Ο Νόμος “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1” με τον οποίο διεξήχθησαν οι πρόσφατες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές αποτελείται στη βάση του από δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα, ας το πούμε εκλογικό (κεφάλαια Γ και Δ του Ν.4555/2018), καθορίζει τη διαδικασία εφαρμογής της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Το δεύτερο τμήμα του νόμου, ας το πούμε λειτουργικό (κεφάλαια Ε και ΣΤ), καθορίζει τις διαδικασίες και το πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που προκύπτουν από την εφαρμογή του πρώτου τμήματος (απλή αναλογική). Τα δύο αυτά τμήματα του Νόμου προφανώς είναι άρρηκτα δεμένα αφού δεν έχει νόημα να διεξάγεις εκλογές με απλή αναλογική χωρίς στη συνέχεια να υπάρχει αναλογική αντιπροσώπευση των Δημοτικών και Περιφερειακών παρατάξεων στα όργανα, τις επιτροπές και τις Δημοτικές επιχειρήσεις τους Δήμου ή της Περιφέρειας και το αντίστροφο.
Η απλή αναλογική εφαρμόστηκε ήδη στις πρόσφατες Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής άρχισε να αλλάζει το τοπίο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπήρξε ήπιο προεκλογικό κλίμα. Οι υποψήφιες παρατάξεις σε όλους σχεδόν τους Δήμους άρχισαν να χρησιμοποιούν τις λέξεις “συνεννόηση” και “συναίνεση” όλο και πιο συχνά. Το καλό του τόπου ήταν το πρώτο που όλοι δήλωσαν ότι ήθελαν και συμφώνησαν ότι αυτό θα ήταν αποτέλεσμα συνεργασιών και ομαδικής δουλειάς. Αφού λοιπόν το πρώτο τμήμα του νόμου (εκλογικό) εφαρμόστηκε με επιτυχία είναι απορίας άξιο γιατί επιχειρείται η ολοκληρωτική σχεδόν αλλαγή του δεύτερου τμήματος (λειτουργικό) με μόνο επιχείρημα την “κυβερνησιμότητα” των Δήμων πριν καν εφαρμοστεί. Με λίγα λόγια οδεύουμε προς μία κατεύθυνση όπου αυτά, που όλοι οι πολίτες γνώριζαν και με βάση αυτά αποφάσισαν πως θα ψηφίσουν, αλλάζουν εν μία νυκτί.
Επειδή ένας από τους βασικούς λόγους που η παράταξή μας δημιουργήθηκε ήταν η εφαρμογή της απλής αναλογικής, την οποία επικροτήσαμε εξαρχής, θεωρούμε χρέος μας να πάρουμε ξεκάθαρη θέση απέναντι στην επιχειρούμενη μετάλλαξη του Νόμου σε ένα κακέκτυπο του αρχικού Νόμου και την πραξικοπηματική μεταφορά αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου σε επιτροπές στις οποίες εξαναγκαστικά οι αρχές έχουν την πλειοψηφία.
Αναφορικά με το Δήμο Αργοστολίου, μόνο και μόνο η μείωση του συνολικού αριθμού των μελών της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής από 9 σε 7, στερεί την εκπροσώπηση της Κίνησης «Κεφαλονιά, νησί για όλους» σε αυτές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ν. 4555/18, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε το πλαίσιο της απλής αναλογικής (Κλεισθένης Ι), οι εν λόγω επιτροπές θα ήταν 9μελείς, με τα 3 μέλη να ορίζονται από την παράταξη του δημάρχου και τα υπόλοιπα 6 να εκλέγονται αναλογικά από το δημοτικό συμβούλιο, ως εξής: από 2 από τις παρατάξεις Μιχαλάτου και Παρίση, και από 1 από τις παρατάξεις Φόρτε και την Κίνηση «Κεφαλονιά, νησί για όλους».
Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, μειώνονται κατά 2 τα εκλεγόμενα μέλη και η κατανομή των 4 που απομένουν γίνεται ως εξής: 2 από την παράταξη Παρίση και από 1 από τις παρατάξεις Μιχαλάτου και Φόρτε.
Και στις δύο περιπτώσεις, η παράταξη του δημάρχου είχε και έχει την πλειοψηφία (5 στα 9 μέλη στην πρώτη περίπτωση και 4 στα 7 στη δεύτερη). Εν τούτοις, το νομοσχέδιο αφαιρεί τη δυνατότητα εκπροσώπησης επιπλέον παρατάξεων (το αρχικό «πνεύμα» του Κλεισθένη δηλαδή) σε αυτές τις επιτροπές.
