Παναγής Καππάτος: Οι πολίτες θα κάνουν τις απαραίτητες συγκρίσεις μέχρι τις εκλογές

Κ. Καππάτο, ο πρωθυπουργός πήρε μια παράτολμη για πολλούς απόφαση, να διεξάγει εθνικές εκλογές, στη λήξη της τετραετίας. Θεωρείτε πως το πλάνο ανάκαμψης της κυβέρνησης και το σχέδιο για την ενεργειακή κρίση, θα τον βγάλουν “ασπροπρόσωπο”;

Δεν θεωρώ παράτολμη απόφαση το σεβασμό της Συνταγματικής πρόβλεψης.

Η πλειονότητα των πολιτών αντιλαμβάνεται άλλωστε τα οφέλη. Το πρόσκαιρο κομματικό όφελος για τη Νέα Δημοκρατία, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα. Μιλάμε πιθανότατα για παρατεταμένη  διαδικασία δυο εκλογικών αναμετρήσεων, όταν ο τόπος θα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις, μέσα στις πολλαπλές κρίσεις που ζούμε.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής έχει αποδείξει, ότι σέβεται τους θεσμούς. Οι Κυβερνήσεις υπάρχουν για να διαχειρίζονται και τα εύκολα, αλλά και τα δύσκολα. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας είναι πολύ ισχυρή και η Κυβέρνηση υλοποιεί, το προεκλογικό της πρόγραμμα.

Ο χρόνος μέχρι τις εκλογές, αφενός θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο, αφετέρου θα επιτρέψει στους πολίτες να κάνουν τις απαραίτητες συγκρίσεις. Στην καθημερινότητά τους οι πολίτες δε βλέπουν μόνο τη βελτίωση από την ψηφιακή μεταρρύθμιση, αλλά και μια σειρά από παρεμβάσεις, μέσω του ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος «Αντωνης Τρίτσης» του ΥΠΕΣ, που αρχίζουν να εκτελούνται.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ήδη ξέσπασαν πυρκαγιές, σε αρκετά περιοχές της χώρας. Κάποιοι κατηγόρησαν τον κ. Μητσοτάκη, πως θριαμβολογεί, πάνω στην καμένη γη. Εν ολίγοις, πως το σχέδιό του για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, απέτυχε. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

Κάθε άλλο παρά απέτυχε. Είναι σε πλήρη εξέλιξη μια τιτάνια προσπάθεια για αναδιοργάνωση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης, που αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.

Οι πυρκαγιές είναι κάτι το οποίο πάντα θα υπάρχει, ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες. Χθες διάβαζα κ. Γιαννέλου ότι οι δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη έκαψαν τη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή στα χρονικά και είμαστε ακόμα στις αρχές Αυγούστου. Σε όλες τις χώρες οι κυβερνήσεις ψάχνουν λύσεις, απέναντι σε παγκόσμια φαινόμενα που εντείνονται, όπως η μετανάστευση και οι φυσικές καταστροφές. Φανταστείτε ότι βλέπουμε πλέον δασικές πυρκαγιές στην Αγγλία και τη Γερμανία!

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Μια πυρκαγιά σε συνθήκες καύσωνα και ισχυρών ανέμων στην Ελλάδα, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, όσα μέσα και αν διαθέτουμε. Πρέπει να συγχαρούμε τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και την τοπική αυτοδιοίκηση διότι κάθε μέρα ξεσπούν εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και μαθαίνουμε από τις ειδήσεις για ελάχιστες.

Από εκεί και πέρα, το μοντέλο δασοπυρόσβεσης αλλάζει. Δίνεται έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη επέμβαση. Η αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας, είναι ριζική. Έχουμε σχεδόν διπλάσια εναέρια μέσα στη διάθεσή μας. Με το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ύψους 1,7 δις. Ευρώ, απαντάμε αποτελεσματικά στα θέματα εξοπλισμού και μέσων δασοπυρόσβεσης.

Θα μπορούσα να σας μιλάω για πολλή ώρα για όσα έχουμε κάνει σε νομοθετικό και επιχειρησιακό επίπεδο ή για τον εξορθολογισμό των χρήσεων γης. Όμως ο πολίτης ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα και αυτό οφείλει να κάνει. Θεωρώ ότι με το 112 και την αλλαγή φιλοσοφίας, οι πολίτες ξέρουν ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς υπάρχει κρατικός μηχανισμός, που θα τους προστατέψει και θα τους καθοδηγήσει με ασφάλεια.

