Metron Analysis: «Στο 32% η ΝΔ»! – «Τρομάζει» το Μαξίμου η πτώση και απομακρύνει -για την ώρα- τις εκλογές

Περαιτέρω κατάρρευση της κυβερνητικής δημοφιλίας (όσο αυτή υπήρχε και δεν ήταν προϊόν των ευφάνταστων δημοσκόπων των εταιρειών) σε σημείο που αναθεωρεί τον σχεδιασμό Μητσοτάκη για εκλογές μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου καταγράφεται πλέον σε όλες τις δημοσκοπήσεις, φανερές και κρυφές.

Ήδη η πρώτη συστημική δημοσκόπηση που δείχνει 15% υποχώρηση από τα επίπεδα του 38%, ήρθε από την Metron Analysis στο MEGA με τη ΝΔ να υποχωρεί στο 32,3%!

Φυσικά δεν είναι καν εκεί το ποσοστό της.

Η ΝΔ αυτή την στιγμή, μέσα σε ένα μήνα που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλους τους τομείς από το μέτωπο της πανδημίας μέχρι τον ξυλοδαρμό ανυποψίαστων πολιτών κυμαίνεται μεταξύ του 25% και του 27% σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, ακόμα και με αναγωγή επί των αναποφάσιστων.

Η ΝΔ έχει υποχωρήσει πέντε μονάδες ακόμα και από την δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας του περασμένου Ιανουαρίου! Τότε στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκέντρωνε το 36,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,7%, το ΚΙΝΑΛ 6,4%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 3,6% και το ΜέΡΑ25 2,4%. 

Φυσικά ούτε και τα ποσοστά που παρουσίασε η Metron Analysis ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα των προθέσεων του εκλογικού σώματος.

Αν ανατρέξουμε στις δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας στην προεκλογική περίοδο του 2019 θα το διαπιστώσουμε: Τρεις μήνες πριν τις εκλογές του 2019 κατά την Matron Analysis η Νέα Δημοκρατία υποτίθεται ότι θα ελάμβανε ποσοστό 42,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 21,4%. Στην ίδια δημοσκόπηση η Ελληνική Λύση δεν έμπαινε καν στη Βουλή με ποσοστό 2,9% και η ΧΑ λάμβανε μόλις στο 1,5%.

Τελικά στις εκλογές η ΝΔ έλαβε, 2,6% χαμηλότερο ποσοστό (39,8 περίπου) και ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν 50% πάνω από το ποσοστό που του έδινε η δημοσκόπηση, στο 31.5% περίπου. Φυσικά εισήλθε και η Ελληνική Λύση στη Βουλή, ενώ η ΧΑ απέτυχε για ποσοστό 0,07% να συγκεντρώσει το 3%

Αυτά σε ότι αφορά την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων της συγκεκριμένης εταιρείας που βέβαια συγκριτικά με άλλες δεν είναι τόσο τραγική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σαφώς και υπολείπεται, μέχρι και τώρα, της ΝΔ.

Η βασική αιτία είναι ότι ο Α.Τσίπρας περισσότερο δεν θέλει, παρά δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική κατάρρευση.

«Αν τους πιέσει πέφτουν. Και μετά;» έλεγε σε πηγαδάκι πολιτικών συντακτών στέλεχος και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να περιγράψει το απρόθυμο του Αλέξη Τσίπρα να «εισπράξει» την κυβερνητική κατάρρευση μέσα σε μία οικονομία που «δεν υπάρχει» στα ερείπια της «μετάCovid» Ελλάδας

Μάλιστα -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- δεν είναι καθόλου θετικός στην προοπτική συγκυβέρνησης, όπως «γλυκοκοιτάζει» το Βερολίνο. «Θα φθαρούμε και δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Πρέπει να πάμε σε καθαρές λύσεις όποτε και αν γίνουν εκλογές» έλεγε σε συνεργάτη του.

Αλλά πόσο «καθαρές λύσεις» θα προσφέρουν οι εκλογές σήμερα; Με μία ΝΔ που ιδανικά και με συσπείρωση της τελευταίες στιγμής θα έφτανε στο 32% και με έναν ΣΥΡΙΖΑ, περί το 28-30%;

Τρίτο κόμμα στην δημσοσκόπηση της Metron Analysis αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 6% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 4,3%, το Μέρα25 με 3,4%.
Τα τρία νεοσύστατα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα κόμματα της δεξιάς ή της κεντροδεξιάς, (Κίνημα Ελεύθερων Ανθρώπων, Έλληνες για την Ελλάδα και Δημιουργία) κερδίζουν ένα ποσοστό περί το 7% και τα λοιπά «μικροκόμματα» καταγράφονται στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση στο 3,5%.

Ολα αυτά συγκεντρώνονται κάτω από την βολική «ομπρέλα» της «αδιευκρίνιστης ψήφου» στο 10,5%.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης είναι ακόμα χειρότερα για την κυβέρνηση, αλλά αυτά θα τα παρουσιάσουμε και θα τα αναλύσουμε σε επόμενο σημείωμά μας…

Η εικόνα των τελευταίων κυλιόμενων δημοσκοπήσεων λειτούργησε ως «μοχλός στήριξης» όσων μέσα στο Μαξίμου αντιτίθενται με κάθε τρόπο στις εκλογές «εδώ και τώρα»«Δεν υπάρχει το παράθυρο για επιτυχημένες εκλογές ή δεν υπάρχει τώρα» ακούστηκε να λέει στέλεχος σε παρέα του Κολωνακίου που στενάζει από το προβληματισμό των κυβερνητικών. Το ζήτημα είναι αν θα υπάρξει οποιαδήποτε στιγμή από εδώ και εμπρός που ξεκινούν τα -πραγματικά- δύσκολα για την κυβέρνηση…

Πηγή: pronews.gr