Αλαλούμ στα σύνορα του Προμαχώνα και της Βουλγαρίας, από την απαγόρευση διέλευσης στην Ελλάδα, πολιτών εκτός χωρών Σένγκεν

Μπορεί το άνοιγμα των συνόρων στον Προμαχώνα τη Δευτέρα να επέτρεπε τη διέλευση τουριστών προς την χώρα μας, ωστόσο τουλάχιστον 400 αυτοκίνητα προερχόμενα από τη Σερβία είχαν σταματήσει ήδη στα σύνορα της Βουλγαρίας, διότι, όπως τους ενημέρωναν, βάσει ΦΕΚ που εστάλη λίγες ώρες πριν το άνοιγμα, δηλαδή το βράδυ της Κυριακής 14 Ιουνίου, απαγορευόταν η διέλευση σε πολίτες εκτός χωρών Σένγκεν. «Το 80% της Χαλκιδικής δουλεύει με Βαλκάνιους, κυρίως Σέρβους, και ενώ τους ενημερώσαμε ότι στις 15 Ιουνίου ανοίγουμε και είχαμε κρατήσεις 10 – 14 ημερών, τις χάνουμε» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου επισημαίνοντας ότι δεν είχαν καμιά σχετική ενημέρωση με την απαγόρευση τουριστών εκτός χωρών Σένγκεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% της πελατεία τους έχουν ακυρώσει, «και δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει να ανατραπεί αυτή η δυσφήμηση, αυτό το κακό κλίμα, και αν θα συνεχιστούν οι ακυρώσεις για το επόμενο διάστημα, που θα επηρεάσει το καλοκαίρι», αναφέρει αγανακτισμένος στο ethnos.gr. Επισημαίνει δε, ότι οι πελάτες τους έχουν ήδη στείλει προκαταβολές για τη διαμονή τους, ωστόσο, τώρα ζητάνε άμεσα να τους επιστραφούν. Κάτι ακόμη που ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου είναι ότι όσοι Ρουμάνοι τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα, τους εστάλησαν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα για 7ήμερο αυτοπεριορισμό.

Τα σύνορα άνοιξαν προφορικά

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, σήμερα, από τα σύνορα στον Προμαχώνα επιτράπηκε η διέλευση των Σέρβων τουριστών, ωστόσο, η εντολή, μέχρι στιγμής, είναι προφορική, και όχι γραπτή. Η ελληνική κυβέρνηση αργά το βράδυ της Δευτέρας, αποφάσισε να επιτρέψει τη διέλευση των συνόρων για τους Σέρβους πολίτες μέσω Βουλγαρίας. Όπως εξηγεί στο ethnos.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Προμαχώνα Λεωνίδας Σπύρου, η χθεσινή ουρά 6 χλμ. που σχηματίστηκε στα σύνορα Προμαχώνα, οφείλονταν σε δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος ήταν ότι οι περισσότεροι ήταν Βούλγαροι που διατηρούν σπίτια, εξοχικά,  κτλ. στην Ελλάδα και ύστερα από τρεις μήνες καραντίνα, θέλησαν να πάνε στα σπίτια τους. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο έλεγχος ταυτοποίησης στοιχειών γίνεται για όλους τους επιβαίνοντες στο όχημα με καταγραφή σε υπολογιστές καθώς επίσης και του αριθμού άδειας κυκλοφορίας τους οχήματος. «Πριν την καραντίνα, έδειχνε την ταυτότητά του ο οδηγός, και περνούσε το όχημα» αναφέρει ο κ. Σπύρου. Σημαντική επίσης και η είδηση που μας μετέφερε, ότι δεν πραγματοποιείται κανένας δειγματολογικός έλεγχος για τυχόν συμπτώματα κορονοϊού. «Δεν υπάρχει γιατρός» αναφέρει ο κ. Σπύρου στο ethnos.gr.

Να αποκατασταθεί η εικόνα

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά, τονίζει ότι ήταν ιδιαίτερα οξύμωρο το γεγονός, από τη μια η επανεκκίνηση του τουρισμού, με το άνοιγμα των αεροδρομίων και των συνόρων, αλλά τελικώς, τη μη διέλευση των Σέρβων τουριστών. Μια αγορά που βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό η περιοχή της Πιερίας. «Πρέπει να αποκατασταθεί η εικόνα των συνοριακών σταθμών της χώρας μας στις Βαλκανικές αγορές» αναφέρει στο ethnos.gr η κα. Ξυπτερά εξηγώντας ότι το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα θα πρέπει να είναι επίσημα ανακοινώσιμο και όχι προφορικά.

Ο προβληματισμός στους επιχειρηματίες της Πιερίας είναι έντονος, σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η χθεσινή εικόνα, και κατά πόσο θα επηρεάσει την επιθυμία του κόσμου να πάρει την απόφαση να έρθει στην Ελλάδα για διακοπές. «Οι όποιες μας ελπίδες καλλιεργήθηκαν έντονα για τον οδικό τουρισμό, από τα Βαλκάνια, και για τον εσωτερικό τουρισμό’ οι όποιες λίγες προσδοκίες μας» αναφέρει η κα. Ξυπτερά εκφράζοντας έντονα την αγωνία του κλάδου για τη φετινή τουριστική σεζόν.

