Τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου επιχειρεί να αναλύσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ένα κείμενο 3.709 λέξεων ωστόσο, αφιερώνει μόλις 133 λέξεις για αστοχίες της κυβερνητικής του θητείας.

Στο κείμενο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούνται να εξηγηθούν: Η επικράτηση της ΝΔ, με ισχυρό ποσοστό, η αντοχή που επέδειξε το Κίνημα Αλλαγής, το ποσοστό του ΚΚΕ, η είσοδος στη Βουλή του ΜέΡΑ 25, και της Ελληνικής Λύσης, όπως και η απουσία από τη Βουλή της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, γίνονται εκτιμήσεις για το υψηλό ποσοστό – παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις – που διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διατυπώνονται και επικρίσεις για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ η νίκη της ΝΔ οφείλεται στο πρόγραμμά της και τον προεκλογικό λόγο της με τα οποία «κατάφεραν να αποσπάσουν ευρύτερη στήριξη καθώς απαντούσαν, με σαφή νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό βέβαια, σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα, αλλά και σε εύλογες λαϊκές προσδοκίες μετά από μια σαρωτική οικονομική κρίση». Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «η κυβερνητική φθορά, εξαιτίας της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής αλλά και η κόπωση των λαϊκών στρωμάτων από την επιβάρυνση των μέτρων της οκταετίας, ήταν αναπότρεπτες».

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ απαριθμεί επίσης όσα θετικά έγιναν στην οικονομία, στο κράτος, στα δικαιώματα και στην εξωτερική πολιτική. Οσο για το τι δεν έπραξε σωστά, αναφέρει πως «υπήρξαν πολλοί τομείς και πεδία του κράτους και της οικονομίας (μεταξύ άλλων: αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών δομών, ριζική καταπολέμηση των παραθεσμικών δικτύων οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης) που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε όσα θα θέλαμε, με δεδομένη την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των πολιτικών και κοινωνικών μετώπων, ιεράρχηση που προέκυπτε από την αντικειμενική συνθήκη της κρίσης αλλά και από δικές μας αδυναμίες».

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει δε ότι θα ασκήσει «κοινοβουλευτική αλλά και κινηματική αντιπολίτευση» και ταυτόχρονα καλεί σε «ένα τεράστιο, ένα ιστορικής εμβέλειας εγχείρημα αναβάπτισης και μετασχηματισμού του κόμματός μας» με στόχο «ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί στην μεγάλη αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική δύναμη που θα σφραγίσει τις εξελίξεις στην νέα ιστορική φάση της χώρας».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/syriza-giati-hasame-tis-ekloges-giati-kerdise-i-nd