Ο Άδωνις… «έκλεψε» 30 εκατομμύρια από τα Επτάνησα!-Χάνονται κονδύλια για δρόμους, σχολεία, ύδρευση, λιμενικά έργα και πολιτιστικές δράσεις!

Για «εξαφάνιση» κονδυλιών που επρόκειτο να δοθούν από το ΕΣΠΑ στα Ιόνια Νησιά με παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης και τη σύμφωνη γνώμη της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα, καταγγέλλουν την περιφερειακή αρχή τόσο το μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Μάκης Φόρτες, όσο και ο πρώην περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Με την απόφαση που φέρονται να συμφώνησαν οι περισσότεροι οι οποίοι σήμερα δηλώνουν ότι δεν είχαν καν προσκληθεί στη συνεδρίαση, μεταφέρεται το ποσό των 30,1 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό πρόγραμμα Ιονίων Νήσων στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για δράσεις για τον Covid-19.

«Έφυγαν» από δρόμους, σχολεία, πολιτισμό, ύδρευση!

Έτσι, τα διαθέσιμα χρήματα για έργα στα Επτάνησα μειώνονται κατά πολύ, στα 201 εκ. ευρώ από το αρχικό ποσό των σχεδόν 232 εκ. ευρώ…
Τα χρήματα που… απαλλοτριώθηκαν, αφαιρούνται από την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων (3 εκ. ευρώ), έργα υδρευτικά (2 εκατομμύρια), άλλα τόσα για πολιτιστικές δράσεις, από λιμενικά έργα (3,6 εκ. ευρώ), από τις υποδομές για σχολεία (3,1 εκ. ευρώ) και ένα τεράστιο ποσό που επρόκειτο να δοθεί για βελτίωση και κατασκευή δρόμων που φτάνει τα 16,4 εκατ. ευρώ!

Δεσμεύουν το επόμενο ΕΣΠΑ…

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης κ. Φόρτε, η Περιφερειάρχης επέλεξε να μην απεντάξει τα έργα που ήταν προγραμματισμένα αλλά να αφήσει τον προϋπολογισμό ως ελλιπή με την πρακτική των υπερδεσμεύσεων. Ωστόσο, αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό σε πρόβλημα έλλειψης πόρων και σε μετάθεση έργων στο επόμενο ΕΣΠΑ (2021 -2027) με αποτέλεσμα τα έργα, αν γίνουν έστω και με 10ετή καθυστέρηση, να «φάνε» πόρους από άλλα απαραίτητα έργα που επρόκειτο να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο…
Μέχρι στιγμής, η Περιφέρεια δεν έχει εκδώσει απάντηση τις καταγγελίες αυτές…

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με τον κ. Φόρτε, στις 12 Ιουνίου η Περιφερειάρχης στέλνει πρόσκληση σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης ώστε να μεταφερθούν 30 εκατομμύρια από το ΠΕΠ των Ιονίων Νήσων στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Η διαδικασία έγινε με γραπτή διαδικασία με το Μάκη Φόρτε να καταγγέλλει ότι δεν εστάλη η πρόσκληση στους τέσσερις εκπρόσωπους των περιφερειακών ενοτήτων (Αρετάκης, δήμαρχος Ιθάκης, Μάκης Φόρτες, δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου, Γιώργος Μαχειμάρης, δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας και Γιώργος Καλός, δήμαρχος Λευκάδας) και πως την επόμενη της ημέρας που έληγε η προθεσμία απάντησης για την πρόταση απόφασης (18 του μηνός) η απάντηση εκδόθηκε με τη λαθροχειρία της αναφοράς περί θετικής απάντησης από μέλη όπως ο κ. Φόρτες ή ο κ. Μαχειμάρης.
Σε επιστολή του στην κα Κράτσα, ο Μ. Φόρτες αναφέρει μεταξύ άλλων: «Την 19η Ιουνίου εκδώσατε την 21η απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων δια της γραπτής διαδικασίας. Σε αυτήν και οι 4 εκπρόσωποι των αντιστοίχων Π.Ε. φερόμαστε ότι συμμετείχαμε και μάλιστα ότι έχουμε εγκρίνει την 4η αναθεώρηση του ΠΕΠ, αν και αυτό πρακτικά ήταν αδύνατον όπως προκύπτει, την οποίας την εισήγηση ουδέποτε τουλάχιστον εγώ δεν είχα λάβει, ούτε και φυσικά την σχετική πρόσκληση της συνεδρίασης».
Το Μάκη Φόρτε επιβεβαίωσε και ο Γ. Μαχειμάρης που και αυτός υποστήριξε ότι δεν έλαβε ποτέ πρόσκληση για την δια περιφοράς συνεδρίαση!

Γαλιατσάτος: Χάνονται στις απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης

Σε δική του δήλωση, ο Θ. Γαλιατσάτος κατήγγειλε ότι με την περικοπή του ΠΕΠ κατά 13%, εξαφανίζονται πολύτιμοι θεσμοθετημένοι πόροι για τις ανάγκες των πολιτών των Ιονίων Νήσων: «Δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε καμιά εγγύηση επιστροφής και απόδοσης των πόρων αυτών στους πολίτες των νησιών μας με άλλο τρόπο (π.χ. με την μορφή επιδοτήσεων στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις). Χάνονται στην πλημμυρίδα των χιλιάδων απ ευθείας αναθέσεων της κυβέρνησης με την δικαιολογία της αντιμετώπισης του covid-19. Η ΠΙΝ / Κράτσα δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τους πολύτιμους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, και ταυτόχρονα δείχνει απρόθυμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών. Η περιφερειάρχης δεν είχε καν την ευαισθησία να ενημερώσει, έστω και εκ των υστέρων το Περιφερειακό Συμβούλιο», καταλήγει ο πρώην περιφερειάρχης στη δήλωσή του.

Πηγή: corfupress.com