Μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου οι μαθητές της Γ’ Λυκείου καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Τους υποψηφίους περιμένουν μάλιστα αρκετές αλλαγές
Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το σύνολο των αλλαγών που θα βρουν μπροστά τους οι υποψήφιοι για την είσοδο στα Πανεπιστήμια. Κάποιες όμως έχουν ήδη «κλειδώσει».
Οι πέντε «κλειδωμένες» αλλαγές
Ανατροπή στον υπολογισμό των μορίων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια προβλέπουν οι νέοι συντελεστές βαρύτητας που ανακοίνωσε το υπουργείο. Οι αποκλίσεις του ίδιου υποψηφίου για τη διεκδίκηση διαφορετικών τμημάτων ακόμα και στο ίδιο πεδίο σπουδών, μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τα 300 μόρια. Ο μέσος όρος επίδοσης μεταβάλλεται ανάλογα με την πριμοδότηση που έχει αποφασίσει το κάθε τμήμα.
Το παράλληλο μηχανογραφικό διευρύνεται, ενώ πέρσι διατέθηκαν 8.100 θέσεις σε Δημόσια ΙΕΚ για τους απόφοιτους Λυκείου, φέτος αναμένεται να προστεθούν ειδικότητες και να ενταχθούν ακόμα περισσότερα ΙΕΚ.
Το μάθημα της Κοινωνιολογίας αντικαθίσταται από τα Λατινικά που επιστρέφουν για τους υποψηφίους του 1ου επιστημονικού πεδίου. Η απόφαση αφορά και τους αποφοίτους που θα ξαναδώσουν εξετάσεις, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις καθώς οι υποψήφιοι δεν έχουν διδαχθεί το συγκεκριμένο μάθημα.
Διαφοροποιείται ο τρόπος εισαγωγής για τους υποψηφίους που διεκδικούν το 10% των θέσεων, χωρίς δηλαδή να εξεταστούν εκ νέου. Όσοι έχουν αποφοιτήσει το 2020, θα διεκδικήσουν τη θέση χωρίς τον περιορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Όσοι όμως αποφοίτησαν το 2021, θα εισαχθούν μόνο εφόσον πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο.
Οι Προκαταρκτικές Εξετάσεις μεταφέρονται νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022. Όσοι λοιπόν διεκδικούν θέσεις σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Πυροσβεστικές και Σχολές του Λιμενικού, θα εξεταστούν πριν το Πάσχα.
Οι αλλαγές που εκκρεμούν
Αναμένονται αυξομειώσεις από τα Πανεπιστήμια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Άλλα έχουν επιλέξει να χαμηλώσουν τον πήχη της δυσκολίας, άλλα όμως να τον ανεβάσουν. Τα περισσότερα Τμήματα, έχουν πάντως διατηρήσει τον συντελεστή και οι αλλαγές θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας.
Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, μπορεί να ανατρέψει τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό του 2022. Το υπουργείο δεν έχει ακόμα καταλήξει αν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων θα ισχύσουν από φέτος, αποκλείοντας τη δυνατότητα εισαγωγές σε ορισμένα τμήματα.
Τέλος το υπουργείο Παιδείας, επανεξετάζει την εφαρμογή του διπλού μηχανογραφικού. Αυτό καθώς η περσινή εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης, οδήγησε – σύμφωνα με το υπουργείο – το 93% των υποψηφίων να εισαχθεί στις πρώτες τους επιλογές, όπου άλλωστε αποσκοπούσε και το διπλό μηχανογραφικό.
ΠΗΓΗ: ipaidia.gr