Ολική επαναφορά: Επιστρέφουν τα ΤΕΙ αλλά εντός των ΑΕΙ

Επιστρέφει η Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας, δηλαδή τα ΤΕΙ, τα οποία και καταργήθηκαν πριν από δύο χρόνια με απόφαση Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τα ΤΕΙ επιστρέφουν αλλά… μέσα στα ΑΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας, που έχει διαπιστώσει από καιρό το γεγονός ότι τα ΤΕΙ είχαν χάσει τον ανώτατο τεχνολογικό χαρακτήρα τους στη διαρκή και μακρόχρονη προσπάθειά τους να γίνουν πανεπιστήμια, προχωράει τώρα σε νέα μέτρα.

Κατ’ επέκταση, μελετά τον σχεδιασμό και την ίδρυση νέων τριετών κύκλων σπουδών στο εσωτερικό των πανεπιστημίων, οι οποίοι θα επαναφέρουν την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση στον εκπαιδευτικό χάρτη και τις ειδικότητες τους στην ελληνική αγορά εργασίας.

Προσόντα

Οι απόφοιτοι των νέων αυτών τριετών κύκλων σπουδών, βέβαια, θα έχουν επαγγελματικά προσόντα επιπέδο 6 (πανεπιστημιακός τίτλος) στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων. Τα παραπάνω θα ενταχθούν στο νέο νόμο – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια του υπουργείου Παιδείας και θα συνδυαστούν με σχέδιο περικοπής τμημάτων των ΑΕΙ που προβλέπεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πιθανόν έτσι, στο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν το καλοκαίρι του 2021 οι υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας θα υπάρχουν λιγότερα τμήματα από όσα υπήρχαν πέρσι, καθώς στη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2021 θα κριθεί ποια από τα τμήματα των ΤΕΙ που έγιναν πέρυσι βιαστικά συνιστώσα των πανεπιστημίων θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν. Όλα τα παραπάνω θα βασιστούν και στις εκθέσεις αξιολόγησης τους από την νέα Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

panepistimio622

Για τις παραπάνω αποφάσεις θα ληφθούν υπόψη κρίσημακριτήρια, όπως ο αριθμός των πρώτων προτιμήσεων που έχουν σήμερα τα τμήματα των πανεπιστημίων αλλά και ποιος είναι ο ρυθμός αποφοίτησης των υποψηφίων.

Κάρτα εισόδου

Με τον νέο νόμο που θα φέρει το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, εκτός από το νέο σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων, στο μέλλον θα είναι υποχρεωτική και η ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ με μεθόδους που θα επιλέγουν τα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, όπως έγινε σαφές από πρόσφατες δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως, το νέο σώμα φύλαξης θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά θα συνεργάζεται με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση παραβάτικότητας στο εσωτερικό τους.

Πηγή: dikaiologitika.gr