Χθες 16 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε Δημόσια Συζήτηση στο Ληξούρι στο χώρο της Βαλλιανείου Σχολής με συμμετοχή και εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα και του Προέδρου του ΟΑΣΠ Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα με συντονιστή τον Καθηγητή και πρώην Υπουργό Ναπ. Μαραβέγια.
Εκ μέρους του Ιονίου Πανεπιστήμιου υποδέχθηκε την εκδήλωση ο Καθηγητής Απόστολος Λουφόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Εθνομουσικολογίας.
Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Νίκου Μπούκα, ο Δήμαρχος του Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης έκανε το καλωσόρισμα αναπτύσοντας τις θέσεις του Δήμου. Στη συζήτηση συμμετείχαν και πήραν το λόγο ο Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος Σωτήρης Κουρής, ο πρώην Δήμαρχος Ληξουρίου Βασίλης Ρουχωτάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ληξουρίου της Αντιπολίτευσης Διονύσιος Αραβαντινός και ο Αντιδήμαρχος Ληξουρίου Γεράσιμος Γαλανός. Παρέστησαν η κα Δώρα Ζαφειράτου η Διευθύντρια της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης και Προϊσταμένη των ΓΑΚ, η Ζωή Μοσχονά Αν.Διοικήτρια του Ματζαβινάτειου Νοσοκομείου, ο Πέτρος Πετράτος Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης, ο Κώστας Λαζαράτος, ο Γ. Γαλανός πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου και πολλοί άλλοι πολίτες του Ληξουρίου.
Από τη συζήτηση προέκυψε μια συγκεκριμένη πρόταση. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, ως Πρόεδρος του ΟΑΣΠ σε συνεργασία με τον Καθηγητή και πρώην Υπουργό Ν. Μαραβέγια θα ετοιμάσουν μια πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση για τη βιωσιμότητα ενός Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Ινστιτούτου στο Ληξούρι με αντικείμενο τη μελέτη των φυσικών καταστροφών με στόχο την ενίσχυση του Ινστιτούτου που προγραμματίζει να ιδρύσει σύντομα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Η πρόταση αυτή αναμένεται να εξεταστεί με ενδιαφέρον από την ΕΘΑΑΕ και το Υπουργείο Παιδείας, ώστε σε εύλογο χρόνο θεωρούμε ότι θα λειτουργήσει ένα Ινστιτούτο πανελλήνιας εμβέλειας και διεθνούς ακτινοβολίας με Έλληνες και ξένους ειδικούς επιστήμονες και μεταπτυχιακούς φοιτητές στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης την Παλική με έδρα το Ληξούρι.
Έτσι η πόλη του Ληξουρίου θα μπορέσει να αποκτήσει μια σημαντικότατη ακαδημαϊκή δομή μετά το κλείσιμο του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων το 2018