Παναγής Καππάτος: Οι παρεμβάσεις μου την Ολομέλεια και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
Στο πλαίσιο της επεξεργασίας του Σχεδίου Νόμου είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ τόσο κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής την Τρίτη 7/12 όσο και κατά τη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων το μεσημέρι της Τετάρτης 8/12.
Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας επικεντρώθηκα στην Τροπολογία που αφορά στην υποχρεωτικότητα φοίτησης στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο.
Πιο αναλυτικά, για εκείνον που έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτησή του προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.
Με τη ρύθμιση αυτή προχωρούμε στη προστασία του δικαιώματος των παιδιών στη παιδεία με τους γονείς να υποχρεούνται στο να παρακολουθούν την απρόσκοπτη φοίτηση των παιδιών τους στο σχολείο.
Μπορείτε να βρείτε συνολικά την τοποθέτησή μου στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://bit.ly/3EB87vd

Στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης μεταξύ άλλων τόνισα ότι οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν την αλλαγή μόνο όταν βελτιωθούν δείκτες όπως η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, τα διοικητικά κόστη και η ευκολία πρόσβασης στη δικαιοσύνη.
Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση των δικαστών και η λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, είναι καθοριστική για τη συνολική λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, η επιμόρφωση και η αξιολόγηση των δικαστών αποτελούν προϋπόθεση της ανεξαρτησίας τους γιατί τους βοηθά να ανταποκριθούν σε μια πολύ σύνθετη πραγματικότητα που διαμορφώνεται.
Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά την παρέμβασή μου στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://bit.ly/3dy5vlS