Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Αντιδράσεις σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο – Φήμες ακόμη και για παραίτηση του καθηγητή

Φωτιά έχει βάλει στο πολιτικό σκηνικό τη χώρας αλλά και στην επιστημονική κοινότητα η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για την κατάσταση στις ΜΕΘ εν μέσω κορονοϊού.

Η επίμαχη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα αφορά τις ανισότητες στην παροχή ιατρονοσηλευτικής φροντίδας και τη θνητότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εν μέσω δεύτερου τρίτου πανδημικού κύματος, την οποία διενήργησαν από κοινού ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας και ο στενός συνεργάτης του, αν. Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας.

Μαίνεται η μάχη στα βουλευτικά έδρανα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με επίκεντρο τη μελέτη των Καθηγητών Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας. Την ίδια στιγμή διχασμένοι εμφανίζονται και οι επιστήμονες, ενώ χθες ενεπλάκη και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλώνοντας άγνοια για τα συμπεράσματα της μελέτης.

Η ίδια έρευνα κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στο πλαίσιο της μεγάλης μελέτης που διεξάγει για την ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής εντατικής φροντίδας στους ασθενείς μέσα στην πανδημία.

Παναγιώτης Πρεζεράκος: “Δεν παρέλαβα εγώ τη μελέτη”

Στο επίκεντρο βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (17/12) και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήταν ο παραλήπτης της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα.

Να σημειωθεί πως ο ίδιος ο Καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας, είχε επισημάνει κατά τη δημοσίευση της μελέτης στα social media, πως η ανάλυση έγινε τέλος Μαϊου,“κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο “ανώτατο” επίπεδο”,υπονοώντας ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τα σοβαρά συμπεράσματα για τους ανθρώπους που χάνονται στις ΜΕΘ εξαιτίας της ανεπάρκειας του συστήματος υγείας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού και στελέχη της κυβέρνησης διέψευδαν δημόσια σε όλους τους τόνους τις προηγούμενες μέρες πως η μελέτη γνωστοποιήθηκε στον ίδιο, ενώ χθες βράδυ σε σχετικό ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega, εμφανίστηκε να την παραλαμβάνει τελικά ο γ.γ. του Υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρθηκε πως η τέως και νυν ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δηλαδή, οι κ.κ. Κικίλιας, Κοντοζαμάνης και Πλεύρης“δεν είχαν λάβει γνώση της μελέτης και των αποτελεσμάτων της”.

Το ρεπορτάζ προκάλεσε την παρέμβαση του Παναγιώτη Πρεζεράκου, ο οποίος προχώρησε σε διάψευση:«Με αφορμή «δημοσιογραφικές πληροφορίες» που διακινούνται σε Μ.Μ.Ε και αναφέρονται στο πρόσωπό μου, δηλώνω ότι ουδέποτε μού παραδόθηκε επιστημονική μελέτη που να σχετίζεται με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η λειτουργία των οποίων, ούτως ή άλλως, δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας», αναφέρει σε δήλωσή του.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος αρνήθηκε την ύπαρξη κάποιου σχετικού εγγράφου στο Υπουργείο Υγείας, που να αποδεικνύει πως η μελέτη έχει κατατεθεί στην πολιτική ηγεσία και το Μαξίμου:

«Έψαξα τα πρωτόκολλα του Υπουργείου. Δεν υπάρχει η μελέτη. Είναι προφανές ότι δεν έχει παραδοθεί ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Επιστημονική διαμάχη ξεσήκωσε η μελέτη των δύο καθηγητών

Πολλοί συνάδελφοί των δύο έγκριτων Καθηγητών έσπευσαν να τοποθετηθούν επιστημονικά πάνω στα συμπεράσματα της επίμαχης έρευνας, ενώ κάποιοι άσκησαν κριτική στη μεθοδολογία στην οποία στηρίχθηκε.

Μετά τη Μίνα Γκάγκα, που έθεσε ερωτηματικά για τη μεθοδολογία και τα ευρήματα της μελέτης, δηλώνοντας πως διαπιστώνονται κενά και αδυναμίες, αλλά και τον Καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, που επίσης διαπίστωσε παραλείψεις καταλήγοντας πως «χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα», ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στους δύο ερευνητές εμφανίστηκε και ο Καθηγητής Χειρουργικής και τέως υφυπουργός Υγείας, Αθανάσιος Γιαννόπουλος:

“Δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα γιατί δυστυχώς, και λυπάμαι για αυτό, δεν έχουν «ιδέα μουσικής» από την επιστημονική επάρκεια του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Με τη μελέτη τους αυτή θίγεται απόλυτα το κύρος του προσωπικού των ΜΕΘ και θα πρέπει οπωσδήποτε εάν επιμείνουν σε όλα αυτά να τα τεκμηριώσουν”, ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media και πρόσθεσε:

“Φοβάμαι όμως ότι από εδώ και μπρος η συνέχεια θα δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων από τους συγγενείς των θανόντων και τους συγγενείς των εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένων”.

Ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του ήπιου και πάντα μετριοπαθούς Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος ενώ συνεχίζει να απολαμβάνει της εκτίμησης του πρωθυπουργού για την προσφορά και το έργο του,  όπως διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του, δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να οδηγηθεί σε παραίτηση από τις Επιτροπές στις οποίες προεδρεύει. Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει «θέμα Τσιόδρα» στην κυβέρνηση.

Θεόδωρος Λύτρας: «Όποιος διαφωνεί με την έρευνα μπορεί να την προσβάλει»

Ο Καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας, υπεραμύνθηκε των συμπερασμάτων της μελέτης του, πετώντας το «γάντι» σε όσους την αμφισβητούν.

«Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να μην έχει περιορισμούς. Το θέμα είναι κατά πόσο οι περιορισμοί αυτοί αλλοιώνουν ή ακυρώνουν τα αποτελέσματα της μελέτης. Αν κάποιος το πιστεύει αυτό, στέλνει επιστολή στο επιστημονικό περιοδικό που έχει δημοσιευθεί, με την κριτική του και αντίστοιχα απαντούμε και εμείς», τόνισε ο κ. Λύτρας, καλώντας ευθέως όσους έχουν αντίθετη άποψη για τη θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ τον καιρό της πανδημίας να τα παρουσιάσουν.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι τα δεδομένα της έρευνας κατατέθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό, μαζί με τον κώδικα ανάλυσης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι καλωσορίζει την οποιαδήποτε κριτική, την οποία θεωρεί εκ των προτέρων καλόπιστη και περιμένει τις όποιες αντιδράσεις για να απαντήσει στα αρμόδια επιστημονικά φόρα.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Πανδημία Covid-19, την οποία πραγματοποιεί την ερχόμενη Δευτέρα 20/12/21 η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επιστήμονες θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα βρίσκονται, ο ίδιος ο Καθηγητής Τσιόδρας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, οι Καθηγητές Αθανάσιος Τσακρής και Νικόλαος Σύψας κ.α.

Πηγή: iatropedia