Οι διαρροές για το “νομοσχέδιο-σκούπα”Χαρίτση

Τέσσερις περιγραφές διατάξεων του επικείμενου “νομοσχεδίου-σκούπα” του Υπουργού Εσωτερικών κυκλοφόρησε χθες το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και έλαβαν εκτενή αναπαραγωγή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο AIRETOS σας ενημερώνει κατωτέρω για το σχετικό δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας πάντως ότι μέχρι και το βράδυ της Κυριακής το Ν/Σ δεν είχε κατατεθεί στη Βουλή.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι 3 από τις 4 χθεσινές διατάξεις έχουν, με κάθε λεπτομέρεια,παρουσιαστεί πριν μέρες: (α) η αύξηση κατά 42,9% των συμβασιούχων που αμείβονται μέσω ΚΑΠ, στο Έθνος την 15η/2, (β) η νέα ρύθμιση 100 δόσεων για οφειλές προς Δήμους, στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 16/2, (γ) η διαγραφή οφειλών για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, στο Έθνος στις 20/2.

Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν προβεί σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ουσιαστικά προαναγγέλλοντας ότι Δήμοι διασπώνται.
Ταυτοχρόνως, σε αντίθετη κατεύθυνση, κυκλοφορούν φήμες περί Γνωμοδότησης αόριστης θεσμικής προέλευσης – που ποικίλλει ευφάνταστα αναλόγως του συντάκτη ή/και της “πηγής”(από μιας ανύπαρκτης Επιτροπής του ΥπΕσ, μέχρι ανώνυμων Συνταγματολόγων, έως …του ίδιου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) – που υποτίθεται ότι έκρινε για την αντισυνταγματικότητα της διάσπασης.
Την ίδια στιγμή, διαρρέουν, αμφιβόλου πληρότητας, περιγραφές από συσκέψεις/συναντήσεις με τον Υπουργό ειδικά για το θέμα.

Ο AIRETOS, όπως μέχρι σήμερα σας έχει παρουσιάσει μόνο επίσημες δηλώσεις των εκάστοτε Υπουργών Εσωτερικών (που και αυτές έχουν πλήρως διαψευστεί ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης), έτσι συνεχίζει να αποφεύγει με συνέπεια όλα τα ανωτέρω και θα σας ενημερώσει έγκυρα και άμεσα μόνο εάν υπάρξει επίσημη εξέλιξη αρμοδίως.

Δημοσίευμα ΑΠΕ-ΜΠΕ, 24/2/2019:

“ Διατάξεις για τη στήριξη των ταμείων των δήμων και τη διευκόλυνση των οφειλετών τους, την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης στους ΟΤΑ, τη δήλωση απαλλαγής από δημοτικά τέλη για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και την καταβολή υπερωριών δημοτικών υπαλλήλων περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας και την ισότητα των φύλων, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και αναμένεται το επόμενο διάστημα να εισαχθεί προς ψήφιση.

Ανάμεσά τους είναι η ρύθμιση για εξόφληση οφειλών στους δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα με έως και 100 δόσεις και μείωση έως και πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα, από τη μία στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν οικονομικές υποχρεώσεις που χρονίζουν και από την άλλη στους ΟΤΑ και στα νομικά τους πρόσωπα, να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους.Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν έως και δύο μήνες από την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, μετά από αίτηση του οφειλέτη προς τον δήμο.Η αίτηση υποβάλλεται το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες εκτός από την τελευταία που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ.Εάν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ γίνεται απαλλαγή από τις προσαυξήσεις κατά 100%. Η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις μειώνεται όσο αυξάνονται οι δόσεις και συγκεκριμένα: Από δύο έως 24 δόσεις απαλλαγή κατά 80%, από 25 έως 48 δόσεις απαλλαγή κατά 70%, από 49 έως 72 δόσεις απαλλαγή κατά 60% και από 73 έως 100 δόσεις απαλλαγή κατά 50%.

Αύξηση κατά 42,9% του μέγιστου αριθμού συμβασιούχων στους ΟΤΑ

Με άλλη ρύθμιση, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των εργαζομένων που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή συνάπτουν σύμβαση μίσθωσης έργου στους δήμους και στις περιφέρειες. Ο αριθμός αυτός διαμορφώνεται στα 1.333 άτομα από 933 που ισχύει σήμερα, δηλαδή η αύξηση είναι κατά 400 άτομα ή ποσοστό 42.9%. Η αύξηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα υποστελέχωσης εξαιτίας των μνημονίων σε ευαίσθητους τομείς υπηρεσιών όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, δημοτικά ιατρεία, οι υπηρεσίες πολεοδομίας, οι τεχνικές, οικονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες.Να σημειωθεί ότι το πλαφόν στην απασχόληση συμβασιούχων συνολικά στους ΟΤΑ ισχύει από το 2009 και καθορίζεται στις αρχές κάθε έτους με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Ενδεικτικό του προβλήματος υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι ότι ενώ το πρώτο έτος εφαρμογής της ρύθμισης ο μέγιστος αριθμός συμβασιούχων που προβλέπονταν ήταν 14.640. Στα επόμενα χρόνια με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής ο αριθμός αυτός συνεχώς μειωνόταν για να φτάσει το 2018 στους 933.

Παράταση προθεσμίας για δήλωση απαλλαγής από δημοτικά τέλη στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση που δίνει παράταση, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, στην προθεσμία μέσα στην οποία μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, να υποβάλουν στο δήμο τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να απαλλαγούν από τα αναλογούντα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα διαγραφή των οφειλών από τυχόν επιβληθέντα μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης τέλη.Με τη νέα ρύθμιση οι ιδιοκτήτες εξασφαλίζουν τη διαγραφή των οφειλών από τέλη καθαριότητας και φωτισμού όχι μέχρι 18 Ιουλίου 2018, όπως προέβλεπε ο νόμος 4555/18 (πρόγραμμα Κλεισθένης) αλλά μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης στον οικείο δήμο.Επιπλέον, επεκτείνεται και στα ακίνητα που ποτέ δεν ηλεκτροδοτήθηκαν η δυνατότητα διαγραφής οφειλών που επιβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες τους για τέλη καθαριότητας και φωτισμού μέχρι και την ημερομηνία δημοσίευσης της νέας ρύθμισης.

Αύξηση του ορίου υπερωριών των εργαζομένων σε δήμους της ανατολικής και δυτικής Αττικής, που επλήγησαν από πλημμύρες και πυρκαγιές

Τέλος, προβλέπεται η αύξηση του κατ’ εξάμηνο ανώτατου ορίου που ισχύει για τις υπερωρίες των εργαζομένων των δήμων που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες και τις πυρκαγιές στην Αττική. Το υπουργείο Εσωτερικών οδηγήθηκε σε αυτή τη διάταξη διότι οι δήμοι Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Ελευσίνας, Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα, εμπλεκόμενοι Δήμοι, ενημέρωσαν με σχετικά υπομνήματά τους, ότι εξαντλήθηκε το εξάμηνο πλαφόν των 120 ωρών υπερωριακής απασχόλησης που ισχύει ανά υπάλληλο, ενώ εξακολουθούν να εργάζονται υπερωριακά για αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής. Έτσι, το όριο αυξάνεται κατά 40 ώρες για απογευματινή υπερωριακή εργασία και κατά 20 ώρες για υπερωριακή εργασία τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, δηλαδή 60 ώρες συνολικά ανά εξάμηνο.“

Αναδημοσίευση από airetos.gr