Μέτρα στήριξης και δράσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φωτιές, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα μέτρα στήριξης και οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν πρωτίστως από τα 500 εκατ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και αν χρειαστεί θα αναζητηθούν πόροι από ευρωπαϊκές πηγές, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως θα ανασταλούν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Για τους δήμους της Βόρειας Εύβοιας αυτό θα ισχύσει για όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα αν έχουν πληγεί.

Για τα έργα αποκατάστασης και τα αντιπλημμυρικά έργα είναι το δεύτερο επίπεδο δράσης, ενώ το τρίτο έχει να κάνει με την ευρύτερη παραγωγική ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

-Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ, άμεσα θα δίνεται προκαταβολή 5.000 – 12.000 ή 20.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς. Τα ποσά θα καταβάλλονται με μια αίτηση από 18 Αυγούστου από πλατφόρμα και οι πληρωμές θα γίνονται σε λίγες ημέρες.
-Οι επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών. Για τα ακίνητα θα λαμβάνουν προκαταβολή 5 έως 22 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με τις ζημιές.
-Ιδιες προκαταβολές θα δοθούν σε αγροτικές καλλιέργειες, ενώ θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση.
-Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι πληγέντες. Επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ και αναστολή πλειστηριασμών. Στην Εύβοια τα μέτρα θα ισχύουν για όλους τους κατοίκους των δήμων που επλήγησαν. Οι επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα για τρίμηνη αναστολή εργασίας.

Πηγή: newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας! (πίνακας)
Επόμενο άρθροΡόδη Κράτσα: “Δεν περίμενα ποτέ, οτι μετά από χρόνια θα έβλεπα την αγαπημένη κυρία Γιούλα σε αυτη την τραγική κατάσταση”