Από τα 9.753 θετικά self test μόλις τα 1.753 ήταν πραγματικά κρούσματα!
«Υπερόπλο» έχει χαρακτηρίσει η κυβέρνηση τα self test, πάνω στα οποία έχει βασίσει όλο το σχέδιο της για το άνοιγμα της χώρας, όμως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το pronews.gr το οποίο από την πρώτη ημέρα είχε σημειώσει την ελλιπή αξιοπιστία τους.
Η κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε να κάνει υποχρεωτικά (!) τα self test και προχωράει σε συλλήψεις, αλλά και μειώσεις μισθών, σε όσους δεν επιθυμούν να τα κάνουν. Παρόλα αυτά τα στοιχεία την εκθέτουν ανεπανάληπτα, καθώς δείχνουν πως τελικά το «υπερόπλο»… δεν είναι και τόσο καλό.
Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ μέχρι την Τετάρτη 21 Απριλίου είχαν καταγραφεί ηλεκτρονικά 834.819 ηλεκτρονικές δηλώσεις αυτοδιαγνωστικού αποτελέσματος. Από τα 9.753 άτομα (θετικό αποτέλεσμα με self test) που προσήλθαν για επανέλεγχο έως και τις 21 Απριλίου 2021, έχουν καταγραφεί 1.753 θετικά κρούσματα. Άρα, 0.21% συνολικά θετικά επί του συνόλου των self test και με ψευδή θετικά 8.000 από τα 9.753 αρχικά θετικά self test.
Καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για μία τεράστια διαφορά! Όπως είναι ήδη γνωστό τα self test έχουν αξιοπιστία περίπου 60% (έτσι έχουν πει οι «ειδικοί»), ένα ποσοστό που σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει ασφάλεια, αλλά και πάλι φαίνεται πως απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.
Επιπλέον σίγουρα ένα ποσοστό των πολιτών θα καταχωρεί ψευδή αποτελέσματα στην πλατφόρμα, είτε αυτό είναι θετικό, είτε αρνητικό, κάτι το οποίο επίσης δημιουργεί ερωτήματα για την αξιοπιστία των self test, για τα οποία ήδη υπάρχουν πολλά «σύννεφα» για τον τρόπο με τον οποίον τα προμηθεύτηκε η κυβέρνηση.
Εκτός από τα 8.000 ψευδή θετικά να τονίσουμε πως σύμφωνα με τα self test η θετικότητα στην χώρα μας (κρούσματα ανά τεστ) είναι 0.21%, ενώ η αντίστοιχη που δηλώνει ο ΕΟΔΥ (έπειτα από τα μοριακά και rapid test που κάνει) είναι περίπου 5%. Επίσης μία τεράστια διαφορά!
Συγκεκριμένα την εβδομάδα 08 – 14 Μαρτίου (Iso Week 10) το ποσοστό θετικότητας ήταν 5.56% σε σύνολο 112.075 RT-PCR και 178.256 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν.
Όλα αυτά τα στοιχεία εκθέτουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και στη χθεσινή του συνέντευξη μίλησε για τα οφέλη των self test, αλλά και όλο τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και δικαιώνουν όσους επιστήμονες εμφανίστηκαν σκεπτικοί από την αρχή απέναντι σε αυτό το μέτρο. Και επιπλέον δημιουργούν πάρα πολλά ερωτήματα για το πως γίνεται ένα μέτρο το οποίο δεν δείχνει να είναι και τόσο αποτελεσματικό γίνεται υποχρεωτικό.
«Όταν κανείς κάνει κάποια βήματα τολμηρά και τα κάνει πρώτος είναι λογικό στην αρχή να υπάρχει μια καχυποψία. Για τα self-test υπήρχε καχυποψία, και εμείς, πρέπει να σας πω, ότι όταν πήραμε την απόφαση, σίγουρα αναλαμβάναμε κι εμείς πάλι -να χρησιμοποιήσω τη φράση που είπαμε πριν- ένα ρίσκο για το πώς θα δουλέψει αυτό το σύστημα του self-test», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξη του.
«Το οποίο, όμως, για μένα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία διότι περνάει τη σκυτάλη της υπευθυνότητας στον πολίτη. Όπως και το εμβόλιο είναι μια ατομική πράξη υπευθυνότητας έτσι και το self-test είναι μια ατομική πράξη υπευθυνότητος, και το σύστημα δούλεψε πάρα πολύ καλά, δούλεψε πάρα πολύ καλά στα σχολεία, δουλεύει πολύ καλά στον κόσμο της εργασίας», συμπλήρωσε ο Κ.Μητσοτάκης. Με αυτό τον τρόπο δηλαδή ο πρωθυπουργός «είδε» επιτυχία σε αυτό το μέτρο, ενώ παράλληλα παραδέχθηκε πως πέρασε όλη την ευθύνη για την αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας στους πολίτες
Πηγή: pronews.gr