Ρουμάνοι στη Θάσο

«Ευτυχώς οι Σέρβοι είναι φίλοι μας και μας συγχωρούν» λέει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρις Παρασχούδης λέγοντας ότι μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε κατάσταση αντιπαλότητας σχετικά με το χθεσινό συμβάν, της απαγόρευσης των Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα. «Ίσως να χαθεί η εβδομάδα, ζημία σίγουρα υπάρχει, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να κάνουμε καταγραφή» απαντάει σε ερώτησή μας σχετικά την εξέλιξη της κατάστασης στο νησί. Ο κ. Παρασχούδης λέει ότι νούμερο ένα αγορά για τη Θάσο είναι η Ρουμανία, «και ήδη, άρχισαν να κυκλοφορούν στο νησί Ρουμάνοι, και Βούλγαροι».

Στα 4-5 χιλιόμετρα φτάνουν αυτήν τη στιγμή οι ουρές

Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

Βελτιωμένη είναι η εικόνα που παρουσιάζει την Τρίτη το τελωνείο του Προμαχώνα, ωστόσο και σήμερα υπάρχουν μεγάλες ουρές οχημάτων με τουρίστες μέσα στο βουλγαρικό έδαφος. Όπως είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Προμαχώνα, Σπύρος Λεωνίδας, γύρω στις 9:00 το πρωί της Τρίτης η ουρά έφτανε στα 2-3 χιλιόμετρα, ενώ αυτήν τη στιγμή την εκτιμάει περίπου στα 4-5 χιλιόμετρα. Τη Δευτέρα η ουρά έφτασε ακόμα και τα 10 χιλιόμετρα.

Κατά τον ίδιο, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που θέλουν να μπουν στο ελληνικό έδαφος, προέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και πρόκειται κυρίως για άτομα που έχουν εξοχικά στην Ελλάδα ή λόγω του κορονοϊού δεν μπορούσαν να διευθετήσουν κάποιες εκκρεμότητες στη χώρα μας. «Πολλοί Βούλγαροι έχουν εξοχικά στην Ελλάδα και μετά από πολύ καιρό θέλουν να τα επισκεφθούν. Επίσης, πολλοί έχουν ανοιχτές εκκρεμότητες όπως με φορολογικά θέματα. Μέχρι στιγμής αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία των ατόμων που επιχειρούν να μπουν στη χώρα μας. Δε νομίζω ότι αυτήν την περίοδο έρχονται άτομα ή οικογένειες για τις κύριες διακοπές τους. Αυτό θα φανεί περισσότερο το Σαββατοκύριακο», λέει ο κ. Λεωνίδας.

Από σήμερα από τον Προμαχώνα μπορούν μπουν και οι Σέρβοι, μετά το μπάχαλο που δημιουργήθηκε χθες και κάποιοι τουρίστες, που είχαν κλείσει καταλύματα, αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στη χώρα τους. Ωστόσο, είναι πολύ μικρός ο αριθμός, ενώ λίγα είναι και τα αυτοκίνητα με γερμανικές πινακίδες. Ξεκίνησαν αργότερα οι έλεγχοι για κορονοϊό; Κατά τον κ. Λεωνίδα, αν και τη Δευτέρα, πρώτη μέρα που άνοιξαν τα σύνορα με τη Βουλγαρία, κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονταν στο τελωνείο του Προμαχώνα και προχωρούσαν σε συστηματικούς ελέγχους για τον κορονοϊό, την Τρίτη και όση ώρα βρισκόταν ο ίδιος εκεί, δε γίνονταν έλεγχοι. «Εγώ ήμουν στο τελωνείο γύρω στις 9:00 το πρωί και έκατσα εκεί μία ώρα. Δεν είδα να γίνονται δειγματοληπτικά τεστ για τον κορονοϊό. Στη δική μας την πλευρά καταγράφονται ο αριθμός της ταυτότητας ή του διαβατηρίου του καθενός, καθώς και ο αριθμός της πινακίδας του αυτοκινήτου. Στη βουλγαρική πλευρά σημειώνονται οι μεγάλες καθυστερήσεις, αφού καταγράφονται περισσότερες λεπτομέρειες», λέει ο κ. Λεωνίδας.

Ωστόσο, τελωνειακοί ανέφεραν στο ethnos.gr ότι κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται κανονικά και σήμερα Τρίτη στο τελωνείο του Προμαχώνα και προχωρούν κανονικά, όπως και τη Δευτέρα, σε τεστ για τον κορονοϊό. Τη Δευτέρα από το τελωνείο του Προμαχώνα πέρασαν συνολικά 12.000 άτομα, ενώ αντίστοιχος αριθμός αναμένεται και για την Τρίτη

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΑΛΑΛΟΥΜ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Επόμενο άρθροΠάτρα-Πύργος: Προχωρούν οι επαφές με την Κομισιόν για την έναρξη του έργου