Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Ηλία Κουρκουμέλη πρώην Αντιδήμαρχο Δήμου Κεφαλονιάς, σχετικά με το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στην Αγία Πελαγία.

Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις μου σε ραδιοφωνικό σταθμό για το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στην Αγία Πελαγίας Σβορωνάτων, οφείλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν ήταν στις προθέσεις μου να υπεισέρθω σε μια άσκοπη παρελθοντολογία για πράξεις και παραλήψεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, σχετικά με την εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής που εμφανίζουν οι λιμενικές υποδομές ενός έργου που στοίχισε πολλά εκατομμύρια ευρώ αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Για αυτό δεν έκανα καμιά αναφορά στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Για αυτό δεν περιέγραψα ούτε σχολίασα την υφιστάμενη κατάσταση του Καταφυγίου η οποία ομοιάζει με αστικό τοπίο της «σύγχρονης Συρίας».
Είμαι της άποψης ότι πρέπει πάντα να κοιτάζουμε μπροστά. Να προσπαθούμε να βάλουμε ένα ακόμη λιθαράκι. Να βρουν κάτι χρήσιμο οι «επόμενοι» όταν εμείς θα έχουμε γίνει «προηγούμενοι».
Ωστόσο, οι νουθεσίες και οι ανακρίβειες του κ. Κουρκουμέλη πρώην Αντιδημάρχου Λειβαθούς, δεν μου αφήνουν άλλο περιθώριο παρά να παρουσιάσω την αλήθεια.
Το εν λόγω Τουριστικό Καταφύγιο αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά το έτος 2001 με την αριθ. 105864/20-5-2001 Κοινή Απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ – ΥΕΝ –ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Επομένως, υπήρχε εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη και περιβαλλοντική άδεια η οποία έληγε στις 31-12-2010. Μετά τη διάλυση του Δήμου Λειβαθούς με το σχέδιο «Καλλικράτης», οι λιμενικές υποδομές που είχαν κατασκευαστεί πέρασαν στο Δήμο Κεφαλονιάς την 1-1-2011.
Σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία (σχετικές εγκύκλιοι ΥΠΕΚΑ και ΣτΕ 3428/2004, ΣτΕ279/2009), η προηγούμενη Δημοτική Αρχή επίλεκτο μέλος της οποίας ήταν ο κ. Κουρκουμέλης, μπορούσε εύκολα και χωρίς κόστος να ανανεώσει την ληγμένη περιβαλλοντική άδεια υποβάλλοντας μια απλή αίτηση και έναν Φάκελο Ανανέωσης ακόμη και 2 χρόνια μετά τη λήξη της άδεια, δηλαδή έως τις 31-12-2012.
Δεν το έπραξαν, με αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον η σύνταξη και η έγκριση νέας Μελέτης από την αρχή για τη λήψη νέας άδειας. Τη Μελέτη αυτή ανέθεσε σε μελετητικό γραφείο της Αθήνας η προηγούμενη Δημοτική Αρχή το έτος 2016 με κόστος περίπου 10.000ευρώ. Επομένως, η ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής να ανανεώσει την προηγούμενη άδεια χωρίς κόστος, υποβάλλοντας μια απλή Αίτηση Ανανέωσης, θα κοστίσει στους Δημότες του νέου Δήμου Αργοστολίου 10.000 ευρώ. Και το χειρότερο όλων, μέχρι την έγκριση της νέας Περιβαλλοντικής Μελέτης, η οποία χρειάζεται κατ’ ελάχιστον ενάμισι χρόνο από τώρα, το Καταφύγιο δεν μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί έργα που δεν έχουν Περιβαλλοντική Άδεια.
Αυτή ήταν η διοίκηση για την οποία σήμερα υπερηφανεύεται ο κ. Κουρκουμέλης.
Βέβαια, το Τουριστικό Καταφύγιο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ούτε μετά την έγκριση της νέας Περιβαλλοντικής Μελέτης καθώς έχει λεηλατηθεί την τελευταία δεκαετία ενόσω ήταν υπό την «διοίκηση» και «προστασία» του κ. Κουρκουμέλη. Σπασμένα όλα τα πίλαρ, γυμνά καλώδια παντού, διαλυμένα δίκτυα παροχής νερού, παντελής έλλειψη φωτισμού, σάπια παράθυρα και πόρτες στο κτήριο διοίκησης, έλλειψη συστήματος πυρασφάλειας, ο βυθός του Καταφυγίου έχει μετατραπεί σε χωματερή από τα λάστιχα αυτοκινήτων και τα ογκώδη σκουπίδια που έχουν απορριφθεί και πολλά άλλα. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 100.000 ευρώ και πολύς χρόνος για να γίνει λειτουργικό το έργο και να αποκτήσει όλες τις άδειες και τις εγκρίσεις που απαιτούνται για τη σύννομη λειτουργία του.
Θα σταματήσω εδώ χωρίς να υπεισέρθω σε άλλα παράξενα περιστατικά που συνέβαιναν στο εν θέματι Τουριστικό Καταφύγιο.
Δέκα χρόνια στο τιμόνι του Δήμου, δεν καταφέρατε να το λειτουργήσετε κ. Κουρκουμέλη.
Ούτε ένα ευρώ δεν έχει μπει ως έσοδο στο ταμείο του Δήμου. Μόνο ζημιές. Το απαξιώσατε και το αφήσατε έρμαιο σε βανδαλισμούς και λεηλασίες.

Τι θέλετε τώρα;

Εγώ στη θέση σας θα έκανα την «πάπια» και όχι τον «κόκορα». Η σιωπή είναι χρυσός κ. Κουρκουμέλη, ιδικά τώρα στην αρχή, που είναι ακόμη «νωπά» τα κατορθώματά σας.

Από το fb του Αντιδημάρχου Τεχνικών υπηρεσιών Διονύση Μινετου