Η προσπάθεια είναι πολύ μεγάλη και πιστεύω ότι σταδιακά, αποδίδει. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι στην Κεφαλονιά, με το πρόγραμμα Antinero του Υπουργείου Περιβάλλοντος για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, έχουμε εκτεταμένους καθαρισμούς από εξειδικευμένα συνεργεία, σε δασικές εκτάσεις στο Αργοστόλι και στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου.

Μεγάλες είναι οι αναταραχές στην Ευρώπη, τόσο εξαιτίας του πολέμου, όσο κι εξαιτίας σκανδάλων και γεγονότων, που σαν αποτέλεσμα είχαν, ακόμη και την “αποκαθήλωση” ηγετών. Θεωρείτε πως και λόγω της οικονομικής κρίσης, αυτή θα είναι η πάγια κατάσταση των επόμενων ετών;

Ζούμε μια μεταβατική περίοδο κ. Γιαννέλου. Νομίζω ότι είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον.

Σε γενικές γραμμές οι δημοκρατίες στο δυτικό κόσμο, αν και απειλούνται από τις δυνάμεις του λαϊκισμού και των άκρων, αντέχουν. Πολλοί πολίτες παρακολουθούν τον κόσμο που είχαν συνηθίζει, να αλλάζει. Υπάρχει πράγματι ένα θέμα διεύρυνσης των ανισοτήτων σε πολλές χώρες, όπως και απομόνωσης μέρους του πληθυσμού, που δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις ταχύτατες αλλαγές.

Αναλογιστείτε όμως τι ζούμε.

Έχουμε μια μείζονα πολεμική σύρραξη στην Ευρώπη, στην Ουκρανία,την πρώτη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αν εξαιρέσουμε τον Γιουγκοσλαβικό εμφύλιο και την τραγωδία της Κύπρου, το 1974. Ζήσαμε τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών, ζούμε τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 50 ετών. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες αντιμετωπίζουν, τρομερές δυσκολίες. Η αγορά εργασίας σε όλο τον κόσμο, αλλάζει ραγδαία. Δεν είναι μια απλή κατάσταση που αντιμετωπίζεται σε εθνικό επίπεδο και με εύκολες λύσεις, όπως παρουσιάζουν ορισμένοι.

Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ιδιαίτερα στο ενεργειακό πρόβλημα, προσπαθεί για μια λύση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα προστατέψει τα κοινά συμφέροντα, όλων των κρατών μελών. Το ενεργειακό θεωρώ ότι θα είναι αρκετά σοβαρό, αυτό το χειμώνα. Όμως η επέκταση των δυνατοτήτων αποθήκευσης φυσικού αερίου και τα έργα διασύνδεσης που γίνονται σε πολλές χώρες, θα αποδώσουν σταδιακά κι έτσι ο εκβιασμός της Ρωσίας σε βάρος των χωρών της Ευρώπης, θα πάψει να είναι το ίδιο πιεστικός.

Αν θέλετε την άποψη μου, η Ευρώπη οφείλει να επαναπατρίσει παραγωγικές δραστηριότητες στις χώρες μας, για να διατηρήσει το υψηλό βιοτικό της επίπεδο και να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες. Αυτό όμως, για να μπορέσουμε να το υποστηρίξουμε, σημαίνει και μια στροφή του εργατικού δυναμικού σε απόκτηση νέων δεξιοτήτων, καθώς και σε σπουδές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, όπου ειδικά στην Ελλάδα, είμαστε αρκετά πίσω.

Η κυβέρνηση βρέθηκε στο στόχαστρο πολλές φορές, σε σχέση με το θέμα των ποινών και τη στάση της, σε επίπεδο δικαιοσύνης. Μεγάλη συζήτηση έγινε για την αποφυλάκιση του κ. Λιγνάδη, τα πανεπιστήμια και αρκετά ακόμη γεγονότα. Εσείς πώς το σχολιάζετε;

Είμαι ενεργός δικηγόρος 33 χρόνια πλέον κ. Γιαννέλου κι όμως αποφεύγω συστηματικά να μιλώ δημόσια για τέτοια θέματα. Όποιος ενδιαφέρεται για τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, πρέπει να τη σέβεται ως διακριτή εξουσία, σύμφωνα με το Σύνταγμα και όχι να της συμπεριφέρεται ως ευκαιριακό παρακολούθημα της εκτελεστικής εξουσίας, για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων.

