Μετ΄εμποδίων άρση των μέτρων τη Δευτέρα – Αλλαγές την τελευταία στιγμή

Όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες στο δρόμο για την άρση των μέτρων αντιμετώπιση του κορονοϊού

Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, προετοιμάζονται οι τελικές λεπτομέρειες.

Ήδη το πρωί του Σαββάτου δημοσιοποιήθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού ενώ σε αυτή προβλέπεται τι θα συμβεί εάν υπάρξει κρούσμα κορονοϊού σε super market.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 9 προβλέπεται ότι στην περίπτωση διαπιστωθεί κρούσμα του κορονοϊού θα γίνεται αναστολή της λειτουργίας ορισμένων τμημάτων της επιχείρησης και όχι του συνόλου της. Συγκεκριμένα, θα γίνεται αναστολή της λειτουργίας μόνο των εγκαταστάσεων διανομής και ανεφοδιασμού.

Η εν λόγω απόφαση αφορά μόνο τα καταστήματα πώλησης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, τα σούπερ μάρκετ, τις λαϊκές αγορές, τις οργανωμένες αγορές τροφίμων αλλά και τις φαρμακαποθήκες.

Αναλυτικά το άρθρο της ΠΝΠ

«Η αναστολή της λειτουργίας των κέντρων διανομής και ανεφοδιασμού των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, των υπεραγορών (super market), των υπαίθριων αγορών (λαϊκές αγορές), των οργανωμένων αγορών τροφίμων και των φαρμακαποθηκών, για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19, αφορά μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων της επιχείρησης στα οποία εντοπίζεται κρούσμα της νόσου, και όχι το σύνολο της επιχείρησης αυτής».

Προαιρετική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ

Από την άλλη πλευρά υπάρχει αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο θέμα της χρήσης μάσκας. Και αυτό διότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Στα σούπερ μάρκετ η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους όχι για τους πελάτες, ωστόσο θα υπάρχει αυστηρή σύσταση για τη χρήση της. Το απόγευμα θα ξεκαθαρίσουμε περισσότερα για τις μάσκες» είπε ο κ. Πέτσας στον ΣΚΑΙ.

«Οι Έλληνες θα αρχίσουν να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους δεν θα υπάρχει υποχρέωση του SMS και της συμπλήρωσης του σχετικού εντύπου που συνηθίσαμε να ζούμε μαζί τους το τελευταίο διάστημα, αλλά συνεχίζουν να είναι μαζί μας τα βασικά που μάθαμε σε αυτή την έννοια, δηλαδή να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής τα πλένουμε» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Στην πρώτη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας πήγαμε καλά, επομένως μπορούμε να σχεδιάζουμε τη σταδιακή άρση των μέτρων που έχουμε ανακοινώσει», τόνισε. Ανέφερε επίσης ότι «σήμερα το απόγευμα θα έχετε ξεκάθαρες τοποθετήσεις για αυτό το θέμα», για να ξέρουν και οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν από τη Δευτέρα.

Οπωσδήποτε χρήση μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς

Στην πρόληψη για τη διαχείριση της επιβατικής κίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά την χαλάρωση των περιορισμών, εστίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ακόμη ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στους 300 βοηθούς επιβατών που θα βρίσκονται σε 45 σημαντικούς σταθμούς ανταποκρίσεων του Μετρό με λεωφορεία.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να προλάβουμε αντί να θεραπεύσουμε. Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης του πλήθους πριν ανέβουν στους συρμούς και τα οχήματα. Για αυτό το λόγο όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν την ευθύνη για τις επιθεωρήσεις στα λεωφορεία και τους συρμούς και επιπλέον προσωπικό, που θα προσεγγίζει τα 300 άτομα, θα βρίσκονται σε 45 σταθμούς ανταποκρίσεων με λεωφορεία και Μετρό, δηλαδή στην Ομόνοια στο Σύνταγμα, στους Αμπελόκηπους, στο Συγγρού – Φιξ, σε μεγάλους σταθμούς και θα βοηθάνε τους επιβάτες έτσι ώστε να ανεβαίνουν με ασφάλεια στο μετρό, στα λεωφορεία και στα τραμ. Διότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η δημόσια υγεία», εξήγησε ο κ. Καραμανλής.

«Δεν μπορούμε να βάλουμε σε κάθε λεωφορείο και σε κάθε συρμό ένα αστυνομικό, να επιβάλλει ποινές. Αυτό που θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο είναι και η ατομική ευθύνη του καθενός» πρόσθεσε. Ακόμη, σημείωσε ότι στα Μαζικής Μεταφοράς θα πρέπει όλοι να φορούν μάσκες, ενώ τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την αστυνομία, με την οποία όπως είπε, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε πλήρη συνεργασία και την οποία ευχαρίστησε για τη βοήθεια της.

«Το ζήτημα όμως εδώ δεν είναι να επιβάλλουμε. Το ζήτημα είναι η πρόληψη. Το ζήτημα εδώ είναι ότι ο καθένας πρέπει να σκεφτεί τον εαυτό του και να σκεφτεί και το διπλανό του», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς όλη την περασμένη εβδομάδα, με σύσταση των διοικήσεων των οργανισμών, βρίσκονταν στις θέσεις τους, ώστε τη Δευτέρα να υπάρχει πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Στην επισήμανση πως το όριο ατόμων ανά ΙΧ αυτοκίνητο δεν λαμβάνει υπόψη, για παράδειγμα τις πολύτεκνες οικογένειες, ο κ. Καραμανλής σχολίασε ότι λογικά θα υπάρξει ανοχή όταν πρόκειται για ανήλικα τέκνα, ενώ όσον αφορά στα ταξί, σημείωσε πως όταν συνοδεύει κανείς ενήλικο άτομο που πηγαίνει σε γιατρό ή παιδί, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ανέφερε ότι κατανοεί τους οδηγούς ταξί, όμως προέχει η Δημόσια Υγεία.

Να σημειωθεί ότι περεταίρω διευκρινίσεις για τη χρήση της μάσκας αναμένεται να δοθούν το απόγευμα του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας.

Πηγή: ethnos.gr