Ο υπόγειος πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια

Η εκτίμηση πως στην επόμενη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 70 βουλευτές αντί για 145 έχει προκαλέσει τρόμο στα κυβερνητικά έδρανα

Ένας υπόγειος πόλεμος με έντονο παρασκήνιο, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη αλλά και οξύτατους διαγκωνισμούς είναι σε εξέλιξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με έπαθλο μία θέση στην επόμενη Βουλή. Δεδομένου ότι το κυβερνών κόμμα αριθμεί σήμερα 145 βουλευτές και με βάση όλες τις εκτιμήσεις θα εκλέξει περίπου 70 βουλευτές, είναι προφανείς οι λόγοι που ανεβάζουν το θερμόμετρο του ανταγωνισμού.

Σε πρώτη φάση, η μάχη γίνεται για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων, όπου μια σειρά από κορυφαία στελέχη προσπαθούν να ελέγξουν τη σύνθεσή τους, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής. Ως εκ τούτου αναδεικνύεται η δυσκολία της επιτροπής συγκρότησης ψηφοδελτίων, η οποία είναι επιφορτισμένη με αυτό το σύνθετο έργο.

Σε αυτή μετέχουν ο Αντώνης Κοτσακάς, που διαδραματίζει κομβικό ρόλο, μιας και ελέγχει το δίκτυο των ΠΑΣΟΚογενών σε όλη την Ελλάδα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που είναι «το μάτι και το αυτί» του πρωθυπουργού, ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, ο Θοδωρής Δρίτσας, εκ μέρους των «53+», ο Δημήτρης Βίτσας και η Εφη Καλαμαρά.

Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται γιατί πρέπει να βρεθούν οι περιφέρειες όπου θα είναι υποψήφιοι μια σειρά από εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, όπως επίσης οι περιφέρειες όπου θα πολιτευτούν τα πρόσωπα που προέρχονται από την «Προοδευτική Συμμαχία». Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, καθώς ήδη έχουν ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες του Βασίλη Κόκκαλη στη Λάρισα, της Μαρίνας Χρυσοβελώνη στη Μαγνησία, ενώ εκκρεμούν οι συζητήσεις με τον Τέρενς Κουίκ και ίσως με την Κατερίνα Παπακώστα, που ακόμα δεν έχει λάβει τις αποφάσεις της για τη στάση που θα κρατήσει στις επικείμενες εκλογές. Συν τοις άλλοις, σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για το αν θα πολιτευτούν πρόσωπα όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Λιάκος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το Επικρατείας, αυτό αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν «κλειδώσει» τουλάχιστον τρεις εκλόγιμες θέσεις. Σε αυτές θα τοποθετηθούν η Εφη Αχτσιόγλου, που θα αναλάβει και το κομμάτι της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ έως τις εκλογές, ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, και ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιθυμούσε και την τοποθέτηση του Αλέκου Φλαμπουράρη στην τέταρτη εκλόγιμη θέση, κάτι που και ο τελευταίος φέρεται να επιδιώκει, ενώ σε μη εκλόγιμη θέση θα τοποθετηθεί ο Νίκος Μπίστης. Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα στελέχη που ήταν στο Επικρατείας το 2015, ο Γιάννης Δραγασάκης θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα, η Θεανώ Φωτίου θα είναι υποψήφια στον Νότιο Τομέα, ενώ ο Κώστας Γαβρόγλου και η Τασία Χριστοδουλοπούλου δεν προτίθενται να είναι υποψήφιοι.

Αθήνα
Στην Α’ Αθήνας αναμένεται να δοθεί μια πάρα πολύ σκληρή μάχη. Στο ψηφοδέλτιο θα μετάσχουν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ όλα δείχνουν ότι στη μάχη του σταυρού θα μπουν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, όσο και ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος. Στην καλύτερη περίπτωση, το κυβερνών κόμμα θα εκλέξει τρεις βουλευτές, πράγμα που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός στην πρωτεύουσα θα είναι πάρα πολύ ισχυρός.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υποψηφιότητες στις τρεις περιφέρειες που έχουν προκύψει από το «σπάσιμο» της παλαιάς Β’ Αθηνών, μιας και υπολογίζεται ότι σε αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει από 10 έως 12 βουλευτές. Προσώρας δεν έχει αποσαφηνιστεί πού θα είναι υποψήφιοι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Νίκος Τόσκας και οι προερχόμενοι από τους Οικολόγους Πράσινους Γιώργος Δημαράς και Γιάννης Τσιρώνης. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης, αν και επιθυμούσε να τοποθετηθεί στο Επικρατείας, πιθανότατα δεν θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, και τη θέση του θα πάρει η κόρη του, με σταθερή παρουσία στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, Μαρία Κουβέλη.

