Μέρες… καραντίνας για να “σωθούν” τα Χριστούγεννα – Πως καταλήξαμε στο μερικό lockdown

Εξαιρετικά κρίσιμος ο Νοέμβριος στη μάχη κατά του κορονοϊού. Πως κατέληξε στην απόφαση για μερικό lockdown ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος αυτός ο μήνας να περάσει με τις λιγότερο δυνατές απώλειες.

Ίσως στον πιο κρίσιμο έως τώρα μήνα στη μάχη κατά του κορονοϊού εξελίσσεται ο Νοέμβριος, ο οποίος μάς βρίσκει με νέα δεδομένα από τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Ο χάρτης επικινδυνότητας της χώρας θα έχει εφεξής χωρισμένες τις διάφορες περιοχές σε δύο χρώματα: κίτρινο και κόκκινο. Δηλαδή, περιοχές επιτήρησης και περιοχές υψηλού κινδύνου. Στις κόκκινες περιοχές, λοιπόν, από την Τρίτη εφαρμόζεται ουσιαστικά lockdown, το οποίο, όμως, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το γενικό του Μαρτίου και του Απριλίου.

Τα χαρακτηριστικά αυτά σε αδρές γραμμές είναι πως επιτρέπεται η κυκλοφορία δίχως SMS εκτός από το διάστημα από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας (σ.σ.: το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει και στις κίτρινες περιοχές, όπως και η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους), ότι παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, τα ξενοδοχεία, τα εργοστάσια, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, αλλά και τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.

Το δύσκολο μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι το κλείσιμο της εστίασης, καθώς θα επιτρέπεται μόνο και (πακέτο) για όλα τα εστιατόρια, τις καφετέριες και γενικότερα τα παρεμφερή μαγαζιά – όπως ακριβώς, δηλαδή, λειτουργούσαν τα εν λόγω καταστήματα στην περίοδο του καθολικού lockdown. Μαζί κλείνουν και οι χώροι διασκέδασης και οι κλειστοί χώροι άθλησης, συμπεριλαμβανομένων των γυμναστηρίων, ενώ επιβάλλεται υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια και τηλεργασία στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στο 50% του συνόλου των εργαζομένων.

Πως κατέληξε στην απόφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αυτός, βέβαια, ήταν και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επιστρατεύει για μία ακόμη φορά τις οικονομικές εφεδρείες, προκειμένου να στηρίξει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους του εν λόγω χώρου.

Πριν καταλήξει στην απόφασή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμβουλεύτηκε μόνο τους λοιμωξιολόγους, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να έχει μια καθαρή εικόνα για το αν και πώς μπορεί να προχωρήσει σ’ αυτού του είδους τις παρεμβάσεις.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα θα έχουν τη λογική του ακορντεόν, δηλαδή θα αυστηροποιούνται έτι περαιτέρω όπου και όταν υπάρχει ανάγκη γι’ αυτό και θα χαλαρώνουν εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραψε το newsit.gr, στόχος είναι ο δύσκολος Νοέμβριος να περάσει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και με τη διασπορά του ιού στην κοινότητα να περιορίζεται σε επίπεδα που δεν απειλούν το σύστημα υγείας και τις αντοχές του και είναι σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμα.

Ελπίδα για… κάπως καλύτερα Χριστούγεννα

Χθες, άλλωστε, για πρώτη φορά τα ημερήσια κρούσματα έσπασαν και το φράγμα των 2.000, επιβεβαιώνοντας πως τα μέτρα της κυβέρνησης και τα τοπικά lockdown στις κόκκινες περιοχές – συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης – είναι εκ των ων ουκ άνευ ούτως ώστε να κερδηθεί χρόνος και να μπουν οι βάσεις για να εορταστούν τα Χριστούγεννα με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και πάντοτε εντός του πλαισίου των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία.

Στις αποφάσεις αυτές οδήγησε και η εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς Γαλλία και Γερμανία έχουν εφαρμόσει ένα αντίστοιχο μοντέλο lockdown με την Ελλάδα για το Νοέμβριο, ενώ ακόμη αυστηρότερα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται σε Βέλγιο και Μεγάλη Βρετανία, καθώς εκεί η κατάσταση ούτως ή άλλως είναι πολύ χειρότερη από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διασπορά του ιού και τις αντοχές του συστήματος υγείας – συνεπακόλουθα και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Συνεπώς, η Ελλάδα πράγματι είναι σε καλύτερη μοίρα από όλες αυτές τις χώρες, δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έχει κερδίσει τον πόλεμο κατά του κορονοϊού. Ίσως μόνο κάποιες μικρές μάχες, οι οποίες πάντοτε βάζουν με τη σειρά τους τις βάσεις για ένα νικηφόρο πόλεμο.

Πηγή: newsit.gr