Νέα μέτρα με το όπλο του ολικού lockdown σε τοπικό επίπεδο είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, το ενδεχόμενο σκλήρυνσης των μέτρων δεν είναι ανοιχτό μόνο για περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα.
«Έχουμε παρατηρήσει σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι σε κάποιες περιφερειακές ενότητες είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά είτε έχουμε μικρές αναζωπυρώσεις από καιρό σε καιρό. Σε τέτοιες περιοχές, στις οποίες θα αναφερθεί και συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας το απόγευμα, εάν επιμείνουν τα κρούσματα υψηλά και η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίσει να είναι υψηλή, τότε δεν θα έχουμε καμμία επιλογή να πάρουμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα», ανέφερε ο κ. Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η κυβέρνηση δεν συνολικά δεν εξετάζει κανένα σενάριο χαλάρωσης των μέτρων έως τις 7 Ιανουαρίου, γιατί όπως τόνισε εμφατικά: «Η χαλάρωση θα ήταν λάθος σήμα στο τι έχουμε μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι να δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα το οποίο τρίτο κύμα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο».
Όπως σημείωσε ο κύριος Πέτσας, στο χρονικό διάστημα έως στις 7 Ιανουαρίου πρώτος στόχος είναι να μην διαταραχθεί η πτωτική πορεία που καταγράφεται και εξέπεμψε εκ νέου σήμα τήρησης των μέτρων.
«Αν αυτό το καταφέρουμε και επαναλαμβάνω αυτό εξαρτάται απολύτως από τη συμπεριφορά μας τις ημέρες των γιορτών, τότε δεν υπάρχει λόγος παράτασης, τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ερωτηθεις αν θα υπάρξει κάποια χαλάρωση των μέτρων μέσα στην περίοδο των γιορτών, απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης, υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης. Η χαλάρωση είναι λάθος σήμα. Όταν θέλουμε μέσα στην περίοδο των γιορτών που αναγκαστικά είμαστε όλοι στη συμπεριφορά μας πιο χαλαροί θα ήταν λάθος σήμα στο τι έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο, και ο κίνδυνος αυτός είναι να μην τηρήσουμε τα μέτρα, να δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα το οποίο τρίτο κύμα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο δεδομένου ότι το σύστημα υγείας έχει πιεστεί πάρα πολύ όπως και οι άνθρωποι έχουν πιεστεί όλοι πάρα πολύ. Επομένως δεν δίνουμε κανένα σήμα χαλάρωσης, σκλήρυνσης όμως μπορεί να δώσουμε. Έχουμε παρατηρήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα της εφαρμογής μέτρων τύπου Lockdown σε διάφορες περιοχές της χώρας ότι σε κάποιες περιφερειακές ενότητες είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά ή εχουμε κα μικρές αναζωπυρώσεις.
Δυστυχώς αυτό το βλέπουμε τις τελευταίες μέρες σε συγκεκριμένες περιοχές, σε τέτοιες περιπτώσεις αν επιμείνουν τα κρούσματα υψηλά, η πίεση στο σύστημα υγεία ψηλά τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά ενδεχομένως να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Σε τοπικό επίπεδο πιο αυστηρό (lockdown)».
Ερωτηθείς αν μέσα στις περιοχές που τους προβληματίζουν είναι η Δυτική Αττική και αν υπάρχει ενδεχομένο να επιβληθεί ολικό lockdown, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή όχι αλλά υπάρχουν περιοχές όπως για παράδειγμα η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης που μας ανησυχεί. Βλέπουμε τα στοιχεία ότι αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται για παράδειγμα στην Πτολεμαΐδα ή στο νοσοκομείο της Κοζάνης , αυτό κάτι λεει. Για αυτό το σήμα είναι όχι χαλάρωση, ενδεχομένως σκλήρυνση σε τοπικό επίπεδο αν χρειαστεί, μακάρι να μην χρειαστεί. Θα αποδειχτεί αν χρειάζεται ή όχι από τη συμπεριφορά μας».
Αναφορικά με το ρεβεγιόν με 9 άτομα και τις αντιδράσεις των ειδικών, ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Η διάσταση έχει να κάνει με την εμπειρία που έχουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από την κόπωση που υπάρχει στον πληθυσμό, από την ανάγκη κοινωνικής συναναστροφής έστω και περιορισμένης για ένα χρονικό διάστημα και από την εμπειρία και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Για παράδειγμα στην Γερμανία είναι μια ανάλογη πολιτική σαν αυτή που ακολουθούμε και εμείς με τα μέχρι 9 άτομα και δύο οικογένειες. Στην Ισπανία μεγαλύτερος αριθμός.
Στη Γαλλία κανένας περιορισμός όσον αφορά το ζήτημα αυτό, σε άλλες χώρες καμία οδηγία για το ζήτημα αυτό άρα βλέπετε ότι δεν υπάρχει μια αλήθεια την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε, υπάρχει μια στάθμιση πολλών παραγόντων για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Ποιο είναι αυτό το οποίο είναι σίγουρα αληθές;
Ότι πρέπει να έχουμε έναν στενό κύκλο ανθρώπων με τους οποίους θα συναναστραφούμε μέσα στις γιορτές. Όταν λέμε για μια οικογένεια ακόμη, αν για παράδειγμα είναι 4μελης η δική μας οικογένεια και έρθει ακόμη μια 4μελής οικογένεια με αυτή να περάσουμε τα Χριστούγεννα με αυτή ενδεχομένως και την Πρωτοχρονιά, όχι με περισσότερες γιατί αυτό θα ανοίξει τον κύκλο πάρα πολύ. Για αυτό επιμένουμε στο στενό κύκλο των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε ώστε να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Αυτό που έχει σημασία, και είναι μια έκκληση προς όλους, είναι να δώσουμε την έμφαση στο στενό κύκλο των προσώπων που θα είμαστε σε επαφή αυτές τις γιορτές και όχι αυτό καθεαυτό στον αριθμό αν είναι 5 ή 7».
Πηγή: aftodioikisi.gr