Μετακίνηση εκτός νομού: Σενάρια για άρση από 8 Φεβρουαρίου – Οι προϋποθέσεις

Τα σενάρια που εξετάζονται για την άρση της απαγόρευσης για μετακίνηση από νομό σε νομό

Το ενδεχόμενο να ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες στη χώρα αλλά και να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, εξετάζουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι αλλά και η κυβέρνηση καθώς σε λιγότερο από δύο εβδομάδες συμπληρώνονται 3 μήνες από την επιβολή του δεύτερου lockdown για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Μετά το άνοιγμα των σχολείων την 1η Φεβρουαρίου, όλα δείχνουν πως το επόμενο βήμα είναι το να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα. Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξει ραγδαία διασπορά του κορονοϊού στην επαρχία, το άνοιγμα των χιονοδρομικών πιθανότατα θα συνδυαστεί με αυστηρούς όρους, ενώ η μετακίνηση εκτός νομού θα επιτρέπεται μόνο για όσους θέλουν να κάνουν σκι. Στο τραπέζι μάλιστα είναι το σενάριο να αποδεικνύουν όσοι μετακινούνται για σκι με έγγραφη βεβαίωση κράτησης σε ξενοδοχείο.

Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται καθοριστική για την άρση της απαγόρευσης για μετακίνηση εκτός νομού, καθώς οι εισηγήσεις των ειδικών και οι αποφάσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξή τους εντός των επόμενων ημερών. Μια πιθανή ημερομηνία για άρση του μέτρου για τη μετακίνηση εκτός νομού είναι η 8η Φεβρουαρίου, αλλά μόνο για χιονοδρομικά κέντρα, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό για ψάρεμα και κυνήγι.

Το σενάριο αυτό όμως θα έχει και περιορισμούς, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν απαγορεύσεις για μετακινήσεις πολιτών από «κόκκινες» περιοχές προς νομούς που είναι «πράσινοι».

Προθεσμία 72 ωρών για φοιτητές

Εξάλλου, με τα νέα δεδομένα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6:00 το πρωί, οι Αρχές έδωσαν την ευκαιρία να μετακινηθούν εκτός νομού οι φοιτητές, παρά την απαγόρευση της συγκεκριμένης μετακίνησης. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, να μετακινηθούν εντός 72 ωρών προκειμένου να αδειάσουν και ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν. Θα πρέπει να έχουν απαραιτήτως ως αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων του lockdown.

Oι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού

Πάντως, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1

Πηγή: ethnos.gr