Μικρά οικόπεδα: άνοιξαν οι αιτήσεις στο «e- άδειες» – ιδιοκτήτες: «δώρο άδωρο»

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Άνοιξε η ειδική εφαρμογή στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΤΕΕ «e- άδειες», στην οποία μπορεί να υποβληθεί αίτηση για προέγκριση οικοδομικής άδειας, είτε για βεβαίωση όρων δόμησης μέχρι και 9η Δεκεμβρίου 2022, για την κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση γηπέδων κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, προκειμένου να κατοχυρώσουν δικαίωμα δόμησης τα μικρά οικόπεδα, για τα οποία μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία καταργείται.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι η «όλη αυτή η διαδικασία είναι άνευ πρακτικής αξίας για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα, που ενδιαφέρονται και έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου να σώσουν την περιουσία τους».

Η συγκεκριμένη εφαρμογή στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΤΕΕ «e- άδειες» για την «εκτός σχεδίου δόμηση σε γήπεδα κατά παρέκκλιση άρτια» λειτουργεί με παραπομπή στην κατηγορία οικοδομικών αδειών κατηγορίας 1 ή 2. Για να γίνει ολοκληρωμένη αίτηση απαιτείται να υποβληθούν από εξουσιοδοτημένο μηχανικό δύο δικαιολογητικά στοιχεία τα οποία είναι:

1) τοπογραφικό του γηπέδου και

2) πρόσφατο πιστοποιητικό της ιδιοκτησίας, (βάση συμβολαίου πιστοποιητικό μεταγραφής του ακινήτου).

Η αίτηση για προέγκριση οικοδομικής άδειας, είτε για βεβαίωση όρων δόμησης εφόσον υποβληθεί κανονικά παίρνει διάρκεια ισχύος έως  τις 30.9.2023, καθώς έως και την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας είτε προέγκρισης, με όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Λύση για όσους είναι έτοιμοι

Τεχνικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η διαδικασία είναι απλή, όμως μόνον για όσους ιδιοκτήτες μέσω των μηχανικών τους έχουν κάνει τη σχετική προετοιμασία, ώστε να έτοιμοι να υποβάλλουν αίτηση για προέγκριση οικοδομικής άδειας, είτε για βεβαίωση όρων δόμησης με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στις πολύ λίγες ημέρες που απομένουν, μέχρι την 9η Δεκεμβρίου 2022, ημερομηνία μετά την οποία  καταργείται αμετάκλητα το δικαίωμα δόμησης για τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες. Σε περιπτώσεις ιδιοκτησιών, που θα ξεκινήσουν τώρα τη διαδικασία μέσω του μηχανικού για την συγκέντρωση των δικαιολογητικών λένε οι ίδιοι παράγοντες ότι υπάρχουν δυσκολίες και δεν είναι βεβαιο ότι θα προλάβουν την αμετάκληση προθεσμία.

«Δώρο άδωρο» λέει η ΠΟΜΙΔΑ

-«Όλη αυτή η διαδικασία είναι άνευ πρακτικής αξίας για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα, που ενδιαφέρονται και έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου να σώσουν την περιουσία τους», τονίζει σε δήλωση του στο ecopress ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας  Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Ο ίδιος εξηγεί ότι όσον αφορά το πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας  που ζητείται πρόκειται για το “πιστοποιητικό μη εκποίησης ακινήτου”, το οποίο εκδίδεται από τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία και πλην λίγων περιπτώσεων, που λειτουργούν ψηφιακά και θα μπορούσε να εκδοθεί σχετικά σύντομα με ψηφιακή αίτηση, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και για πολλές και μεγάλες περιοχές της χώρας, όπως είναι πρώτη και χειρότερη  η περίπτωση της Αθήνας,  απαιτούνται για την έκδοση του πιστοποιητικού όχι λίγες ημέρες αλλά πολλοί μήνες, με αυτοπρόσωπη παρουσία, ουρές και διαδικασίες αναμονής και ταλαιπωρίας»

Παράλληλα τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ότι το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, που έχει διάρκεια ισχύος δύο μηνών είναι απαραίτητο και για τη σύνταξη του τοπογραφικού από τον μηχανικό, υπογραμμίζοντας ότι «ένα σύγχρονο και σωστό τοπογραφικό απαιτεί τόσα πολλά τεχνικά και νομικά στοιχεία, που είναι σχεδόν αδύνατον να ολοκληρωθεί στις λίγες ημέρες που απομένουν».

Ο κ. Παραδιάς σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, που αναφέρει ότι «η κατάργηση της έννοιας της εκτός σχεδίου δόμησης αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που υλοποιείται ήδη, μέσω της κατάργησης των παρεκκλίσεων δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές με τις προβλέψεις του νόμου 4759/2020, με ημερομηνία ορόσημο την 9η Δεκεμβρίου 2022» υπογραμμίζει στη δήλωση του ότι: «οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα που χάνουν το δικαίωμα δόμησης αναρωτιούνται σε ποια ακριβώς σελίδα του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ του 2019  είναι γραμμένη αυτή η ρύθμιση για τις περιουσίες τους»

Η ανακοίνωση του ΤΕΕ

Η νέα ειδική εφαρμογή ανακοινώνεται από το ΤΕΕ αναφέροντας ότι: Με το από 21/11/2022 Δελτίου Τύπου του ΥΠΕΝ, ανακοινώθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου για τις περιπτώσεις γηπέδων κατά παρέκκλιση άρτιων σε εκτός σχεδίου περιοχές, για τις οποίες έως και την 9η.12.2022 δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια. Τα εν λόγω γήπεδα θα δύνανται να οικοδομηθούν, εφόσον, έως και την 9η.12.2022 υποβληθεί αίτηση, είτε για Προέγκριση οικοδομικής άδειας, είτε για Βεβαίωση όρων δόμησης.

Εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης, στο «e-Άδειες» στις αιτήσεις για «Βεβαίωση Όρων Δόμησης αρθ. 38§2 ν.4495/2017» και «Προέγκριση Οικοδομικής Αδείας (ν.4759/2020)», προστέθηκε η σχετική επιλογή «Γήπεδα εκτός σχεδίου, κατά παρέκκλιση άρτια, άρθρου 40, παρ. 1 ν. 4759/2020»

Τι προβλέπει η ρύθμιση του ΥΠΕΝ

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ με τίτλο Νομοθετική πρωτοβουλία για την Εκτός Σχεδίου Δόμηση αναφέρει ότι: «πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για ψήφιση διάταξη, με την οποία θα επιλυθούν προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα και στους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, σχετικά με τις αλλαγές που έχει ήδη νομοθετήσει για την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Η Κυβέρνηση υλοποιεί ήδη τη δέσμευσή της για προώθηση του ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα, την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης μέσα και από τις πολιτικές για τη δόμηση, τον σχεδιασμό και την προστασία της φύσης, με βάση τις συνταγματικές πρόνοιες. Παράλληλα επενδύει στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, με παράλληλη ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών της δόμησης.

Με την προς ψήφιση διάταξη δεν μεταβάλλεται η ημερομηνία ορόσημο της 9ης Δεκεμβρίου 2022 για τις παρεκκλίσεις δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, καθώς η Κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη στην επιλογή της κατάργησης των παρεκκλίσεων δόμησης μετά την ανωτέρω ημερομηνία. Η επιλογή αυτή αποτελεί συμμόρφωση με τη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, ενώ παράλληλα εισάγει μια μεταρρύθμιση που άργησε πολύ και την οποία έχει ανάγκη η Ελλάδα, προς αποφυγή δραματικών αλλαγών στον χαρακτήρα του συνόλου του εξωαστικού χώρου και περαιτέρω δυσμενών επιπτώσεων στο φυσικό, οικιστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Ωστόσο, αναγνωρίζοντας, ότι έχουν δημιουργηθεί πρακτικά προβλήματα από την εφαρμογή της, προωθούνται ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους πολίτες, τους μηχανικούς και τη διοίκηση να ολοκληρώσουν το έργο τους και τους σχεδιασμούς τους.

Ειδικότερα:

-«Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη για να διατηρήσουν την οικοδομησιμότητά τους, γήπεδα κατά παρέκκλιση άρτια θα έπρεπε μέχρι και την 9.12.2022 να έχει εκδοθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας.

Η Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις μεταβολές που έχουν επέλθει στην διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, οι οποίες θεσμοθετήθηκαν μεταγενέστερα της ανωτέρω πρόβλεψης, όπως επί παραδείγματι της προαιρετικότητας της προέγκρισης οικοδομικών αδειών, όσο και του ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασιών που έχει επέλθει στις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας λόγω της σημαντικής αύξησης υποβολών προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών, αναμένεται να προωθήσει προς θεσμοθέτηση ρύθμιση προς διασφάλιση των ιδιοκτητών.

Η προς θεσμοθέτηση νομοθετική ρύθμιση θα παρέχει τη δυνατότητα για τις περιπτώσεις γηπέδων κατά παρέκκλιση άρτιων στις εκτός σχεδίου περιοχές για τις οποίες έως και την 9η.12.2022 δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, να δύνανται να οικοδομηθούν, εάν οι πολίτες μέσω των μηχανικών τους έως και την 9η.12.2022:

-Είτε υποβάλουν αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, εφόσον βεβαίως αυτή έχει πληρότητα ως προς τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά και μελέτες, ως αυτά εκ του νόμου καθορίζονται. Διευκρινίζεται ότι για την διάρκεια ισχύος της εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις ως ισχύουν.

-Είτε υποβάλουν αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης συνοδευόμενο από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Η εναλλακτική αυτή δυνατότητα προβλέφθηκε δεδομένου, ότι πλέον η προέγκριση οικοδομικής άδειας έχει καταστεί προαιρετική. Ωστόσο για αυτές τις περιπτώσεις χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί, θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και την 30.9.2023, καθώς έως και την ημερομηνία αυτή είτε θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας είτε προέγκρισης.

Με βάση τα ανωτέρω, επισημαίνεται ότι δεν απαιτείται κατά το στάδιο της προέγκρισης η υποβολή καμίας έγκρισης φορέα, υπηρεσίας ή συλλογικού οργάνου, λόγω της θέσης του έργου, της φύσης του, της χρήσης του ή των τυχόν ειδικών χαρακτηριστικών του. Ομοίως, δεν απαιτείται η υποβολή εγκρίσεων φορέων, υπηρεσιών ή συλλογικών οργάνων για τη λήψη της βεβαίωσης όρων δόμησης. Το σύνολο των απαιτούμενων εγκρίσεων υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα αδειών κατά το στάδιο της έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις για τον χρόνο ισχύος των οικοδομικών αδειών και των προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών του ν. 4495/2017, όπως ισχύει. Επίσης σημειώνεται ότι οι όλες οι διαδικασίες για την έκδοση των ως άνω πράξεων εκτελούνται, διεκπεραιώνονται και ελέγχονται ηλεκτρονικά μέσα από το σύστημα e–adeies». Δείτε εδώ στο ecopress ολόκληρη την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Πηγή: ecopress.gr