Ομιλία Π. Καππάτου: «O ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η υγειονομική κρίση ως επιταχυντής του μετασχηματισμού»

Η ομιλία μου στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «O ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η υγειονομική κρίση ως επιταχυντής του μετασχηματισμού» παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό για την ενημέρωση. Ως μέλη της Επιτροπής Περιφερειών και ιδιαίτερα ως νησιώτες, έχουμε πλήρη αντίληψη της σημασίας του ψηφιακού μετασχηματισμού για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Εάν, λοιπόν, θέλουμε να δώσουμε έναν ορισμό ή τουλάχιστον να εξηγήσουμε με λίγα λόγια τι σημαίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, μπορούμε να πούμε πως αφορά στη μετάβαση ενός οργανισμού, μιας λειτουργίας, μιας τεχνολογίας, από τον αναλογικό στο ψηφιακό κόσμο. Πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε στην οργάνωση των κρατικών υπηρεσιών, στις ανάγκες των πολιτών και τις ευκαιρίες που οι επιχειρήσεις αναζητούν, είναι εύκολο να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα του ζητήματος για το οποίο συζητούμε και κυρίως ακούμε σήμερα.

Τι μπορεί, επομένως, να σημαίνει μία μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για τη νομοθετική διαδικασία, για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, για τη δραστηριότητα των πολιτών ως επαγγελματιών, αλλά και καταναλωτών, αλλά και στο πεδίο της συμμετοχής των πολιτών στη διαβούλευση και τη λήψη των αποφάσεων; Πώς μπορεί η τεχνολογική εξέλιξη να βοηθήσει την ήδη υπάρχουσα δυνατότητα τους να ενημερώνονται άμεσα και από πολλαπλές πηγές για ζητήματα που τους αφορούν; Αυτά είναι λίγα μόνο ερωτήματα που απαντούν στον πυρήνα της συζήτησης μας, στην ποιότητα της Δημοκρατίας και των λειτουργιών της.

Ας περάσουμε όμως στα δεδομένα που η υγειονομική κρίση προκαλεί. Το πρώτο εντοπίζεται στην ταχύτητα χάραξης πολιτικής. Εάν πριν την εξέλιξη της κρίσης του COVID-19 είχαμε την πολυτέλεια να συζητούμε επί σχεδίων μετάβασης του κράτους στην ψηφιακή εποχή, σήμερα εκείνη αποτελεί αναγκαία συνθήκη και πραγματικότητα. Ας δούμε το παράδειγμα της ψηφιακής πύλης του gov.gr. Μία σειρά από διαδικασίες που ως τώρα απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών σε ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα, μπορούν πλέον να διεκπεραιώνονται από τον προσωπικό μας υπολογιστή ή από το κινητό μας τηλέφωνο. Σκεφτείτε την άυλη συνταγογράφηση, με τους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα λήψης των ιατρικών συνταγών στο κινητό τους τηλέφωνο και φυσικά το γνωστό σε όλους μας πενταψήφιο νούμερο 13033, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Το δεύτερο δεδομένο βρίσκεται στην ανάγκη σύγκλισης των περιφερειών, ειδικά δε στη διάσταση ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Ως Βουλευτές και μέλη της Επιτροπής Περιφερειών, αντιπροσωπεύουμε νόμους που ενδέχεται να διαφοροποιούνται ως προς τον χαρακτήρα των τοπικών μας οικονομιών. Η Κεφαλονιά και Ιθάκη, για παράδειγμα, όπου η εξάρτηση από τον τουρισμό κατέχει τη μερίδα του Λέοντος εκτείνεται παράλληλα σε σειρά άλλων δραστηριοτήτων, όπως η κτηνοτροφία. Εδώ είναι επομένως που ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα πυροδοτήσει την ενσωμάτωση καλών πρακτικών μεταξύ των περιφερειών, αυξάνοντας τελικά το παραγόμενο προϊόν και εν τέλει την ευημερία των πολιτών.

Ανέδειξα τα παραπάνω ως τροφή για σκέψη σχετικά με το τι σημαίνει «ψηφιακός μετασχηματισμός» και πώς μία συνολική πολιτική υιοθέτησης του μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Σκεφτείτε, όμως και το αντίστροφο: μία υγειονομική κρίση, όπως τη γνωρίζαμε τους προηγούμενους μήνες, χωρίς την ύπαρξη εργαλείων, όπως αυτών που ανέφερα πιο πάνω. Όλοι νομίζω είμαστε σε θέση να σκεφτούμε πως τελικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός ευνοεί την εξέλιξή μας, ως κοινωνία, στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και την αποκατάσταση του πολιτικού συστήματος στα μάτια και την κρίση των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στο κατώφλι της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης δεν είναι υπερβολή να μιλούμε για ένα κόσμο όπου η ψηφιακή ανάπτυξη ή υπανάπτυξη θα προσδιορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του Κράτους μας μελλοντικά, που η ωριμότητα πολιτών και πολιτικού κόσμου θα κρίνει αν η οικονομία μας θα καταφέρει να αναπτύξει νέες οικονομικές δραστηριότητες και να ενσωματώσει επαγγέλματα που αναδεικνύονται ή μετασχηματίζονται.

Είναι, άλλωστε, η ίδια συζήτηση που δεν έχουμε σταματήσει τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσουμε, πως η νέα γενιά θα βρει δουλειά στην πατρίδα μας. Πως οι συμπολίτες μας που μετανάστευσαν στο εξωτερικό θα δουν απτά κίνητρα, ώστε να επιστρέψουν και ποιες ακριβώς πολιτικές βελτιώνουν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν τόσο ψύχραιμα εκείνη της υγειονομικής.

Πρόκειται για ερωτήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, πρέπει να απασχολήσουν το πολιτικό μας σύστημα και χαίρομαι ιδιαίτερα που η σημερινή σας παρουσία, κύριε Υπουργέ, στην Επιτροπή θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.