ΝΕ ΚΙΝΑΛ: “Συνεχίζουμε τον αγώνα με πυξίδα τις αξίες μας, με όραμα και ελπίδα για καλυτεροσύνη του τόπου μας, της Ελλάδας”

Ν.Ε.  ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Αργοστόλι, 17/11/2021 

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Το κυρίαρχο σύνθημα των φοιτητών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου την 17η Νοεμβρίου 1973. Ένα σύνθημα που παραμένει επίκαιρο 48 χρόνια μετά, με μια νέα γενιά να παλεύει ακόμη για εργασία και όχι ανεργία ή ξενιτιά προκειμένου να επιβιώσει, για δωρεάν παιδεία και όχι την υποβάθμισή της που καθιστά μονόδρομο την ιδιωτική εκπαίδευση, για ελεύθερη βούληση και όχι εξαναγκασμό στο όνομα οιασδήποτε πανδημίας.

Η αντίσταση της φοιτητικής νεολαίας τον Νοέμβριο του 1973, ήταν ο αγώνας μιας γενιάς που διεκδικούσε την αξιοπρέπειά της, κοινωνική ελευθερία και δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στις ζοφερές συνθήκες στις οποίες είχε βυθίσει την Ελλάδα το δικτατορικό καθεστώς από τον Απρίλιο του 1967.

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΤο κυρίαρχο σύνθημα των φοιτητών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου την 17η Νοεμβρίου 1973. Ένα…

Posted by Ν.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης Κινήματος Αλλαγής on Wednesday, November 17, 2021

Σήμερα, για εμάς, η 17η Νοεμβρίου 1973 δεν είναι απλά μια ιστορική επέτειος. Συνιστά «βαριά» παρακαταθήκη όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και μας εμπνέει. Μας θυμίζει πως τα θεμελιώδη δικαιώματα και αγαθά που απολαμβάνουμε δεν υπήρξαν ανέκαθεν δεδομένα. Μας υπαγορεύει το χρέος μας να καταδικάζουμε πάσης φύσεως παραβίαση αυτών, τις ανισότητες, τη διαφθορά, τη βία.

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία με την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά και τις πολλαπλές συνάμα κρίσεις που βιώνουμε: κρίση ανθρωπιστική, πολιτιστική, οικονομική, το νόημα και τα μηνύματα του Πολυτεχνείου επικαιροποιούνται και επιπλέον ενσωματώνουν την λαϊκή βούληση και απαίτηση για ένα επαρκές, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

Έχουμε ευθύνη να βαδίσουμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις κρίσεις. Μακριά από διαχωρισμούς και διχαστικά διλήμματα, μακριά από πολιτικές που διαιρούν τους πολίτες σε προνομιούχους και μη προνομιούχους και τους αφήνουν εκτεθειμένους.

Για την προάσπιση της Δημοκρατίας, για την επαναθεμελίωση της λαϊκής κυριαρχίας, για τη διασφάλιση της κοινωνικής απελευθέρωσης, για την προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας, συνεχίζουμε τον αγώνα κόντρα στους καιρούς που βιώνουμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα με πυξίδα τις αξίες μας, με όραμα και ελπίδα για καλυτεροσύνη του τόπου μας, της Ελλάδας.