Στον Νότιο Τομέα θα είναι υποψήφιοι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο υπουργός Τουρισμού, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και το πρώην στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ. και πρώην εκδότης της εφημερίδας «Το Χωνί», Γιώργος Χριστοφορίδης. Στον Βόρειο Τομέα θα είναι υποψήφιοι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, η Αννέτα Καββαδία, η Ελένη Αυλωνίτου, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, και ο Δημήτρης Σακελλάρης, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Στον Δυτικό Τομέα θα είναι υποψήφιοι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πάνος Ρήγας, η Χαρά Καφαντάρη, ο πρώην βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος κ.ά. Στον Ανατολικό Τομέα θα είναι υποψήφιοι ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο πρώην υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, ο Γιώργος Πάντζας, ο Νάσος Αθανασίου κ.ά.

Στην Α’ Πειραιά τη μάχη του σταυρού για την έδρα που θα εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Κώστας Δουζίνας, η Ελένη Σταματάκη, και ενδεχομένως η πρώην βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Μαρία Ρεπούση. Στη Β’ Πειραιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά τις δυνάμεις του, για τις δύο εκλόγιμες θέσεις θα παλέψουν η Νίνα Κασιμάτη, η Εύη Καρακώστα, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο υπουργός στις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης.

Μονομαχίες δίχως αύριο σε Κρήτη και μονοεδρικές

Υπάρχουν περιφέρειες όπου θα γίνουν «ομηρικές μάχες». Ξεχωρίζει, για παράδειγμα, ο Νομός Χανίων, όπου ο Γιώργος Σταθάκης και ο Παύλος Πολάκης μπορεί στο τέλος να δώσουν μάχη… περί όνου σκιάς, μιας και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει έστω μία έδρα. Εκτός συναγωνισμού είναι οι βουλευτές Αντώνης Μπαλωμενάκης και Βάλια Βαγιωνάκη. Υψηλός θα είναι ο ανταγωνισμός και στον Νομό Ηρακλείου, όπου την εκλογή τους θα διεκδικήσουν ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο Σπύρος Δανέλλης και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Φωτάκης. Καμία πιθανότητα επανεκλογής δεν έχουν ο Σωκράτης Βαρδάκης και ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν και τη μεγάλη φθορά του κόμματος λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μπουν στο ψηφοδέλτιο η πρώην υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου, ο πρώην υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Από εκεί και πέρα, τη μάχη της επανεκλογής θα δώσουν ο Γ. Αμανατίδης, ο Τ. Κουράκης, ο Μ. Μπόλαρης και πιθανότατα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος. Χωρίς πιθανότητες εκλογής είναι οι βουλευτές Τρ. Μηταφίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν βέβαιη η επανεκλογή του αναπληρωτή υπ. Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, ενώ θα το παλέψει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Στην Αιτωλοακαρνανία εκτιμάται ότι τις δύο έδρες που πιθανότατα θα εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβουν ο Γ. Βαρεμένος και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης, αφήνοντας εκτός τη Μ. Τριανταφύλλου. Στην Αχαΐα σίγουρη θεωρείται η επανεκλογή της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου. Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις μονοεδρικές περιφέρειες. Μεγάλος χαμένος προεξοφλείται πως θα είναι ο άλλοτε ισχυρός υπουργός Σταύρος Κοντονής στη μονοεδρική της Ζακύνθου, όπως επίσης ο Χρ. Μπγιάλας στη μονοεδρική των Γρεβενών και η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου στη μονοεδρική της Κεφαλλονιάς. Στους μεγάλους χαμένους λογίζεται και ο βουλευτής Μεσσηνίας Π. Κωνσταντινέας, αλλά και η Π. Κοζομπόλη, μιας και προεξοφλείται πως τη μία έδρα που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στον νομό θα την κερδίσει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης. Στους «άτυχους» του ΣΥΡΙΖΑ λογίζεται και ο Β. Τσίρκας στην Αρτα, μιας και τη μία έδρα θα λάβει η πανίσχυρη υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ο. Γεροβασίλη.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θα είναι και οι αναμετρήσεις σε νομούς όπως τα Τρίκαλα, η Λάρισα, η Ηλεία, η Πέλλα και τα Ιωάννινα: Στα Τρίκαλα η αναμέτρηση μεταξύ του Σάκη Παπαδόπουλου και του Χρήστου Σιμορέλη. Στη Λάρισα μεταξύ του προερχόμενου από τους ΑΝ.ΕΛ. Βασίλη Κόκκαλη, της Αννας Βαγενά και του Ν. Παπαδόπουλου. Στην Ηλεία μεταξύ του Μ. Μπαλαούρα και του Δημήτρη Μπαξεβανάκη. Στην Πέλλα μεταξύ της Θ. Τζάκρη και του Γ. Σηφάκη. Και στα Γιάννενα μεταξύ του Χρ. Μαντά, της Μ. Τζούφη και του Γ. Στέφου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/6/2019