Η Κίνηση «Κεφαλονιά, νησί για όλους» είχε ήδη έτοιμη πρόταση για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα εκπροσώπησης σε όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Στην πρότασή μας αυτή θα ζητούσαμε, στη βάση της συναίνεσης και της καλής συνεργασίας, να παραχωρηθεί μια θέση των επιτροπών (από αυτές της Δημοτικής αρχής), στην παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία δεν είχε εκπροσώπηση κατά το νόμο.
Οφείλουμε να αναπροσαρμόσουμε την πρότασή μας στις τροποποιήσεις που φέρνει το νομοσχέδιο και να ζητήσουμε στις επιτροπές αυτές (7μελείς πλέον) να συμμετέχει ένα τουλάχιστον μέλος από κάθε παράταξη. Προτείνουμε δηλαδή συνολικά να υπάρχουν 3 μέλη από την παράταξη Μιχαλάτου και από 1 μέλος από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις (4 στο σύνολο). Η παραχώρηση της πλειοψηφίας στις επιτροπές από τη δημοτική παράταξη θα είναι η έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης στο σύστημα της απλής αναλογικής, στη συνεργασία και τη συναίνεση.
Η παράταξή μας, έχει ήδη ξεκινήσει και καταθέτει προτάσεις στην ανοικτή διαβούλευση και θα συνεχίσουμε για το λίγο διάστημα που θα παραμείνει ανοικτή, έως τις 2 Αυγούστου δηλαδή). Μία εξ’ αυτών είναι να παραμείνει ο αριθμός των μελών στις επιτροπές όπως προβλεπόταν από τον Κλεισθένη.
Ζητούμε από το βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης να πάρει θέση στο ζήτημα αυτό και να υπερασπίσει την εκπροσώπηση της μειοψηφίας στις επιτροπές.
Ζητούμε από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να μην κρυφτούν πίσω από το νόμο και να πάρουν άμεσα θέση καταθέτοντας τις προτάσεις τους σε όλα τα ζητήματα που εμπεριέχει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Θεωρούμε πως όλοι οι Δημοτικοί σύμβουλοι θα επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνηςκαι θα μπορέσουν να συνεννοηθούν για το καλό του τόπου τους χωρίς να απαιτείται το κεντρικό κράτος να θεσμοθετεί ειδικές διαδικασίες εξαναγκασμού αποφάσεων. Οι Δημοτικές εκλογές δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι μια διαδικασία όπου ο πρώτος τα παίρνει όλα και όλοι οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν θέσεις κομπάρσων για 4 χρόνια.
Θεωρούμε ότι ο περιορισμός της αντιπροσώπευσης της μειοψηφίας και η παντοκρατορία της παράταξης του Δημάρχου θα οδηγήσει σε μια επανάληψηπροηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων όπου η στείρα αντιπολίτευση και το “όχι σε όλα” ήταν μια εύκολη επιλογή για παρατάξεις της αντιπολίτευσης αφού ήταν γνωστό ότι δεν θα έχει καμία συνέπεια στη λειτουργία του Δήμου.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα πρέπει να αναλαμβάνουν το βάρος και την ευθύνη της συμμετοχής τους στο Δημοτικό συμβούλιο καταθέτοντας προτάσεις, συμφωνώντας όπου θεωρούν ότι προωθείται το συμφέρον των πολιτών και διαφωνώντας όπου θεωρούν ότι αυτό καταστρατηγείται.
Θεωρούμε τέλος ότι κάθε Δήμαρχος, ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα και τους αριθμούς συμβούλων, θα πρέπει πάντα να επιδιώκει την αναλογική αντιπροσώπευση των παρατάξεων σε όλα τα όργανα του Δήμου αφού αυτή είναι και η επιθυμία των πολιτών που τους εξέλεξαν.
Σε κάθε περίπτωση εμείς ως παράταξη πάντοτε θα συμμετέχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο με προτάσεις και διάθεση συναινέσεων. Όσοι επιλέξουν να ακολουθήσουν το παλιό μοντέλο του Καλλικράτη όπου επικρατούσε πάντοτε η άποψη της παράταξης του εκάστοτε Δημάρχου χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιπες φωνές του Δημοτικού Συμβουλίου, θα μας βρουν απέναντί τους.
Κίνηση «Κεφαλονιά, νησί για όλους»