Νικόλας Φαραντούρης στον Ionian Galaxy: Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας λόγω της ενεργειακής κρίσης [ηχητικό]

Για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Φαραντούρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή των Ανδρέα Αρβανιτάκη και Βάνιας Σαμόλη στον Ionian Galaxy.

Ο κ. Φαραντούρης τόνισε ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους παρασέρνει συνολικά τις τιμές προς τα πάνω προκαλώντας πληθωρισμό και ροκανίζοντας τα εισοδήματα πολιτών και επιχειρήσεων.

Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη να κινηθούν και να αναλάβουν δράση οι ανεξάρτητες αρχές όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας ή και δημιουργίας ενός είδους “καρτέλ” στην ενέργεια, όπου οι λίγοι “παίκτες” συνεννοούνται μεταξύ τους για τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα.

Εξέφρασε την ανησυχία του για την αδράνεια της κυβέρνησης, η οποία μέχρι τώρα, όπως είπε, αρκείται σε μία επιδοματική πολιτική, μέσω της οποίας ουσιαστικά είναι σα να επιδοτεί τις εταιρείες παραγωγής και παροχής ενέργειας.
Παράλληλα, εμφανίστηκε απογοητευμένος από την μέχρι τώρα δράση της Ευρώπης, η οποία ακόμα φαίνεται να μην έχει συνέλθει από το σοκ της ενεργειακής κρίσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις για ουσιαστική δράση και παρέμβαση που θα ανασχέσουν το κύμα ακρίβειας που θερίζει την ήπειρο.

Σε ερώτηση αναφορικά με την λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας ο κ. Φαραντούρης απάντησε πως πρόκειται για έναν θεσμό που εκπορεύεται από κοινοτική οδηγία και τον έχουν όλα τα κράτη. Ωστόσο, στην Ελλάδα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν μέχρι τώρα ουσιαστικά εργαλεία ελέγχου του πλαισίου λειτουργίας του. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, που δεν βοηθάει στην μείωση των τιμών, μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα έχει, έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες κατέθεσαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον αποτελεσματικό έλεγχο του εν λόγω χρηματιστηρίου.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί: