Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού – Καταρχήν θετική η ΕΕ στην πρόταση Μητσοτάκη
Συγκεκριμένα, οι ηγέτες έκριναν πως είναι απαραίτητα τα πιστοποιητικά και έτσι, θα είναι έτοιμα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» ανακοίνωσε η Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Πρόσθεσε επίσης πως, από τεχνικής άποψης, για να δημιουργηθεί η βάση για αυτά τα έγγραφα θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφραστεί θετικά στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, υπάρχουν χώρες που διαφωνούν, και για το λόγο αυτό φαίνεται να κερδίζει έδαφος η σύναψη διμερών συμφωνιών, ώστε να ανοίξει ο τουρισμός, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
«Πιστεύω ότι ένα ψηφιακό πράσινο πάσο θα ήταν ένας απλός τρόπος για να επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή», δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς.
Ντράγκι: Οι φαρμακοβιομηχανίες να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους για τα εμβόλια
«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την συμμετοχή του στην σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της Ένωσης -η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης- όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός διερωτήθηκε για ποιο λόγο και η Ευρώπη δεν μπορεί να κρατά για τους κατοίκους της τα εμβόλια που παράγονται στην επικράτειά της, όπως συμβαίνει στην Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ κάλεσε τους συναδέλφους του «να λάβουν υπόψη τους και την χρήση εμβολίων που παράγονται εκτός Ευρώπης», γράφει στην διαδικτυακή της πύλη η εφημερίδα La Stampa.
«Ο επικεφαλής της νέας ιταλικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι «ως ηθική υποχρέωση, όλοι συμφωνούν να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες, αφού βέβαια, πρώτα εμβολιαστούν οι Ευρωπαίοι», μετέδωσε το ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.
Σύμφωνα με ότι διέρρευσε, τέλος, ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε σαφέστερες δεσμεύσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες, σε ό,τι αφορά την παράδοση των παρτίδων εμβολίων, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας κοινής προσέγγισης των χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά τα διαγνωστικά τεστ και για τις άδειες εξαγωγής των εμβολίων κατά του κορονοϊού, που παράγονται στην Ευρώπη.
Πηγή: newsbomb.gr