Μητσοτάκης: Τα 6 νέα μέτρα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις -Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας

Τα νέα μέτρα που ληφθούν για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων καθώς και για την πρώτη κατοικία ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, κατά την πρωτολογία του από το βήμα της Βουλής, αναφέρθηκε εκτενώς στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και στις κινήσεις στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών που, όπως είπε, θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες.

Ενα από πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η τρίμηνη παράταση -μέχρι τις 31 Ιουλίου- του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η προθεσμία για το υφιστάμενο πλαίσιο εξέπνεε σήμερα και δεσμεύτηκε ότι «κανένας Ελληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει.»

Μητσοτάκης: Ετσι θα στηρίξουμε την απασχόληση

Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ληφθούν για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Αρχικά, επισήμανε ότι «μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση, το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού (σ.σ. το επίδομα 800 ευρώ).»Το ίδιο, όπως είπε, θα ισχύσει για τα επιδόματα που χορηγούνται σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους, το διάστημα καταβολής των οποίων έχει ήδη παραταθεί, προκειμένου να μη μείνει ακάλυπτοι οι άνεργοι.

Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις
Το τρίτο σκέλος των μέτρων για την απασχόληση αφορά τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας και του μειωμένου ωραρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επιδοτείται ο μισθός αυτών των εργαζομένων από το κράτος, σύμφωνα με όσα προβλέπει το πρόγραμμα SURE. Το συγκεκριμένο μοντέλο χρησιμοποιείται ήδη από την Ιταλία και τη Γερμανία.

Ο κ. Μητσοτάκης, ακολούθως, εξήγγειλε ότι θα δοθούν πρόσθετες ενισχύσεις σε επιχειρήσεις που εμφανίζουν μειωμένους τζίρους και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα προγράμματα στήριξης. Στη διάθεση αυτών των επιχειρήσεων, διευκρίνισε, θα παραμείνουν όλα τα εργαλεία που θεσμοθετήθηκαν, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και η επιδότηση ενοικίου.
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα πρόγραμμα επιβράβευσης για τους συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την υφιστάμενη κρίση, με στόχο να μη δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Τα 6 βασικά μέτρα (πρώτη κατοικία, ενισχύσεις σε επιχειρήσεις, αποζημίωση ειδικού σκοπού, παράταση επιδομάτων, επιδότηση μισθού, πρόγραμμα επιβράβευσης δανειοληπτών) που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά, σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/kyriakos-mitsotakis-nea-metra-ergasia-proti-katoikia