Οι 124 περιοχές υποδοχής συντελεστή δόμησης, οριοθέτησης οικισμών και οδών-Τι ισχύει για Κεφαλονιά & Ιθάκη (απόφαση-λίστα)

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Με τριπλή απόφαση του υπουργείου ΠΕΝ ορίζονται συνολικά 124 περιοχές σε όλη τη χώρα, στις οποίες αρχίζουν πολεοδομικές μελέτες, που θα επιτρέπουν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα δόμησης σε μητροπολιτικά κέντρα και μεγάλες πόλεις και νέους κανόνες δόμησης σε οικισμούς και εκτός σχεδίου ακίνητα, με βάση την αναγνώριση του οδικού δικτύου.

Συγκεκριμένα πρόκειται  για τις 42 περιοχές της χώρας, όπου εγκαθίστανται Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή, τις πρώτες 13 περιοχές στις οποίες ξεκινά η  οριοθέτηση οικισμών και τις  πρώτες 69 περιοχές, στις οποίες  θα γίνουν μελέτες αναγνώρισης κοινοχρήστων οδών και του δημοτικού οδικού δικτύου της εκτός σχεδίου δόμησης.

Η νέα απόφαση που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ  ενεργοποιεί κρίσιμες μελέτες για την υλοποίηση του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκατ. ευρώ .

Το πρόγραμμα πολεοδομικής μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», στο οποίο περιλαμβάνεται το σύνολο των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ), σε συνολικά 768 δημοτικές ενότητες, στο σύνολο της επικράτειας,  με τις νέες απόφασεις για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή,  οριοθέτηση οικισμών και το χαρακτηρισμό κοινοχρήστων οδών και του Δημοτικού οδικού δικτύου της εκτός σχεδίου δόμησης διαμορφώνει τους νέους κανόνες  για τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές, οικισμούς και σε μητροπολιτικά κέντρα. Για όλα τα Προγράμματα προβλέπεται  χρονικός επιμερισμός των αναθέσεων των μελετών, με στόχο την ολοκλήρωσή τους έως την 30η Ιουνίου 2025

Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή

Στις 42 περιοχές όπου εγκαθίστανται  Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή, μέσω της Τράπεζας Γης ενεργοποιείται η μεταφορά συντελεστή δόμησης και θα μπορούν να μεταφέρονται και να χτίζονται περισσότερα τετραγωνικά μέτρα δόμησης σε υφιστάμενες και νέες οικοδομές, τα οποία θα αντιστοιχούν σε αξίες των επιφανειών δόμησης από διατηρητέα κτίρια.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΥΠΕΝ, με τίτλο «Κατάρτιση και έγκριση του ΣΤ’ τμήματος των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Ζώ­νες Υποδοχής Συντελεστών Δόμησης), σε εφαρ­μογή της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα του Προγράμμα­τος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) – ΣΑΤΑ 075, υπό την ονομασία τίτλου Έργου «SUB3. Αυτοτελείς Μελέτες για καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντε­λεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.)» προβλέπεται ότι:

-«Εγκρίνεται, κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020, το ΣΤ’ τμήμα των Προγραμμάτων Πο­λεοδομικού Σχεδιασμού (Ζώνες Υποδοχής Συντελε­στών Δόμησης), το οποίο περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών καθορισμού Ζωνών Υποδοχής Συντελεστών Δόμησης σε σαράντα δύο (42) Δήμους και ειδικότερα στις αναφερόμενες Δημοτικές Ενότητες αυτών, ως εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ (Δ.Ε. ΔΡΑΜΑΣ)

