Ώρα αποφάσεων για το αν ανοίξουν Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, στο τραπέζι να ανοίξουν μόνο δύο τάξεις, δύσκολη εξίσωση οι παιδικοί σταθμοί

Εντός της εβδομάδας θα ληφθεί η οριστική απόφαση από την κυβέρνηση για το αν θα ανοίξουν τελικά τα Δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της χώρας ενώ φαίνεται πως υπο επεξεργασία είναι το σενάριο να ξεκινήσουν τα μαθήματα μόνον για δύο τάξεις του Δημοτικού και για τις υπόλοιπες τάξεις, τα νηπιαγωγεία καθώς και τους παιδικούς σταθμούς το σχολικό έτος να λήξει και επίσημα

Το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν μόνο οι δύο τάξεις του δημοτικού της Πέμπτης και Έκτης και να λήξει πρόωρα το σχολικό έτος για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς εξετάζει η κυβέρνηση. Στα θρανία επέστρεψαν εκ περιτροπής από σήμερα και οι μαθητές της Α΄και Λυκείου ενώ από τις φωνές και την παρουσία των μαθητών γέμισαν από σήμερα και τα Γυμνάσια της χώρας.

Επίσης σήμερα ξεκινούν τα μαθήματα στα Φροντιστήρια και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου ένω σήμανε από σήμερα Δευτέρα και η επανέναρξη λειτουργίας ΙΕΚ και Κολεγίων

Σε ότι αφορά στην επιστροφή των μαθητών του δημοτικού, αναμένεται να συζητηθεί στις 20 του μήνα από τους ειδικούς της επιτροπής λοιμοξιολόγων, μετά την συνεκτίμηση των στοιχείων πορείας της νόσου κατά την δεύτερη εβδομάδα, και με πρόταση για να ξεκινήσουν τα μαθήματα, αν αυτό κριθεί εφικτό την 1η Ιουνίου.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων αναμένεται να μπει και η πρόταση επιστροφής των μαθητών μόνο δύο τάξεων του δημοτικού της Πέμπτης και Εκτης δημοτικού, των μεγαλύτερων μαθητών που και από μόνοι τους μπορούν να προσέξουν περισσότερο και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα από παππούδες και γιαγιάδες. Να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη και μεταξύ των επιστημόνων και συγκεκριμένα μεταξύ της επιτροπής των λοιμοξιολόγων είχε υπάρξει έντονη διαφωνία για το αν πρέπει να επιστρέψουν οι μικροί μαθητές στα θρανία ενώ δεν έλειψε και η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Αυτό είναι το σκεπτικό της πρότασης ενώ επιπλέον με αυτό το σενάριο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση τα σχολικά τμήματα με αριθμούς μαθητών έως 15 άτομα αφού θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες των υπολοίπων τάξεων και δεν θα χρειάζονται να πηγαίνουν εκ περιτροπής στο σχολείο. Αν ανοίξουν τα δημοτικά θα κάνουν μαθήματα έως τις 30 Ιουνίου. Από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται για την πρόταση να ξεκινήσουν τα μαθήματα στα δημοτικά την 1η Σεπτεμβρίου, με στόχο να κάνουν τα κεφάλαια που δεν έχουν διδαχθεί κυρίως στις μεγάλες τάξεις και σε μαθήματα , όπως τα Μαθηματικά και τα Ελληνικά.

Όσο αφορά τους παιδικούς σταθμούς εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο πολύπλοκα λόγω της βρεφικής ηλικίας των μικρών μαθητών. Αν αποφασιστεί η μη επιστροφή των μικρών μαθητών του Δημοτικού και του νηπιαγωγείου στα θρανία φαντάζει πολύ δύσκολο να ισχύσει κάτι διαφορετικό για τους παιδικούς σταθμούς. Οι παιδικοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί από τις 10 Μαρτίου.

Βλέποντας τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να απουσιάζουν από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ιδιοκτήτες και γονείς είναι ανάστατοι. «Απομείναμε μέχρι σήμερα, χωρίς καταβολή διδάκτρων, χωρίς κάποια οικονομική στήριξη, καθώς δεν έχουμε λάβει ούτε τα 600€, ούτε τα 800€, εφόσον ο ΚΑΔ που μας περιλαμβάνει δεν είχε ενταχθεί στους προβλεπόμενους ΚΑΔ των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης. Ελάχιστοι συνάδελφοι έλαβαν το voucher τηλεκατάρτισης των 600€, ήτοι 200€ επί τρεις μήνες, για να στηρίξουν επιχείρηση-σπίτι-οικογένεια και μάλιστα μόνο όσοι είχαν ατομική επιχείρηση, διότι οι εταιρείες-επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από όλα τα μέτρα στήριξης» ανέφερε ο ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του.

