Μετά από έντεκα μήνες… απόλυτης σιωπής για την υπόθεση της Novartis, από τη στιγμή που η δικογραφία επέστρεψε πίσω από τη Βουλή στην τακτική Δικαιοσύνη, ξαφνικά οι εξελίξεις άρχισαν να…τρέχουν!

Τις επόμενες ημέρες, εντός του Απριλίου και πριν τις εορτές του Πάσχα, αναμένεται σύμφωνα με δικαστικές πηγές να να ολοκληρωθεί η ποινική αποτίμηση της δικογραφίας σχετικά με το βαθμό εμπλοκής ή όχι και των υπολοίπων πέντε πολιτικών προσώπων τα οποία παραμένουν «υπό έρευνα».

Click4more: Νovartis: «Θα τους πάω μέχρι τέλος» επιμένει ο Σαμαράς

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς θα αποφασίσει για την κατάληξη της έρευνας σχετικά με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά και τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.Novartis

Μάλιστα, εκτιμάται ότι για την συντριπτική πλειοψηφία αυτών των προσώπων, πλην ενδεχομένως μίας περίπτωσης, η υπόθεση θα πάει στο αρχείοκαθώς όσα αναφέρθηκαν στις σε βάρος τους καταθέσεις από τους προστατευόμενους μάρτυρες δεν επιβεβαιώθηκαν έστω σε επίπεδο ενδείξεων με άλλα στοιχεία.

Φάκελος… Λοβέρδος για την Novartis

NovartisΣε ό,τι αφορά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για τον Ανδρέα Λοβέρδο, οι εισαγγελείς οδηγήθηκαν στο αποτέλεσμα αυτό λαμβάνοντας υπόψιν μία σειρά ενδείξεων που κατά την κρίση τους οδηγούν στο ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινης πράξης και συγκεκριμένα για δωροδοκία.

Click4more: Νovartis: «Εταιρείες ΜΜΕ χρησιμοποιήθηκαν για τις δωροδοκίες» λέει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης!

Οι εισαγγελείς Καταπολέμησης της Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη αξιολόγησαν ουσιαστικά 31 αποδεικτικά στοιχεία (μαρτυρικές καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων και μη, χειρόγραφες σημειώσεις, απομαγνητοφωνήσεις εκδηλώσεων της Novartis κ.ά) καταλήγοντας πως ο πρώην υπουργός Υγείας «συμφώνησε και έλαβε» από τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή 200.000 ευρώ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο είναι πως μαύρο πολιτικό χρήμα δεν βρέθηκε. Οι αρχές όμως θεωρούν πως έχουν εντοπίσει τη διαδρομή του χρήματος η οποία εικάζεται πως καταλήγει στον πρώην υπουργό.

Ιδού η διαδρομή του χρήματος για την Novartis

Από την έρευνα της Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως τα χρήματα εκταμιεύονται από τη μητρική Novartis από τη Βασιλεία της Ελβετίας, στη συνέχεια καταλήγουν στη Novartis-Ελλάς και ένα μέρος αυτών πηγαίνει σε εικονικά τιμολόγια που εκδίδει η ποινικά ελεγχόμενη διαφημιστική εταιρεία για δήθεν διαφήμιση σε τρεις διαφορετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι των τριών ΜΜΕ κλήθηκαν από την Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και δεν αναγνώρισαν τα τιμολόγια που υποτίθεται έχουν εκδοθεί από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Την ίδια ημέρα γίνονται αναλήψεις των χρηματικών ποσών από το ίδιο πάντα πρόσωπο τα οποία, εν συνεχεία, κυκλοφορούν, όπως εκτιμάται σε μετρητά προς άγνωστους αποδέκτες.

Το εν λόγω πρόσωπο κλήθηκε από τους εισαγγελείς διαφθοράς καιεπιβεβαίωσε ότι από το 2006 έως το 2013 προέβη σε αναλήψεις συνολικά 1.160.000 ευρώ από τους λογαριασμούς της διαφημιστικής εταιρίας. Μάλιστα ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν του φάνηκε περίεργο αυτό το γεγονός καθώς «θεωρούσε ότι εξυπηρετούσε τις ανάγκες της εταιρίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δικογραφία περιλαμβάνεται και χειρόγραφο σημείωμα του ιδιοκτήτη της εταιρίας το οποίο κατασχέθηκε σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του το 2017. Σε αυτό αναγράφονται ανά έτη και ημερομηνίες χρηματικά ποσά ( πχ 2009 30 χιλ ευρώ, 2010 58 χιλ ευρώ, 2011 90 χιλ ευρώ κ.λπ). Το χειρόγραφο σημείωμα καταλήγει ότι «συνολική αξία των τιμολογίων για τα έτη 2009-2014 ανέρχεται σε 1.049.160 ευρώ και έλαβε συνολικά 433.000 ευρώ».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζεται να έχει βραχύβια επιχειρηματική δραστηριότητα (Απρίλιος 2011-Μάιος 2012) με τους τζίρους της να ανεβαίνουν και να συνδέονται μόνο με τη Novartis.

Μη πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis

Για εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου έχουν κληθεί πέντε μη πολιτικά πρόσωπα μέχρι στιγμή ενώ εικάζεται ότι ο αριθμός του θα αγγίξει τους 20. Πρόκειται για μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων – τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας- αλλά και στους υπευθύνους της συγκεκριμένης διαφημιστικής εταιρείας, που φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη Novartis, για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime

Αναδημοσιευση από www.newsit.gr