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ (Δ.Ε. ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΚΑΒΑΛΑΣ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ (Δ.Ε. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 3. ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Δ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)
 4. ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ (Δ.Ε. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ)
 5. ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (Δ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ)
 6. ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ – ΣΥΚΕΩΝ (Δ.Ε. ΣΥΚΕΩΝ, ΝΕΑ- ΠΟΛΕΩΣ, ΠΕΥΚΩΝ, ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ)
 7. ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ (Δ.Ε. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΟΛΙΧΝΗΣ, ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ)
 8. ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ – ΧΟΡΤΙΑΤΗ (Δ.Ε. ΠΥΛΑΙΑΣ, ΠΑΝΟ­ΡΑΜΑΤΟΣ, ΧΟΡΤΙΑΤΗ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (Δ.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΒΙΤΣΙΟΥ, ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ, ΜΑΚΕΔΝΩΝ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ (Δ.Ε. ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ (Δ.Ε. ΑΓΡΙΑΣ, ΑΙΣΩΝΙΑΣ, ΑΡΤΕΜΙ- ΔΑΣ, ΒΟΛΟΥ, ΙΩΛΚΟΥ, ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ (Δ.Ε. ΛΑΜΙΕΩΝ)

Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ (Δ.Ε. ΛΕΒΑΔΕΩΝ, ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ (Δ.Ε. ΘΙΣΒΗΣ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ (Δ.Ε. ΠΑΤΡΕΩΝ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ (Δ.Ε. ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

 1. ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (Δ.Ε. ΑΘΗΝΑΙΩΝ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΟΣ (Δ.Ε. ΒΥΡΩΝΟΣ)
 3. ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ (Δ.Ε. ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ)
 4. ΔΗΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ – ΥΜΗΤΤΟΥ (Δ.Ε. ΥΜΗΤΤΟΥ, ΔΑΦΝΗΣ)
 5. ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟ­ΝΟΣ (Δ.Ε. ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ, ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ)

Π.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

 1. ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ (Δ.Ε. ΠΑΠΑΓΟΥ, ΧΟΛΑΡΓΟΥ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ (Δ.Ε. ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ, ΚΗΦΙ­ΣΙΑΣ)
 3. ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ (Δ.Ε. ΛΥΚΟΒΡΥ­ΣΗΣ)
 4. ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ (Δ.Ε. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ)
 5. ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Δ.Ε. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ)
 6. ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ (Δ.Ε. ΦΙΛΟΘΕΗΣ, ΨΥΧΙΚΟΥ, ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ)
 7. ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (Δ.Ε. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ)

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

 1. ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (Δ.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ (Δ.Ε. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ)
 3. ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ (Δ.Ε. ΑΙΓΑΛΕΩ)

Π.Ε. ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

 1. ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (Δ.Ε. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ (Δ.Ε. ΤΑΥΡΟΥ, ΜΟΣΧΑΤΟΥ)

Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ (Δ.Ε. ΑΧΑΡΝΩΝ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ (Δ.Ε. ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΚΡΥ- ΟΝΕΡΙΟΥ, ΑΝΟΙΞΗΣ)
 3. ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ (Δ.Ε. ΠΑΛΛΗΝΗΣ, ΑΝΘΟΥ- ΣΑΣ, ΓΕΡΑΚΑ)

Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Δ.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ (Δ.Ε. ΚΕ- ΡΑΤΣΙΝΙΟΥ, ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ)
 3. ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ (Δ.Ε. ΝΙ­ΚΑΙΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 1. ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Δ.Ε. ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΤΕΜΕΝΟΥΣ, ΓΟΡΓΟΛΑΪΝΗ)

Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ

 1. ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ (Δ.Ε. ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ, ΝΕΑΣ ΚΥΔΩ­ΝΙΑΣ, ΧΑΝΙΩΝ, ΣΟΥΔΑΣ, ΚΕΡΑΜΙΩΝ, ΘΕΡΙΣΟΥ, ΕΛΕΥΘΕ­ΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ)

Διαδικασία Κατάρτισης και έγκρισης των Προγραμμάτων ΖΥΣ

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ  ο καθορισμός Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή (άρθρο 14, παρ. 1.γ του ν. 4759/2020) αποτελεί εξειδικευμένη πολεοδομική μελέτη, η οποία εκπο­νείται σύμφωνα με το άρθρο 72 του ν. 4495/2017 και τις προδιαγραφές της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ ΔΠ0ΛΣ/72508/1890/29.07.2021 υπουργική απόφαση «Τεχνικές Προδιαγραφές μελετών για τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (Ζ.Υ.Σ. – άρθρο 72 του ν. 4495/2017)» (Β’ 3544).