Και συνέχιζε: «Παράλληλα, η επιδότηση του Προγράμματος ΕΣΠΑ «Δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», θεωρήθηκε ως διπλή χρηματοδότηση για τον κλάδο μας, επειδή οι εργαζόμενοί μας δηλώθηκαν στο ΠΣ Εργάνη (κατ’ εντολή του κράτους και του υπουργείου εργασίας) και εφόσον οι επιχειρήσεις μας έκλεισαν κατόπιν κρατικής εντολής. Μέχρι σήμερα πέτυχαν να μας στερήσουν και αυτά τα χρήματα του Προγράμματος «Δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», ενώ αντίθετα, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα πληρώνονται κανονικά. Στα πλαίσια της ισονομίας-ισοπολιτείας υπάρχει μεγάλη ανισότητα. Είναι τρεις μήνες, που οι επιχειρήσεις των παιδικών σταθμών έχουν εισπράξει ουδέν και επιπρόσθετα, το υπουργείο παιδείας, στις 13 Μαΐου 2020, εξήγγειλε τη δίχρονη υποχρεωτικότητα σε όλους τους υπόλοιπους δήμους της χώρας, χωρίς να υπάρχουν υποδομές και προτρέποντας την φοίτηση των προνηπίων σε κοντέινερ».

«Αυτό συνεπάγεται την στέρηση του voucher του ΕΣΠΑ – δωρεάν φοίτηση των προνηπίων ηλικίας τεσσάρων – πέντε ετών – και την αδιαφορία του κράτους για τις κτιριολογικές υποδομές στα δημόσια σχολεία και την τήρηση των υγειονομικών κανόνων και όρων ενόψει COVID-19 . Όλα αυτά παραδόξως συμβαίνουν ενόψει της νέας προσκλήσεως του ΕΣΠΑ 2020 – 2021, γεγονός που θα στερήσει στα παιδιά την δυνατότητα φοίτησης στο γνώριμο και ασφαλές περιβάλλον που μεγάλωσαν, δηλαδή των παιδικών σταθμών, απομακρύνοντάς τα από τις οικείες συναναστροφές που τα συντροφεύουν στα τέσσερα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η δίχρονη υποχρεωτικότητα θα επηρεάσει την ζωή χιλιάδων παιδιών-Προνηπίων, τα οποία στην ευαίσθητη αυτή ηλικία των τεσσάρων ετών, μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, χωρίς όμως, να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές, για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μαζί με την ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες. Είναι γνωστόν, ότι τα νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν τους τρεις από τους δώδεκα μήνες του χρόνου, ενώ η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς, αφού το ωράριο τους είναι μικρότερο σε σχέση με το διευρυμένο ωράριο των παιδικών σταθμών. Επιπροσθέτως, δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών (απουσία βοηθητικού προσωπικού). Ο ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ είναι αποφασισμένος να προασπίσει τα συμφέροντα του κλάδου, των παιδιών, των γονέων, τον κοινωνικό χαρακτήρα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών κόντρα στα συμφέροντα που θέλουν την διάλυση τους και να διαφυλάξει το δικαίωμα του παιδαγωγικού και λοιπού προσωπικού στην εργασία, όπως και των γονέων να εμπιστευτούν τα παιδιά τους σε έναν θεσμό που λειτουργεί με επιτυχία και μόνο θετικά σχόλια έχει αποσπάσει όλα αυτά τα χρόνια!».

«Για τον λόγο αυτό, με τα σχολικά λεωφορεία στις 20 Μαΐου 2020 και ώρα 10π.μ. θα βρεθούμε έξω από το υπουργείο Εργασίας με αξιοπρεπή πορεία προς την Βουλή, για να αφουγκραστούν τα δίκαια αιτήματά μας» καταλήγει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας και καταγγέλλοντας την αδιαφορία του αρμόδιου υπουργείου.

Πηγή: dikaiologitika.gr