Οι δικηγόροι της χώρας αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα δικαστήρια της χώρας περιμένουν την κυβερνητική απόφαση και επισημαίνουν πως αυτή θα πρέπει να εκδοθεί άμεσα, γιατί στις 7 Ιανουαρίου στις 6.00 που τελειώνει η παλια ΚΥΑ ξεκινά μια εργάσιμη ημέρα.
Οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων (κυρίως των δημοτικών) και η χαλάρωση των μέτρων λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, που σε πρώτη φάση θα αξιολογηθούν στις 4 Ιανουαρίου θα κρίνουν εν πολλοίς και το (επιπλέον) άνοιγμα των δικαστικών δραστηριοτήτων.
Οι δικηγόροι της χώρας αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα δικαστήρια της χώρας περιμένουν την κυβερνητική απόφαση και επισημαίνουν πως αυτή θα πρέπει να εκδοθεί άμεσα.
Κι αυτό γιατί η προηγούμενη ΚΥΑ τελειώνει στις 7 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί συνεπώς στη συνέχεια ξεκινά μια εργάσιμη μέρα για τους δικηγόρους που θα πρέπει να ξέρουν εγκαίρως αν θα δικάσουν, αν θα υποβάλλουν προτάσεις ή αν θα αναβάλλουν υποθέσεις.
Το σίγουρο είναι πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα κι εφόσον δεν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα , προφανώς θα υπάρξει η δυνατότητα επιπλέον δραστηριοτήτων στα δικαστήρια.
Τι ζητούν οι δικηγόροι
Οι δικηγόροι πέραν της άμεσης απόφασης για το τι μέλλει γενέσθαι , σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν:
Στα Ποινικά Δικαστήρια:
-Να αυξηθεί ο αριθμός των εκδικαζόμενων υποθέσεων: Δηλαδή να εκδικάζονται όσες υποθέσεις παραγράφονται έως 31/12/2022 για τα πλημμελήματα (από 31/12/2021 που ισχύει τώρα) και 31/12/2023 για τα κακουργήματα (απο 31/12/2022 που ισχύει τώρα).
-Να εκδικάζονται όλες οι υποθέσεις σε δεύτερο βαθμό( Εφετείο) στις οποίες υπάρχει κατηγορούμενος που κρατείται. Αφενός για ανθρωπιστικούς λόγους καθώς αυτός ο άνθρωπος μπορεί να αθωωθεί και παραμένει επι μακρόν στην φυλακή και δεύτερον γιατί η απειλή προσφυγών (και καταδικών) στο ΕΔΔΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Στην εκουσία
-Να γίνονται όλες οι δίκες χωρίς μάρτυρες (π.χ αποποιήσεις κληρονομίας, διαθήκες κλπ) , καθώς έχουν μπλοκαριστεί πολλές καθημερινές ανάγκες των πολιτών. Αλλωστε η ίδια πρακτική ακολουθείτε στην τακτική.
–Στα Ειρηνοδικεία να επιτρέπεται η κατάθεση και επικύρωση και υπογραφή για υποθέσεις (π.χ διαζύγια)
-Στα ασφαλιστικά Μέτρα να γίνονται όλες οι δίκες που συμφωνούν οι διάδικοι να μην υπάρχουν μάρτυρες(και στα εργατικά)
–Στις Διοικητικές δίκες να πραγματοποιούνται ακόμα κι αν δεν συμφωνεί ένας διάδικος. Η ρήτρα συναίνεσης και των δυο διαδίκων δημιουργεί προβλήματα όταν αντίδικος είναι το δημόσιο , δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί τις αναβολές των υποθέσεων.
Η κυβέρνηση
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση. Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν τότε είναι πολύ πιθανόν κάποιες προτάσεις για επιπλέον άνοιγμα να γίνουν δεκτές. Τα μάτια όμως είναι στραμμένα στους επιστήμονες. Επίσης θεωρείται δεδομένο πως η έκδοση της νέας ΚΥΑ ή οι ανακοινώσεις για το θα γίνει από τις 7 Ιανουαρίου θα είναι σχετικά σύντομες
Πηγή: dikastiko.gr