Μητσοτάκης στον Τραμπ: «Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τα F-35»

Όλα όσα έγιναν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο μετά την ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο και την υπογραφή του από τον Αμερικανό Πρόεδρο, αλλά και τις θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

«Η χώρα έχει επιστρέψει, μιλάμε για μία μεγάλη επιτυχία. Είναι ένας σταθερός εταίρος μας η Ελλάδα. κάνουμε πολλά πράγματα μαζί και θα συνεχίσουμε να κάνουμε», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.

«Είναι ένα προνόμιο να βρίσκομαι εδώ. Είχα πολύ σημαντικά ραντεβού. Είμαστε στο καλύτερο σημείο, μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Προσβλέπουμε στη δική σας στήριξη. Προσβλέπουμε στη στήριξη των ΗΠΑ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σε άλλο σημείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε: «Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τα F-35. Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που βγήκε από την κρίση»

«Νιώθω τους Έλληνες κοντά μου. Θα καταλήξουμε σε πολλές συμφωνίες», απάντησε ο Τραμπ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)