Π.Πολάκης: «Εκτός ΜΕΘ πέθαναν 15.519 ασθενείς από κορωνοϊό – Υπάρχει έγγραφο του ΕΟΔΥ» – Διαψεύδει ο Θ.Πλευρης

Η ανάρτηση εστιάζει στους εκτός ΜΕΘ θανάτους ασθενών με κορωνοϊό

Aντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε μία ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλου Πολάκη.

Συγκεκριμένα, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ο οποίος επικαλείται σχετικό έγγραφο του ΕΟΔΥ, έγραψε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του, πως τα στοιχεία του αρμόδιου Οργανισμού πιστοποιούν ότι:

  • «Από την αρχή της πανδημίας μέχρι 1/3/2022 πέθαναν εκτός ΜΕΘ 16.519 ασθενείς (εντός ή εκτός νοσοκομείου).
  • Ο μέσος όρος αναμονής των διασωληνωμένων ασθενών για να βρουν κλίνη ΜΕΘ ήταν 4,7 ημέρες».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Πολάκη έχει ως εξής:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3091811294395664&id=100007004708966

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Ακολούθησε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για «την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας», η οποία χαρακτηρίζεται «εγκληματική».

Η Κουμουνδούρου σχολιάζει, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση συνεχίζει «με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ» ενώ επισημαίνει, επίσης, πως «τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι ραγδαία».

Αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Το αποκαλυπτικό έγγραφο του ΕΟΔΥ που αποκάλυψε ο τομεάρχης Διαφάνειας, κ. Πολάκης, επιβεβαιώνει ότι από τους 26.635 απώλειες από την αρχή της πανδημίας, οι 16.519 πέθαναν εκτός ΜΕΘ ή ακόμα και σπίτι τους. Ενώ ο μέσος όρος αναμονής των διασωληνωμένων ασθενών για να βρουν κλίνη ΜΕΘ ήταν 4,7 μέρες, όταν ο κ. Πλεύρης την Παρασκευή μιλούσε για 30 ώρες.

Αυτή είναι η εγκληματική διαχείριση για την οποία πανηγυρίζουν χωρίς ίχνος ντροπής ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πλεύρης. Μόλις χθες είχαμε ακόμα 70 απώλειες ενώ τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι ραγδαία.

Το δυστύχημα είναι ότι όπως δείχνουν οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν έχουν μάθει τίποτα από την τραγική διαχείριση και το αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ απωλειών ανά εκατ. πληθυσμού, αλλά συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ και τον διαμοιρασμό των υπηρεσιών του στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Επέκταση των ΣΔΙΤ, εμπόδια πρόσβασης και εξαιρέσεις πολιτών από την φροντίδα υγείας, απογευματινά χειρουργεία με όρους ιδιωτικών κλινικών (30% συμμετοχή του ασθενή στο κόστος νοσηλείας), οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποδυνάμωση του ΕΣΥ, σε αποκλεισμούς ασθενών και σε ακραίες ανισότητες στη φροντίδα υγείας».

​Η απάντηση του Υπουργού Υγείας

Δεν άργησε να έρθει η απάντηση από τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας», και «αλχημείες» για «τους θανάτους από Covid-19 εκτός ΜΕΘ».

Ο Θάνος Πλεύρης επεσήμανε πως τα «αποκαλυπτικά» – κατά τον ΣΥΡΙΖΑ – στοιχεία για τους θανάτους έχουν κοινοποιηθεί στη Βουλή, ενώ διαψεύδει και τον κ. Πολάκη σε σχέση με την αναμονή για τις ΜΕΘ. «Το έγγραφο του ΕΟΔΥ που αναφέρει ο κ. Πολάκης για δήθεν αναμονή 4,7 ημερών αφορά στη διάρκεια νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ», διευκρινίζει ο ίδιος.

Αναλυτικά, η απάντηση του κ. Πλεύρη έχει ως εξής:

«Από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Το ίδιο κάνει και τώρα με αλχημείες για τους θανάτους από Covid-19 εκτός ΜΕΘ. Όλα τα στοιχεία για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ παρουσιάστηκαν στη Βουλή στην επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέλεξε να μην έχει ούτε ως ομιλητή τον κ. Πολάκη. Μετά το φιάσκο της επερώτησης από τις απαντήσεις που δόθηκαν, φαίνεται ότι ο κ. Πολάκης ανέλαβε χρέη Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Με απλή ανάγνωση των πρακτικών παρατίθενται όλες οι απαντήσεις που έδωσα στη Βουλή για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ. Όσον αφορά την αναμονή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ το 12μηνο 03/21- 02/22 ο μέσος όρος αναμονής ήταν 30 ώρες.

Το έγγραφο του ΕΟΔΥ που αναφέρει ο κ. Πολάκης για δήθεν αναμονή 4,7 ημερών αφορά στη διάρκεια νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ (προφανώς γνωρίζει ότι όποιος εισάγεται στο νοσοκομείο δεν σημαίνει ότι πρέπει να εισαχθεί αυτομάτως σε ΜΕΘ) και ΟΧΙ στον χρόνο αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ. Και τα στοιχεία των θανάτων εκτός ΜΕΘ που αναφέρει είναι τα ίδια που έχω δώσει κι εγώ.

Όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ που έδωσαν και δίνουν σκληρή μάχη με την πανδημία, γνωρίζουν τις συνθήκες στις οποίες δόθηκε αυτή η μάχη και ότι σε διάρκεια λίγων μηνών έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αδυναμίες δεκαετιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν απέναντι».

Πηγή: pronews.gr