Παίρνει θέση ο Μητσοτάκης για το ελληνικό ποδόσφαιρο-Όλα ανοιχτά

Στις 6 μ.μ. ο πρωθυπουργός θα μιλήσει και για το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα πάρει θέση στα όσα συμβαίνουν.

Οι μεθοδεύσεις του Λευτέρη Αυγενάκη με την επιτροπή – έκτρωμα που γνωμοδότησαν για ΠΑΟΚ και Ξάνθη προκάλεσαν μπάχαλο και διχασμό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποψινή ομιλία του στη Βουλή (6μ.μ.) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα, θα πάρει θέση στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο αυτό της οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος δεν φαντάζει πιθανό αυτή τη στιγμή. Αντίθετα, δεν πρέπει να αποκλειστεί η διακοπή των αγωνιστικών υποχρεώσεων μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση για ΠΑΟΚ και Ξάνθη, μέχρι δηλαδή τα αρμόδια όργανα να πάρουν τις αποφάσεις. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να πάρει θέση στα γεγονότα και προφανώς η δήλωσή του θα σημάνει νέες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εξελίξεις που θα είναι ραγδαίες σε όλα τα επίπεδα.  Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διατυπώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το βέβαιο είναι οτι αυτή την ώρα ο Λευτέρης Αυγενάκης βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση. Ουδείς υπουργός έχει σπεύσει να τον υπερασπιστεί για τις ενέργειές του, ενώ αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν αντιρρήσεις στα όσα συμβαίνουν. Ο Αυγενάκης, όντας πια εκτεθειμένος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, προσπαθεί να υπεραμυνθεί των επιλογών του, που έχουν φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο στα πρόθυρα του διχασμού.

Η δήλωση Αυγενάκη

Η δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού που μοιράστηκε την Τετάρτη (29/1) από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αναφέρει τα εξής: «Προσπαθεί ανεπιτυχώς να κρυφτεί πίσω από τον δικό του λαϊκισμό και την αναποτελεσματικότητά του ο κ. Βασιλειάδης, μιλώντας για λαϊκισμό της Νέας Δημοκρατίας. Εφόσον πίστευε τόσο πολύ στον νόμο του πέρσι τον Μάρτιο, όπως υποστήριξε ραδιοφωνικά, όφειλε να επισπεύσει την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη «νέα Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού» κι όχι να μεταθέσει –βολικά- την εκκρεμότητά του στους επόμενους.

Παραλάβαμε μια ΕΕΑ ακέφαλη, καθώς ο Πρόεδρός της, Στέφανος Στεφανόπουλος είχε παραιτηθεί από τις 22/05/2019 και ο κ. Βασιλειάδης δεν όριζε αντικαταστάτη του, με συνέπεια η Επιτροπή να μην λειτουργεί. Με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 522/5-8-19) στις 5/8/2019 ορίστηκε Πρόεδρος ο κ. Νικόλαος Τζουλάκης. Στη συγκεκριμένη θέση προβλέπεται η αμισθί τοποθέτηση πρώην δικαστικού. Μάλιστα, ήταν πλέον άκρως κατεπείγουσες οι προθεσμίες για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τόσων μηνών αδράνειας, αλλά και την έκδοση αδειών για όλες τις ομάδες που θα μετείχαν στα κάθε λογής επαγγελματικά πρωταθλήματα, καθώς αυτά θα ξεκινούσαν.

Είναι, προφανές, επίσης, ότι εφόσον εκκίνησε η αγωνιστική σεζόν 2019-2020, την οποία διανύουμε, δεν θα ήταν συνετό να τεθεί θέμα εφαρμογή του 4603/2019 σε ό,τι αφορά στη «νέα ΕΕΑ», καθώς θα διαταρασσόταν η εύρυθμη λειτουργία των επαγγελματικών πρωταθλημάτων που διεξάγονται. Κατάλληλη περίοδος για τέτοιες αλλαγές είναι μόνο προς το τέλος της αγωνιστικής σεζόν.

Να υπογραμμιστεί, επιπλέον, πως η αντικατάσταση των δύο εκ των συνολικά 14 μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (επτά τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά, τα οποία είχαν οριστεί επί Βασιλειάδη και Κοντονή και παραμένουν κανονικά) έγινε κατόπιν παραιτήσεών τους, καθότι επί μακρό χρονικό διάστημα δεν είχαν συμμετάσχει στις εργασίες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Το τακτικό μέλος, Γεώργιος Τριανταφυλλάκης και το αναπληρωματικό μέλος Δημήτριος Αυγητίδης, υπέβαλαν εγγράφως τις παραιτήσεις τους στις 15/11/2019, λόγω «εξαιρετικού φόρτου εργασίας». Αντικαταστάθηκαν, αντιστοίχως, (αμισθί) από το τακτικό μέλος, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαο Φαραντούρη και το αναπληρωματικό μέλος, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αριστέα Σινανιώτη με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ. ΥΟΔΔ 1071/17-12-2019) στις 17/12/2019.
Η αντικατάστασή τους έγινε σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 77 παρ. 4 του 2725/1999, ο οποίος ορίζει ότι πρέπει να έχουν την ιδιότητα του καθηγητή ΑΕΙ, στο γνωστικό αντικείμενο του Εμπορικού Δικαίου».

Βασιλειάδης: «Απερίγραπτη τροπολογία με πάρα πολλές σκιές»

Προηγουμένως, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία για λαϊκισμό υποστηρίζοντας ότι «είχαμε συμφωνήσει με τους φορείς του αθλητισμού να τελειώσει η αγωνιστική σεζόν, ώστε να μην διαταραχθούν οι έλεγχοι που έκανε η υφιστάμενη ΕΕΑ και να αρχίσει η νέα σεζόν με τη νέα Επιτροπή. Μετέθεσα με κοινή άτυπη συμφωνία τη σύσταση της Επιτροπής τον Ιούνιο. Τον Ιούνιο, όπως γνωρίζετε, είχαν προκηρυχτεί εκλογές, δεν υπήρχε περίπτωση εγώ να φέρω μία Επιτροπή 15 ή 20 ημέρες πριν από τις εκλογές και να την ορίσω, γιατί με τον τρόπο που λαΐκιζε η Νέα Δημοκρατία τότε και τα “λούζεται” βέβαια όλα αυτά που έκανε σε όλους τους τομείς της πολιτικής της, θα είχαμε πολιτικό ζήτημα αφενός και αφετέρου η Βουλή ήταν κλειστή λόγω εκλογών και επομένως δεν μπορούσε να περάσει από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ενημέρωσα σαφώς κατά την παράδοση για τις εκκρεμότητες που υπήρχαν».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ο Λ. Αυγενάκης «αντί να φέρει σε ισχύ το νέο νόμο, με τις νέες διαδικασίες, ακόμη και με το νέο πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει και το νέο πλαίσιο ποινών. Φτάνουμε, λοιπόν σε αυτό το σημείο, με πάρα πολλές σκιές και έρχεται μία τροπολογία, η οποία είναι απερίγραπτη και δεν λύνει το ζήτημα».

Πηγή: ethnos.gr