυτού του μικρού σχολείου. Ωστόσο, αυτονόητα πράγματα που είναι στην ευθύνη του Δήμου και που στο κάτω-κάτω δεν είναι θέμα κόστους, δε γίνονται λόγω αδιαφορίας. Το ίδιο ισχύει και για τα ειδικά σχολεία στα Περατάτα που ζητούν μία στοιχειώδη συντήρηση των ευτελών υποδομών που τους παρέχονται, αλλά ούτε αυτή δεν έχουν. Άμεσα θα πρέπει να επισκευαστεί και να επαναλειτουργήσει το νηπιαγωγείο στη Λακήθρα. Το κεντρικό σχολικό συγκρότημα στις Κεραμειές έχει ανάγκες δευτερεύουσας σημασίας (όπως για παράδειγμα η συντήρηση της νέας μεταλλικής σκάλας που κατασκευάστηκε ως 2η έξοδος διαφυγής και που αν δε βαφτεί θα σκουριάσει και θα πάει χαμένη), που εκκρεμούν για ακατανόητους λόγους, όπως ακατανόητο είναι και το κατάντημα του δρόμου προς το σχολείο που περνάει μπροστά απ’ το πρώην Δημαρχείο της Λειβαθούς…

 

Η εγκατάλειψη και η περιθωριοποίηση που βιώνει σήμερα η Λειβαθώς θυμίζει ένα απόφθεγμα του Αλμπέρ Καμύ από την «Εξορία της Ελένης» το 1948, όπου έλεγε «Έχουμε εξορίσει την ομορφιά.»… για να συμπληρώσει όμως αμέσως μετά «Οι Έλληνες είχαν πάρει τα όπλα γι’ αυτήν.»… τηρουμένων των αναλογιών, η τελευταία πρόταση αποτελεί το χρέος μας!

Αργοστόλι, 6 Μαΐου 2019

Γιάννης Βαρούχας