Παγκόσμια μέρα του μουσείου σήμερα και η ιστορία μας ταξιδεύει πίσω στην αρχαιοελληνική γλώσσα όπου το «Μουσείον» ήταν τόπος λατρείας των εννέα Μουσών, των θεοτήτων που εκπροσωπούσαν την τέχνη, την αστρονομία, τους ύμνους και την ιστορία.

Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη σημερινή εποχή η γνώμη πολλών για τα μουσεία δεν είναι πάντα το ίδιο θετικά φορτισμένη. Πολλοί, μάλιστα, δε θα δίσταζαν να υιοθετήσουν την άποψη των «φουτουριστών» ότι τα μουσεία «είναι  νεκροταφεία». Αληθεύει η άποψη αυτή;

Όχι, φυσικά.

Το μουσείο είναι θύλακας ιστορίας, επιστήμης και πολιτισμού, ο χώρος στον οποίο διαφυλάσσονται τα παράγωγα του ανθρώπινου είδους, η συνέχεια με το παρελθόν μας και η σύνδεση με το μέλλον μας.  Είναι επίσης ο χώρος εκείνος στον οποίο η ειλικρινής επαφή καθενός με την τέχνη, την επιστήμη και την ιστορία, οδηγούν στην ευρύτερη καλλιέργειά του. Μάλιστα, σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι τα μικρά παιδιά, καθώς θεωρείται πως η έλλειψη προκαταλήψεων που τα χαρακτηρίζει, τους επιτρέπει την άμεση επαφή με ό,τι τα εκθέματα αδυνατούν να πουν. Αυτό, λοιπόν, που τα εκθέματα μπορούν μόνο  να δείξουν, είναι ακριβώς εκείνο που προσφέρει στα απροκατάληπτα παιδιά την αισθητική τους καλλιέργεια.

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα των μουσείων, καλό είναι να ρίξουμε για ακόμη μια φορά λίγο φως στην κατάσταση των Μουσείων του Δήμου μας. Δυστυχώς στην πρωτεύουσα του νησιού μας και του νέου Δήμου Αργοστολίου, μετά τους σεισμούς του 2014, υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο που είναι κλειστό τα τελευταία 5 χρόνια και το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που ουσιαστικά υπολειτουργεί. Σε ένα νησί τόσο πλούσιο σε ιστορία και παραδόσεις η κατάσταση των Μουσείων μας δυστυχώς μόνο τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολίου υπέστη βλάβες από τους πρόσφατους σεισμούς του 2014 κι ενώ το κόστος της επισκευής του δεν είναι απαγορευτικό, υπάρχουν σκέψεις να κατεδαφιστεί και στη θέση του να δημιουργηθεί πάρκο.

Η Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους» υπερασπίζεται τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας και της ιστορίας του τόπου.  Πιστεύουμε ότι  το μουσείο μας μπορεί να αποτελεί  χώρο ευρύτερης καλλιέργειας τόσο του ενήλικου ατόμου όσο και των μικρών παιδιών. Αν πρόκειται, λοιπόν, να στερήσουμε από τα παιδιά μας μία παιδική χαρά, ας είναι ο λόγος σημαντικός. Φαίνεται, πως ο λόγος είναι για τους συντοπίτες μας πράγματι σημαντικός, καθώς σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στη σελίδα μας σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης,  στην οποία ρωτήθηκαν Κεφαλονίτες αν επιθυμούν να κατεδαφιστεί το μουσείο ή να επισκευαστεί, το 82% απάντησε υπέρ της επισκευής του.

Με χαρά διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι για τους Κεφαλονίτες το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου δεν είναι ένα «νεκροταφείο» και δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε την επισκευή του.

Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο λειτουργεί στο υπόγειο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης.  Ο χώρος στον οποίο λειτουργεί είναι μάλλον ακατάλληλος. Η Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά-Νησί για όλους» προτείνει ο Δήμος να καταστεί βασικός αρωγός του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου και της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης. Αποτελούν τα βασικά κύτταρα Πολιτισμού και Ιστορικής μνήμης του νησιού μας. Είναι χρέος μας άμεσα να βρεθεί κατάλληλος χώρος για τη μεταστέγαση του Μουσείου όπως επίσης χρέος μας είναι να στηρίξουμε λειτουργικά και υλικά την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.

Ο Πολιτισμός μας και η διατήρηση της Ιστορικής μνήμης των Κεφαλλήνων είναι βασικά στοιχεία στο «Πρόγραμμα των Πολιτών» που έχουμε καταθέσει, το οποίο θα υλοποιήσουμε από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του Νέου Δήμου Αργοστολίου.

Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ: Το διασκέδασαν οι μικροί ΑΣΚ & Κεφαλληνιακου
Επόμενο άρθροΑκυβερνησία Ιστιοφόρου στην Κεφαλονιά