Μεγάλοι δήμοι: Όλες οι προβλέψεις για β΄γύρο & τελικούς νικητές (ονόματα)

Τα δίδυμα του δεύτερου γύρου αλλά και τα φαβορί για την κατάκτηση της δημαρχίας δείχνουν μυστικές δημοσκοπήσεις αλλά και το κλίμα στα social media και την κοινωνία στους μεγάλους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας της aftodioikisi.gr,  τα μέχρι στιγμής δεδομένα καταγράφουν τα εξής:

 

Δήμος Αθηναίων

Όλες οι μέχρι στιγμής ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ένας του β΄γύρου θα είναι ο υποψήφιος της ΝΔ Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος, φέρεται και ο ως ο πιθανότερος νέος δήμαρχος Αθηναίων. Ωστόσο, μετά και την ανακοίνωση της καθόδου του Γιώργου Βουλγαράκη, τα ποσοστά του εμφανίζονται μειωμένα. Για την είσοδο στον β΄γύρο προκειμένου να διεκδικήσουν την δημαρχία από τον κ. Μπακογιάννη παλεύουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος και του ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος, ωστόσο πολλοί δημοσκόποι, φοβούμενοι την λεγόμενη κρυφή ψήφο, δεν αποκλείουν την (αρνητική) έκπληξη του υποψηφίου της ΧΑ Η.Κασιδιάρη, που στις εκλογές του 2014 ήταν τέταρτος με 16,1%.

 

Δήμος Θεσσαλονίκης

«Μάχη» στο β΄γύρο μεταξύ του επίσημου υποψηφίου της ΝΔ Νίκου Ταχιάου και του «γαλάζιου» αντάρτη, πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά, Γιώργου Ορφανού καταγράφουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Το δίπολο αυτό επιχειρεί να «σπάσει» η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου αλλά και ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ Σπύρος Βούγιας, οι οποίοι ωστόσο υπολείπονται ακόμη των «γαλάζιων» υποψήφιων. Όσον αφορά για τον τελικό νικητή, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η τελική μάχη αναμένεται να δοθεί ψήφο με ψήφο ανάμεσα στους δύο «γαλάζιους» υποψηφίους.

 

Δήμος Πειραιά

Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μώραλης που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ αλλά και από σημαντικό τμήμα της ΝΔ θεωρείται βέβαιος για το β΄γύρο. Για την δεύτερη θέση θα παλέψουν ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Βλαχάκος και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπελαβίλας. Όσο για το ποιος θα είναι ο νέος δήμαρχος του πρώτου λιμανιού της χώρας, προβάδισμα έχει ο κ. Μώραλης, χωρίς, πάντως, να αποκλείονται οι εκπλήξεις, κυρίως, αν στον β΄γύρο είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δήμος Πατρέων

Προβάδισμα για τον β΄γύρο έχει ο, προερχόμενος από το ΚΚΕ, σημερινός δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ενώ για τη δεύτερη θέση δίνεται «μάχη» ανάμεσα στον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο και τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο. Όσο για τις προβλέψεις για τον τελικό νικητή, ναι μεν ο σημερινός δήμαρχος φαίνεται ότι έχει περισσότερες πιθανότητες, ωστόσο το «παιχνίδι» είναι ανοιχτό.

 

Δήμος Λαρισαίων

Σε «μάχη» για δύο τόσο την πρώτη όσο και την δεύτερη Κυριακή εξελίσσονται οι δημοτικές εκλογές στη Λάρισα: Από την μια πλευρά ο σημερινό δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και μέρος του ΚΙΝΑΛ και από την άλλη η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου, που στηρίζεται από τη ΝΔ. Σημαντικά ποσοστά εμφανίζει και ο υποψήφιος του ΚΚΕ Πέτρος Κρίκης, ωστόσο, φαίνεται από δύσκολο έως αδύνατο να απειλήσει το δίδυμο Καλογιάννη-Καραλαριώτου. Με τα σημερινά δεδομένα, η «μάχη» αναμένεται ψήφο με ψήφο και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για τον τελικό νικητή.

 

Δήμος Ηρακλείου Κρήτης

Τρεις υποψήφιοι παλεύουν για την είσοδό τους στον β΄γύρο: Πρόκειται για τον νυν δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό ο οποίος ωστόσο καταγράφεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένος και με φθίνουσα δυναμική, τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Κουράκη που στηρίζεται από τον ΚΙΝΑΛ και τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ηλία Λυγερό, ο οποίος, αντίθετα από τον κ. Λαμπρινό, εμφανίζει αυξητικές τάσεις. Κι αυτό γιατί τόσο ο κ. Λαμπρινός που στηρίχθηκε το 2014 από τη ΝΔ αλλά τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται πολυδιασπασμένο ανάμεσα σε Κουράκη και Β.Σχοιναράκη όσο ο Γ.Κουράκης που έχει να αντιμετωπίσει πολλούς υποψηφίους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  (Κουκιαδάκης, Σισαμάκης, Ινιωτάκης), εμφανίζουν σημαντικές απώλειες δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά ο κ. Λυγερός που το 2014 είχε στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχει αξιοσημείωτες απώλειες προς την πλευρά της νυν επίσημης υποψήφιας του κυβερνώντος κόμματος, Λιάνα Σταρίδα, η οποία δεν εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική. Με αυτά τα δεδομένα, η μάχη για την τελική επικράτηση αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή.

 

Δήμος Ιωαννιτών

Τρεις υποψήφιοι κονταροχτυπιούνται και στα Γιάννενα για τον β’ γύρο. Πρόκειται για τον νυν δήμαρχος Θωμά Μπέγκα που προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς, την αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, που στηρίζεται από την ΝΔ και τον γαλάζιο «αντάρτη», πρώην δήμαρχο, Νίκο Γκόντα. Στο «κάδρο» επιχειρούν να μπουν και ο Μωυσής Ελισάφ που επίσης προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Λάζαρος Νάτσης αλλά με μικρότερες πιθανότητες. Πρόβλεψη για τον τελικό νικητή, είναι αντιληπτό, ότι δεν μπορεί να γίνει

 

Δήμος Ρόδου

Προβάδισμα για το β΄γύρο καταγράφει ο κεντροδεξιός (και με άτυπη στήριξη από τη ΝΔ) ξενοδόχος Αντώνης Καμπουράκης, καθώς ο νυν δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται αποδυναμωμένος.  Για την είσοδο στην δεύτερη Κυριακή παλεύει αλλά από χαμηλότερη αφετηρία ο, προερχόμενος από την κεντροδεξιά, σημερινός επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στρατής Καρίκης, ο οποίος, ωστόσο, στηρίζεται άτυπα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δήμος Χανίων

Τον υποψήφιο της ΝΔ Άρη Παπαδογιάννη και τον εντεταλμένο Περιφερειακό στον τομέα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Χανίων, Αναπληρωματικό Μέλος Επιτροπής Προγραμματισμού & Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης Παναγιώτη Σημανδηράκη, καταγράφουν οι πρώτες μετρήσεις ως πιθανότερους αντιπάλους στο β΄γύρο για τη θέση του δημάρχου Χανίων. Ο προερχόμενος από την κεντροαριστερά νυν δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας, δείχνει ιδιαίτερα αποδυναμωμένος, ενώ μικρές πιθανότητες δείχνει να έχει και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρρής.

Αναδημοσίευση από www.aftodioikisi.gr