Όταν ακούς για τα εγκαίνια ενός ναυτικού μουσείου σε ένα νησί όπως στην Κεφαλονιά το θεωρώ απίθανο να σκεφτεί κάποιος ότι θα δειεκθέματα όπως αυτά που εκτίθονται στο ναυτικό μουσείο του Σωτήρη Μαρκετου.
Η θέσης του μουσείου είναι στην Σάμη. Από το οικόπεδο και το κτίριο έως και το τελευταίο έκθεμα είναι δημιούργημα του Σωτήρη Μαρκέτου μηχανικός ναυτικού.
Ο Μαρκέτος δεν δημιούργησε γη αλλά την αναμόρφωσε ώστε να κτίσει το ωραιότατο κτίριο του μουσείου.
Όσο για τα εκθέματα του μουσείου αν κάποιος δεν σας πει ότι όλα είναι τεχνουργήματα ενός και μόνο ανθρώπου με τίποτε δεν θα μπορέσετε να το φανταστείτε. Τα εκθέματα είναι πιστή αντιγραφή των σκαφών της χώρας μας και εκτίθενται με χρονολογική σειρά και ξεκινούν με το σκάφος «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» που είχε καταλήξει στο λιμάνι του Φόρκυνα και το οποίο εκτίθεται στον προαύλιο χώρο του μουσείου λόγω μεγέθους.
Αυτό που σε εντυπωσιάζει περισσότερο, αν το σκεφθείς, δεν είναι μόνο τα ασυλλήπτου ομορφιάς τεχνουργήματα αλλά η γνώση και η υπομονή του Σωτήρη Μαρκέτου που αφιέρωσε τόσα πολλά χρόνια από την ζωή του και όλη την περιουσία του για να αφήσει «κάτι» στον τόπο του. Πόσοι άραγε από εμάς κάνουμε κάτι τέτοιο;

Εκεί συνάντησα όμως και έναν άλλο Κεφαλλονίτη με απύθμενη ψυχική δύναμη και θάρρος. Τον άνθρωπο που με ένα κανό πήγε από την Βενετία στην Κωνσταντινούπολη! Τον Γιώργο Ποταμιάνο Ο Γιώργος δεν πήγε με καμία γαλέρα με καμιά εκατοστή άτομα πλήρωμα όπως οι γνωστοί θαλασσοπόροι, αλλά πήγε solo free με ένα κανό!

Από το fb του Παύλου Παπαδάτου