Οι εν λόγω μελέτες δύναται να εκπονούνται αυτοτελώς, ανεξάρτητα από τη μελέτη Τοπικού ή Ειδικού Πο­λεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ/ΕΠΣ), όταν συντρέχουν ειδι­κοί λόγοι ή διαπιστώνονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχείες διαδικασίες, όπως:

-η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ακινήτων προσφοράς συντελεστή δόμησης του άρθρου 70 του ν. 4495/2017 που εμπίπτουν κυρίως σε προστατευόμενες περιοχές,

– η ύπαρξη μεγάλου αριθμού Τίτλων Μεταφοράς Συ­ντελεστή Δόμησης του άρθρου 68 του ν. 4495/2017 που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω έλλειψης ακινήτων υποδοχής συντελεστή δόμησης.

Εφόσον οι εν λόγω μελέτες εκπονηθούν ανεξάρτητα από τις μελέτες ΤΠΣ/ΕΠΣ, οι ρυθμίσεις τους δύναται να ενσωματώνονται στα εκπονούμενα ΤΠΣ/ΕΠΣ της εκά- στοτε περιοχής αναφοράς, ο δε καθορισμός των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή, τηρουμένων των προδιαγραφών της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΠ0ΛΣ/72508/1890/29.07.2021 (Β’ 3544) υπουργική απόφαση, ακολουθεί τις διαδικασίες έγκρισης των μελετών και των αντιστοίχων Π. Δ/γματων έγκρισης των ΤΠΣ/ΕΠΣ.

Οι μελέτες του παρόντος ΣΤ’ τμήματος των Προγραμ­μάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Ζώνες Υποδοχής Συντελεστών Δόμησης), δύναται να περιλαμβάνουν περισσοτέρους του ενός (1) Δήμου ή μίας Δημοτικής Ενότητας, αναλόγως του χαρακτήρα και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.

Οριοθέτηση οικισμών

 Με την ολοκλήρωση της νέας οριοθέτησης οικισμών, καταρχήν σε 13 περιοχές που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ιδιοκτήτες ακινήτων και επενδυτές  βγαίνουν από την πολεοδομική καραντίνα και θα μπορούν να γίνονται μεταβιβάσεις και να εκδίδονται οικοδομικές άδειες για νέες οικοδομές, προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια και νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων.

Πράγμα που σήμερα έχει σταματήσει, καθώς με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν καταργηθεί οι παλαιές πολεοδομικές αποφάσεις νομαρχών και μέχρι την εκπόνηση και έγκριση των νέων μελετών υπάρχει πολεοδομικό κενό.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση εγκρίνεται, κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020, το Δ’ τμήμα των Προγραμμάτων Πο­λεοδομικού Σχεδιασμού (Οριοθετήσεις οικισμών Ι), το οποίο περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών Οριοθέτη­σης Οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων σε δεκατρείς (13) Δήμους και ειδικότερα στις αναφερόμενες Δημοτικές Ενότητες αυτών, ως εξής:

 1. ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (Δ.Ε. ΛΑΜΠΗΣ, ΦΟΙΝΙΚΑ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ (Δ.Ε. ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΑΠΕΡΑ- ΝΤΙΩΝ, ΒΙΝΙΑΝΗΣ, ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ, ΑΓΡΑΦΩΝ)
 3. ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ (Δ.Ε. ΣΙΒΡΙΤΟΥ, ΚΟΥΡΗΤΩΝ)
 4. ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ (Δ.Ε. ΑΡΜΕΝΩΝ, ΚΡΥΟΝΕ- ΡΙΔΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΑΣΗ ΓΩΝΙΑΣ, ΒΑΜΟΥ, ΦΡΕ)
 5. ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ (Δ.Ε. ΖΙΤΣΑΣ, ΕΚΑΛΗΣ, ΜΟΛΟΣΣΩΝ, ΠΑΣΣΑΡΩΝΟΣ, ΕΥΡΥΜΕΝΩΝ)
 6. ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ (Δ.Ε. ΚΑΝΤΑΝΟΥ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ, ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ)
 7. ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (Δ.Ε. ΚΟΡΕΣΤΙΩΝ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΒΙΤΣΙΟΥ, ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ, ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑ- ΔΟΣ, ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ, ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ, ΜΑΚΕΔΝΩΝ)
 8. ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ (Δ.Ε. ΤΥΛΙΣΟΥ, ΓΑΖΙΟΥ, ΚΡΟΥ- ΣΩΝΑ)
 9. ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ (Δ.Ε. ΜΗΛΕΑΣ, ΜΕΤΣΟΒΟΥ, ΕΓΝΑΤΙΑΣ)
 10. ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ (Δ.Ε. ΑΚΡΙΤΩΝ, ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ, ΓΡΑΜΜΟΥ, ΑΡΡΕΝΩΝ)
 11. ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ (Δ.Ε. ΠΡΕΣΠΩΝ, ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ­ΠΗΓΗΣ)
 12. ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ (Δ.Ε. ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ, ΛΑΒΔΑ- ΝΗΣ, ΑΝΩ ΠΩΓΩΝΙΟΥ, ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ, ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ, ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ)
 13. ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ (Δ.Ε. ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ, ΝΕΑΣ ΚΥΔΩ­ΝΙΑΣ, ΧΑΝΙΩΝ, ΣΟΥΔΑΣ, ΚΕΡΑΜΙΩΝ, ΘΕΡΙΣΟΥ, ΕΛΕΥΘΕ­ΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ)

Με Προεδρικά Διάταγματα

Σύμφωνα με την απόφαη του ΥΠΕΝ η οριοθέτηση των προϋφισταμένων του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων οικισμών εγκρίνεται με προεδρικά διατάγματα, τα οποία εκδίδονται κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4759/2020, βάσει εξειδικευμένων πολεοδομικών μελετών. Οι εν λόγω μελέτες οριοθέτησης δύναται να εκπονούνται και ανεξάρτητα από τις μελέτες Τοπικών ή Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ/ΕΠΣ) όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, ή επιβάλλεται η αποκατάσταση της αρχής της νομιμότητας που πηγάζει από την αρχή του κράτους δικαίου, ή διαπιστώνονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχείες διαδικασί­ες – όπως η νομική θωράκιση του ερείσματος των εκδι- δομένων εκτελεστών διοικητικών πράξεων, ιδίως του κύρους των Οικ. αδειών – στις περιπτώσεις οικισμών μη οριοθετημένων, ή οικισμών τα όρια των οποίων έχουν ακυρωθεί, στους οποίους παρατηρούνται έντο­νες οικιστικές πιέσεις.

Εφόσον οι εν λόγω μελέτες οριοθέτησης εκπονούνται ανεξάρτητα από τις μελέτες ΤΠΣ/ΕΠΣ, οι ρυθμίσεις τους δύναται να ενσωματώνονται στα εκπονούμενα ΤΠΣ/ ΕΠΣ της εκάστοτε περιοχής αναφοράς και η έγκριση των ορίων ακολουθεί τις διαδικασίες έγκρισης των με­λετών και των αντιστοίχων Π. Δ/γματων έγκρισης των ΤΠΣ/ΕΠΣ.

Οι μελέτες δύναται να περιλαμβάνουν περισσότερους του ενός Δήμου ή μίας Δημοτικής Ενότητας, αναλόγως του χαρακτήρα και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.

