Ο Κεφαλονίτης υπουργός της Ζιμπάμπουε Βαγγέλης Χαριτάτος συναντήθηκε με τον Τέρενς Κουίκ

Την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα ως υφυπουργός Γεωργίας και Υδάτων της Ζιμπάμπουε πραγματοποίησε ο Βαγγέλης Χαριτάτος, ο οποίος άνοιξε διαύλους με τη χώρα μας για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στη αφρικανική χώρα.

Ο κ. Χαριτάτος είναι ο πρώτος Έλληνας -δεύτερης γενιάς, από πατέρα Κεφαλονίτη και μητέρα Τυνήσια- που αναλαμβάνει υπουργικό πόστο σε αυτήν την υποσαχάρια χώρα των 14 εκατομμυρίων, με τον πατέρα του στο παρελθόν να έχει διατελέσει γερουσιαστής.

Η πρώτη διμερής συνάντηση του έγινε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ -η πρώτη Έλληνα υπουργού μετά από 46 χρόνια- ο οποίος τον είχε επισκεφθεί στο Χαράρε τον περασμένο Νοέμβριο και του είχε απευθύνει επίσημη πρόσκληση να έλθει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συζήτησαν κυρίως θέματα που σχετίζονται με την εκεί πολύ δυναμική ελληνική παροικία, στο πλαίσιο της οποίας δραστηριοποιείται και το Ελληνοζιμπαμπουανό Εμπορικό και Επιχειρηματικό Επιμελητήριο, που χρόνια τώρα επιδιώκει να συνεργαστεί με εταιρείες από την Ελλάδα.

Οι ειδικότερες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ζιμπάμπουε για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, μετά τη συνάντηση των δύο υφυπουργών στο Υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη.

Σύμφωνα με τον κ. Χαριτάτο, αλλά και με τα όσα είχε πει ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε στον υφυπουργό Εξωτερικών, όταν τον δέχθηκε πριν από τέσσερις μήνες στο γραφείο του στο Χαράρε, η πατρίδα του -λόγω μεγάλων προγραμματισμών σε έργα υποδομών και κτηρίων, αλλά και προγραμμάτων στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, των υδάτων και του τουρισμού- είναι πρόθυμη να ανοίξει τις πόρτες της σε ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς:

Κατασκευής αυτοκινητοδρόμων, μικρής και μεγάλης οδοποιΐας, λιμένων, φραγμάτων (ήδη εγκρίθηκε η κατασκευή 5 φραγμάτων προϋπολογισμού 5 δισ. ευρώ), οικιστικών συγκροτημάτων κλπ.

Σε εταιρείες τυποποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με παράλληλα προγράμματα εκμάθησης του αγροτικού πληθυσμού της Ζιμπάμπουε σε καινοτόμα προγράμματα, που θα μπορούσαν να διδάξουν ομάδες Ελλήνων καθηγητών και φοιτητών των εδώ Γεωργικών Πανεπιστημίων.

Αναδημοσίευση από www.tribune.gr