«Μυρίζουν» εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο: Δεν θα υπάρξουν θερινά τμήματα στη Βουλή-Συνεχίζουν την Ολομέλεια το καλοκαίρι

Η κυβέρνηση αποφάσισε πως δεν θα γίνουν τελικά θερινά τμήματα – Ένδειξη πως θα περάσει πολλά νομοσχέδια για να προλάβει τις εκλογές

Μία αιφνιδιαστική απόφαση πήρε η κυβέρνηση, καθώς αποφάσισε να μην γίνουν τελικώς θερινά τμήματα στη Βουλή, κάτι που «φουντώνει» εκ νέου τα σενάρια για εκλογές. 

Ο λόγος είναι πως θα συνεδριάζει η Ολομέλεια όλο το καλοκαίρι, ώστε να περάσει όσο δυνατόν περισσότερα νομοσχέδια μπορούν, κάτι που ίσως σημαίνει πως αυτό γίνεται για να προλάβουν τις εκλογές.

Άλλωστε, παρόλο που ακόμα βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη να φέρνει προς ψήφιση πολλά νομοσχέδια, με τελευταίο αυτό που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Κυρίως όμως αυτή η απόφαση έρχεται εν μέσω της συζήτησης για το πότε τελικά θα έρθουν προς ψήφιση τα πρωτόκολλα για τη συμφωνία με τα Σκόπια -την οποία βεβαίως θα ψηφίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τα θερινά τμήματα, με εξαίρεση το καθιερωμένο ολιγοήμερο διάλειμμα του Δεκαπενταύγουστου, η Ολομέλεια θα συνεδριάζει όλο το καλοκαίρι.

Ταυτοχρόνως, η προανακριτική επιτροπή κατά του Νίκου Παππά θα μπορεί  επίσης να συνεδριάζει όλο το καλοκαίρι, και έτσι οι μαρτυρικές καταθέσεις θα ολοκληρωθούν χωρίς βιασύνη.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο αίτημα για επιστροφή -έστω και μερική- της Βουλής στην προ κορωνοϊού κανονικότητα, με την Όλγα Γεροβασίλη να ζητά στη Διάσκεψη των Προέδρων τη διεύρυνση της συμμετοχής με τη φυσική παρουσία των βουλευτών στις εργασίες της Βουλής, ένα αίτημα το οποίο κατ’ αρχάς ακούγεται σωστό.

O ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, ωστόσο, πως ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να προχωρήσει σε διεύρυνση, καθώς περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών. Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πάντως, ο Κώστας Τασούλας διαβεβαίωσε πως σταδιακά θα αυξηθεί η συμμετοχή των βουλευτών στις εργασίες της Βουλής.

Διαρροές για ευρύ ανασχηματισμό

Μπορεί από το Μαξίμου να διαψεύδουν συνεχώς τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, παρόλα αυτά πλέον διαρρέουν σενάρια για ευρύ ανασχηματισμό. Τις τελευταίες ημέρες γράφτηκε στον φιλοκυβερνητικό Τύπο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε έναν νέο (αυτή τη φορά ευρύ) ανασχηματισμό από τον Σεπτέμβριο.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου στοχεύει να παρουσιάσει το «restart» της χώρας μετά την πανδημία. Το επόμενο τετράμηνο είναι κρίσιμο σε μια σειρά από τομείς, με επίκεντρο την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: pronews.gr