Τα Προγράμματα εκπόνησης των μελετών Οριο­θέτησης Οικισμών εγκρίνονται τμηματικά, με χρονικό επιμερισμό των αναθέσεων των μελετών, με στόχο την ολοκλήρωσή τους έως την 30η Ιουνίου 2025.

Χαρακτηρισμός κοινοχρήστων οδών εκτός σχεδίου

Ο χαρακτηρισμός του κοινόχρηστου Δημοτικού οδικού δικτύου εκτός σχεδίου συνδέεται με την οικοδομησιμότητα των γηπέδων. Παράλληλα αποτελεί προοπτική  λύσης  για τα εκτός σχεδίου μικρά οικόπεδα κάτων των 4 στρεμμάτων   για τα οποία ισχύει μεταβατικό διάστημα έως το τέλος του 2022 να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και να χτίσουν, με τους κατά παρέκκλιση όρους δόμησης, οι οποίοι από το 2023 (εάν δεν δοθεί νέα παράταση) καταργούνται.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΥΠΕΝ  «εγκρίνεται, κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020, το Ε’ τμήμα των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Αναγνώριση οδών), το οποίο περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών Αναγνώρισης οδών σε εξήντα εννέα (69) Δήμους και ειδικότερα στις αναφε­ρόμενες Δημοτικές Ενότητες αυτών, ως εξής:

Π.Ε. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 1. ΔΗΜΟΣ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ (Δ.Ε. ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ (Δ.Ε. ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ)
 3. ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ (Δ.Ε. ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ)
 4. ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ (Δ.Ε. ΚΑΡΠΑΘΟΥ, ΟΛΥΜΠΟΥ)
 5. ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΟΥ (Δ.Ε. ΚΑΣΟΥ)
 6. ΔΗΜΟΣ ΚΩ (Δ.Ε. ΔΙΚΑΙΟΥ, ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ, ΚΩ)
 7. ΔΗΜΟΣ ΛΕΙΨΩΝ (Δ.Ε. ΛΕΙΨΩΝ)
 8. ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ (Δ.Ε. ΛΕΡΟΥ)
 9. ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ (Δ.Ε. ΜΕΓΙΣΤΗΣ)
 10. ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ (Δ.Ε. ΝΙΣΥΡΟΥ)
 11. ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΜΟΥ (Δ.Ε. ΠΑΤΜΟΥ)
 12. ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ (Δ.Ε. ΡΟΔΟΥ, ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ, ΑΤΤΑ- ΒΥΡΟΥ, ΑΦΑΝΤΟΥ, ΙΑΛΥΣΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΑΜΕΙΡΟΥ, ΛΙΝΔΙΩΝ, ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ)
 13. ΔΗΜΟΣ ΣΥΜΗΣ (Δ.Ε. ΣΥΜΗΣ)
 14. ΔΗΜΟΣ ΤΗΛΟΥ (Δ.Ε. ΤΗΛΟΥ)
 15. ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣ (Δ.Ε. ΧΑΛΚΗΣ)

Π.Ε. ΕΒΡΟΥ

 1. ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ (Δ.Ε. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ)

Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΡΟΥ (Δ.Ε. ΣΚΥΡΟΥ)

Π.Ε. ΖΑΚΥΝΘΟΥ

 1. ΔΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Δ.Ε. ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ, ΑΛΥΚΩΝ, ΑΡΚΑΔΙΩΝ, ΑΡΤΕΜΙΣΙΩΝ, ΕΛΑΤΙΩΝ, ΛΑΓΑΝΑ)

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ (Δ.Ε. ΘΑΣΟΥ)

Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (Δ.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ, ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙ- ΤΩΝ, ΠΑΡΕΛΙΩΝ, ΦΑΙΑΚΩΝ, ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΗΣ, ΜΑΘΡΑΚΙΟΥ, ΟΘΩΝΩΝ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (Δ.Ε. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΣΠΕΡΙΩΝ, ΘΙΝΑΛΙΟΥ, ΚΑΣΣΩΠΑΙΩΝ)
 3. ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (Δ.Ε. ΚΟΡΙΣΣΙΩΝ, ΛΕΥ- ΚΙΜΜΑΙΩΝ, ΜΕΛΙΤΕΙΕΩΝ)
 4. ΔΗΜΟΣ ΠΑΞΩΝ (Δ.Ε. ΠΑΞΩΝ)

Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΙΘΑΚΗΣ (Δ.Ε. ΙΘΑΚΗΣ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ (Δ.Ε. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, ΕΛΕΙ- ΟΥ-ΠΡΟΝΩΝ, ΕΡΙΣΟΥ, ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ, ΠΥΛΑΡΕΩΝ, ΣΑΜΗΣ, ΟΜΑΛΩΝ)
 3. ΔΗΜΟΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ (Δ.Ε. ΠΑΛΙΚΗΣ)

Π.Ε. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 1. ΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ (Δ.Ε. ΑΜΟΡΓΟΥ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΦΗΣ (Δ.Ε. ΑΝΑΦΗΣ)
 3. ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ (Δ.Ε. ΑΝΔΡΟΥ, ΚΟΡΘΙΟΥ, ΥΔΡΟΥΣΑΣ)
 4. ΔΗΜΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ (Δ.Ε. ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ)
 5. ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ (Δ.Ε. ΘΗΡΑΣ, ΟΙΑΣ)
 6. ΔΗΜΟΣ ΙΗΤΩΝ (Δ.Ε. ΙΗΤΩΝ)
 7. ΔΗΜΟΣ ΚΕΑΣ [Δ.Ε. ΚΕΑΣ (ΙΟΥΛΙΔΟΣ)]
 8. ΔΗΜΟΣ ΚΙΜΩΛΟΥ (Δ.Ε. ΚΙΜΩΛΟΥ)
 9. ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΝΟΥ (Δ.Ε. ΚΥΘΝΟΥ)
 10. ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΟΥ (Δ.Ε. ΜΗΛΟΥ)
 11. ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ (Δ.Ε. ΜΥΚΟΝΟΥ)
 12. ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ (Δ.Ε. ΔΡΥ- ΜΑΛΙΑΣ, ΝΑΞΟΥ, ΔΟΝΟΥΣΗΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ, ΚΟΥΦΟΝΗ- ΣΙΩΝ, ΣΧΟΙΝΟΥΣΣΗΣ)
 13. ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ (Δ.Ε. ΠΑΡΟΥ)
 14. ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΙΦΟΥ (Δ.Ε. ΣΕΡΙΦΟΥ)
 15. ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΙΝΟΥ (Δ.Ε. ΣΙΚΙΝΟΥ)
 16. ΔΗΜΟΣ ΣΙΦΝΟΥ (Δ.Ε. ΣΙΦΝΟΥ)
 17. ΔΗΜΟΣ ΣΥΡΟΥ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ (Δ.Ε. ΕΡΜΟΥΠΟ- ΛΕΩΣ, ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ, ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ)
 18. ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ (Δ.Ε. ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ, ΤΗΝΟΥ, ΠΑ- ΝΟΡΜΟΥ)
 19. ΔΗΜΟΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ (Δ.Ε. ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ)

Π.Ε. ΛΕΣΒΟΥ

 1. ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ (Δ.Ε. ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑ­ΤΙΟΥ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Δ.Ε. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥ­ΗΣ, ΕΡΕΣΟΥ-ΑΝΤΙΣΣΗΣ, ΚΑΛΛΟΝΗΣ, ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ, ΜΗΘΥΜΝΑΣ, ΠΕΤΡΑΣ, ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ)
 3. ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ (Δ.Ε. ΑΤΣΙΚΗΣ, ΜΟΥΔΡΟΥ, ΜΥ- ΡΙΝΑΣ, ΝΕΑΣ ΚΟΥΤΑΛΗΣ)
 4. ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Δ.Ε. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ΑΓΙΑΣΟΥ, ΓΕΡΑΣ, ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ, ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΡΜΗΣ, ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ)

Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΟΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (Δ.Ε. ΛΕΥΚΑΔΟΣ, ΑΠΟΛΛΩ­ΝΙΩΝ, ΕΛΛΟΜΕΝΟΥ, ΚΑΡΥΑΣ, ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ, ΚΑΛΑΜΟΥ, ΚΑΣΤΟΥ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ (Δ.Ε. ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ)

Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ (Δ.Ε. ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ (Δ.Ε. ΣΚΙΑΘΟΥ)
 3. ΔΗΜΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ (Δ.Ε. ΣΚΟΠΕΛΟΥ)

Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 1. ΔΗΜΟΣ ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ (Δ.Ε. ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ (Δ.Ε. ΑΙΓΙΝΑΣ)
 3. ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ (Δ.Ε. ΚΥΘΗΡΩΝ, ΑΝΤΙΚΥΘΗ­ΡΩΝ)
 4. ΔΗΜΟΣ ΠΟΡΟΥ (Δ.Ε. ΠΟΡΟΥ)
 5. ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ (Δ.Ε. ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ, ΣΑΛΑ- ΜΙΝΟΣ)
 6. ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ (Δ.Ε. ΣΠΕΤΣΩΝ)
 7. ΔΗΜΟΣ ΥΔΡΑΣ (Δ.Ε. ΥΔΡΑΣ)

Π.Ε. ΣΑΜΟΥ

 1. ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ (Δ.Ε. ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ, ΕΥΔΗΛΟΥ, ΡΑΧΩΝ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ (Δ.Ε. ΒΑΘΕΟΣ, ΠΥ­ΘΑΓΟΡΕΙΟΥ)
 3. ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ(Δ.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΩΝ, ΜΑ­ΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ)
 4. ΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ (Δ.Ε. ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ

Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ

 1. ΔΗΜΟΣ ΓΑΥΔΟΥ (Δ.Ε. ΓΑΥΔΟΥ)

Π.Ε. ΧΙΟΥ

 1. ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ (Δ.Ε. ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ)
 2. ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ (Δ.Ε. ΧΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ, ΑΜΑΝΗΣ, ΙΩΝΙΑΣ, ΚΑΜΠΟΧΩΡΩΝ, ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ, ΜΑΣΤΙΧΟΧΩ­ΡΙΩΝ, ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ)
 3. ΔΗΜΟΣ ΨΑΡΩΝ (Δ.Ε. ΨΑΡΩΝ)

Σύμφωνα με την απόφαση η αναγνώριση των εκτός σχεδίου κοινοχρήστων οδών (παρ. 1.δ άρθρο 14 του ν.4759/2020 – Α’ 245) υλο­ποιείται μέσω της καταγραφής του συνόλου του οδικού δικτύου, η οποία αποτελεί εξειδικευμένη πολεοδομική μελέτη.

Για την αναγνώριση, χαρακτηρισμό, κύρωση του εκτός σχεδίου κοινόχρηστου δημοτικού οδικού δικτύου και την ένταξή του στον συνολικό πολεοδομικό σχεδιασμό, τηρούνται οι διαδικασίες της παρ. 15 του άρθρου 20 του ν. 3937/2011 (Α’ 60), όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 166 του ν. 4819/2021 (Α’ 129).

Οι μελέτες του παρόντος Ε’ τμήματος των Προγραμμά­των Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Αναγνώριση οδών), δύναται να περιλαμβάνουν περισσοτέρους του ενός (1) Δήμου ή μίας (1) Δημοτικής Ενότητας, αναλόγως του χαρακτήρα και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.

Ολόκληρη η απόφαση του ΥΠΕΝ στο ΦΕΚ για ΖΥΣ, οριοθέτηση οικισμών και αναγνώριση οδών

Πηγή: ecopress.gr