Μητσοτάκης για ΔΕΘ: «Όχι στον 13ο μισθό» – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα μέτρα της ΔΕΘ – Το μήνυμα του πρωθυπουργού για μισθούς, ακρίβεια και καθημερινότητα

Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την επαναφορά του 13ου μισθού έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, την ακρίβεια και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη στη διαδικασία επεξεργασίας των μέτρων που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς ωστόσο να ανοίγει θέμα επαναφοράς του 13ου μισθού.

«Δεν είναι στους σκοπούς μας η επιστροφή του 13ου μισθού»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η επαναφορά του 13ου μισθού δεν βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

«Την πρώτη τετραετία οι επιχειρήσεις βοηθήθηκαν πολύ. Στη δεύτερη τετραετία στρέψαμε την προσοχή μας στους μισθωτούς και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Επεξεργαζόμαστε το πλαίσιο για τη ΔΕΘ. Δεν είναι στους σκοπούς μας να επιστρέψει ο 13ος μισθός, ο οποίος έχει δοθεί μέσα από τις αυξήσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τον 13ο μισθό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις, καθώς το ζήτημα της επαναφοράς επιπλέον μισθολογικών παροχών παραμένει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Στο επίκεντρο η ακρίβεια και η καθημερινότητα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα στις συνέπειες του πολέμου στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν άμεσα την οικονομία και το κόστος ζωής των πολιτών.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς ενδεχόμενες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας και καυσίμων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες πιέσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Τι αναμένεται να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ

Παρότι ο πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε συγκεκριμένα μέτρα, άφησε να εννοηθεί ότι το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ θα επικεντρωθεί σε παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως:

  • Μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα
  • Ελεύθερους επαγγελματίες
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις
  • Ενίσχυση διαθέσιμου εισοδήματος
  • Μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ακρίβειας

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.