Μπλόκο σε όλες τις ροές μεταναστών στην Ελλάδα – Τα μέτρα της κυβέρνησης

Ποια είναι η εντολή της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες και μετανάστες – Κλειστό παραμένει το ελληνικό τελωνείο στις Καστανιές

Πλήρης αποτροπή των παράνομων εισόδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μαζί με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρίσκεται στις Καστανιές ενώ στη Μυτιλήνη θα βρεθούν ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε να ενισχυθεί το προσωπικό στα σύνορα για τη φύλαξη και να γίνονται θαλάσσιες περιπολίες στο Αιγαίο. «Μπαίνουν όσοι είναι νόμιμοι», αυτή είναι η εντολή που έχει δώσει η κυβέρνηση. Τα τελωνεία κλείνουν αν κριθεί επιτόπου ότι υπάρχει λόγος, διαμηνύει η κυβέρνηση, ενώ θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι.

Επεισόδια στις Καστανιές

Την ίδια στιγμή, επεισόδια σημειώνονται στον Εβρο, καθώς έχει κλείσει το ελληνικό τελωνείο στις Καστανιές. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο Τελωνείο των Καστανιών και ανά διαστήματα προσπαθούν να περάσουν στην ελληνική επικράτεια σπρώχνοντας τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς που βρίσκονται στο σημείο. Ανδρες της Αστυνομίας και τους Στρατού τους απωθούν και δεν τους επιτρέπουν να περάσουν. Στον Έβρο βρίσκεται σήμερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης των συνόρων για την αποτροπή νέων κυμάτων προσφύγων-μεταναστών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Η ένταση δημιουργήθηκε καθώς λίγο νωρίτερα, διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου. Το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων, μεταναστών και προσφύγων με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα. «Δεν υπάρχει ανοιχτή διάβαση ούτε από την Ελλάδα προς την Τουρκία, ούτε από την Τουρκία προς την Ελλάδα» επιβεβαίωσε στο ethnos.gr ο προϊστάμενος του Τελωνείου Καστανιών και πρόσθεσε ότι από την ελληνική πλευρά το τελωνείο έχει αδειάσει και δεν υπάρχει ουρά».

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος, ενώ πετούν συνεχώς ελικόπτερα της αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας και αυτήν την ώρα, εκατοντάδες μετανάστες περιφέρονται πέριξ της συνοριακής πύλης σε τουρκικό έδαφος, αμέσως μετά το άκουσμα της είδησης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ να φτάσουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Türk, οι περίπου 300 μετανάστες που έφτασαν πρώτοι τη νύχτα της Πέμπτης στα σύνορα με την Ελλάδα προέρχονταν από Συρία, Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν και Μαρόκο, ενώ υπάρχουν κι εκατοντάδες στα τουρκικά παράλια με σκοπό να περάσουν με λέμβους στα ελληνικά νησιά.

Πηγή: ethnos.gr