Ο Μάκης Μονιάς απαντά στα ερωτήματα του Casa Museo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Απάντηση  Μάκη Μονιά                                   

ΠΡΟΣ: ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ IΟΝΙΟΥ

Επικεφαλής “ Δημοτικής Αναγέννησης”                       – IONIAN CENTER & CASA- MUSEO

Υποψηφίου Δημάρχου Δήμου Σάμης  

 

  Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες του Διαπολιτισμικού Κέντρου Ιονίου – Ionian Center & Casa Museo,

 

Με χαρά πληροφορήθηκα διαδικτυακά τα ερωτήματα που θέτετε, σχετικά με τη διατήρηση της παραδοσιακής κοσμικής και εκκλησιαστικής Επτανησιακής αρχιτεκτονικής στο νησί μας.         Η διατήρηση , η ανάδειξη και η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας έχει γίνει ήδη αντικείμενο πολλών συζητήσεών μας στο πλαίσιο της δημοτικής μας κίνησης και για αυτό το λόγο το πρόγραμμά μας το αναδεικνύει ως έναν απ’ τους βασικούς μας στόχους.

 

Πραγματικά, κι εγώ και οι συνεργάτες μου στη Δημοτική Αναγέννηση θεωρούμε ζήτημα ύψιστης σημασίας τη διάσωση όλων αυτών των μνημείων, κτηρίων & παραδοσιακών οικισμών, που αποτελούν μια ¨ζώσα¨ παράδοση στο νησί μας. Για εμάς, ο πολιτισμός των ανθρώπων του νησιού μας, σε όλες τις εκφάνσεις του, αποτελούν τη ¨βαριά μας βιομηχανία¨ και θεωρούμε χρέος μας την αξιοποίησή του, ως πολύτιμου αναπτυξιακού εργαλείου του τόπου μας.

 

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχουμε συμπεριλάβει -και ίσως είμαστε η μοναδική δημοτική παράταξη που το έχει κάνει- και στη Διακήρυξη Αρχών και Θέσεών μας ως δημοτική παράταξη, αλλά και στο επιμέρους μας πρόγραμμα ανά δημοτική ενότητα, πολλές αναφορές σε σχέση με αυτά τα ζητήματα, που και εσείς μας θέτετε, ως ερωτήματα.

 

Όλα αυτά τα ερωτήματα που θέτετε είναι ζητήματα συλλογικής δουλειάς και θα απαιτήσουμε τη συνεργασία όλων στα Δημοτικά Συμβούλια. Το να αναφερθούμε σε κάθε ένα ξεχωριστά από τα ιστορικά αυτά μνημεία που αναφέρετε, περισσότερο θα φάνταζε ¨ψηφοθηρικό¨ παρά πραγματικό, γιατί, για να είμαι ειλικρινής, είναι αναγκαίο τόσο σοβαρά θέματα να εξεταστούν επιμελώς, έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

 

Φτιάχνοντας ένα νέο Δήμο απ’ την αρχή, είμαι αποφασισμένος, με το σωστό νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου μας, ένα μέρος των εσόδων να διατεθεί ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση, της αξιοποίησης της πολύτιμης πολιτισμικής κληρονομιάς μας.

 

Με ικανούς και έμπειρους ανθρώπους στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μπορούμε να αντλήσουμε πόρους μέσα από τρέχοντα προγράμματα και να διεκδικήσουμε νέα. Οι περισσότεροι, εξάλλου, από εμάς που απαρτίζουμε το συνδυασμό μας έχουμε κατ’ επανάληψη αποδείξει την ευαισθησία μας σε αυτά τα θέματα, συμμετέχοντας ενεργά σε Συλλόγους-Συλλογικότητες, είτε ανταποκρινόμενοι σε κάθε κάλεσμα της τοπικής κοινωνίας.

 

Αναδεικνύοντας τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα κτήρια και τις εκκλησίες, όχι μόνο κρατάμε ζωντανή την παράδοση, αλλά δημιουργούμε και πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο για το μέλλον, με καίρια συμβολή στην τουριστική προβολή του τόπου μας. Τι ωραιότερο κίνητρο θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε,  άραγε;

 

Από την επόμενη μέρα των εκλογών , είμαστε αποφασισμένοι κι εγώ κι οι συνεργάτες μου να μην υπάρχει αναξιοποίητη καμία  δυνατότητα παροχής πολιτισμικής παιδείας στους πολίτες του Δήμου μας και προβολής της στους επισκέπτες της.

 

Ο νέος Δήμος Σάμης, ο προικισμένος με ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, είναι -και θα το δείξει- ο πιο “πλούσιος” και πολιτισμικά.

 

Με εκτίμηση, 

Μάκης Μονιάς

Επικεφαλής Δημοτικής Αναγέννησης

Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Σάμης