Το θέμα των αποφυλακίσεων σχετίζεται με τους ποινικούς κώδικες, που καλώς ή κακώς είναι εξαιρετικά σύνθετο, επιστημονικό αντικείμενο ακόμα και για διακεκριμένους νομικούς. Δεν είναι ένα θέμα που λύνεται μέσω των social media ή με ιδεολογικούς αφορισμούς. Σταματώ εδώ.

Είστε ενεργός πολιτικός, σε έναν ιδιαίτερα δημοφιλή και ομολογουμένως πολύ όμορφο, τουριστικό προορισμό. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία και εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, δεδομένων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης;

Η εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, είναι πολύ θετική και τα μηνύματα είναι ότι με τον ίδιο θετικό τρόπο, θα κλείσει. Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, πιθανότατα θα ξεπεράσουμε ελαφρά την τουριστική κίνηση του 2019.

Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, ώστε να στηριχθεί η κοινωνία μας απέναντι στον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, προχθές στο Αργοστόλι.

Όπως γνωρίζετε την προηγούμενη Τρίτη ήταν στην Κεφαλονιά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εντυπωσιάστηκε με το νέο μας αεροδρόμιο και την κίνηση που υπήρχε. Εκτός από τις αφίξεις στο αεροδρόμιο έχουμε και μεγάλη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Κεφαλονιά, ενώ στην Ιθάκη είναι εντυπωσιακή η άνοδος του ιστιοπλοϊκού τουρισμού.

Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είναι πανέμορφα νησιά. Καταπράσινα, με μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα, γεωπάρκο της UNESCO και εκατοντάδες παραλίες όπου μπορείτε να είστε μόνοι σας, ακόμα και τον Αύγουστο.

Σας περιμένουμε όμως όλες τις εποχές του χρόνου! Υπάρχουν δάση, πεζοπορικές διαδρομές και είμαστε ένας τόπος όπου η ανθρώπινη παρουσία και όποια παρέμβασή της, υποτάσσεται στο μεγαλείο της φύσης.

Οι Κεφαλλήνες και οι Ιθακήσιοι είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι, με πηγαίο χιούμορ και ενδιαφερόμαστε να έχουν οι επισκέπτες μας τις καλύτερες αναμνήσεις, από τα νησιά μας.

Μιας και αναφερθήκατε στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον τόπο σας, κάντε μας μια σύντομη αξιολόγηση της παρουσίας του εκεί.

Πολύ θετική και παραγωγική επίσκεψη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μου είπε, ότι είναι πολύ ευχαριστημένος. Ήταν μια προγραμματισμένη επίσκεψη που προετοιμάζαμε, εδώ και αρκετούς μήνες.

Μπορώ να σας πω ότι έγινε μια τρίωρη σύσκεψη με την Περιφέρεια και τους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης, όπου τέθηκαν όλα τα προβλήματα. Ο Πρωθυπουργός ασχολήθηκε με όλα και έδωσε σχετικές οδηγίες σε Υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, που ήταν μαζί του.

Δημιουργήθηκε και μια κυβερνητική επιτροπή υπό τον κ. Τριαντόπουλο που θα βοηθήσει τους ΟΤΑ να αξιοποιήσουν ταχύτερα τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους από την κυβέρνηση, για έργα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

Ανακοινώθηκε επίσης η δέσμευση της Κυβέρνησης μαζί με τους απαραίτητους πόρους, για δυο έργα υποδομής που τα περίμενε η κοινωνία της Κεφαλονιάς, πάρα πολλά χρόνια. Τον οδικό άξονα Αργοστόλι-Πόρος και την αποκατάσταση του κτιρίου του νοσοκομείου, Αργοστολίου.

Παναγής Καππάτος, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στο νομό Κεφαλληνίας και Ιθάκη

Πηγή: https://screenmagazine.gr/