Ï ðñùèõðïõñãüò ÊõñéÜêïò ÌçôóïôÜêçò óôçí Óýíïäï ÊïñõöÞò ôçò ÅõñùðáúêÞò ¸íùóçò ôçí ÐáñáóêåõÞ 18 Éïõëßïõ 2020.(EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ)

Άλλη μια προσπάθεια εντυπωσιασμού και παραπλάνησης από την πραγματική εικόνα, επιχείρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την “βοήθεια” του συνόλου των ΜΜΕ με την δήλωση του ότι επέστρεψε στη χώρα με 70 δις, από τη Σύνοδο Κορυφής.

Στην πραγματικότητα όμως, η τετραήμερη παραμονή του στις Βρυξέλλεςφέρνει για την Ελλάδα 32 δισ. ευρώ που κατανέμονται ως 19,5 δις επιχορηγήσεις και 12,5 δις μέσω  δανείων.Απλά ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει τις ενισχύσεις από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027, σε βάθος 7ετίας ( περίπου 5 δις κατ’ έτος ) που θα έπαιρνε η χώρα έτσι κι αλλιώς αφού είχαν συμφωνηθεί εκ των προτέρων.

Όπως ανέφερε o κ. Πάνος Καρβούνης σε τοπικό μέσο ενημέρωσης (kefaloniapress), πρώην σύμβουλος του ΠιέρΜοσχοβισί και πρώην κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε ευρωπαϊκούς πόρους πάνω από 70δις συμπεριέλαβε προγράμματα από τα οποία επωφελείταιήδη η χώραμας,όπως για την ανεργία και για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Το αποτέλεσμα αυτό  δεν  αποτελούσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης της τελευταίας μαραθώνιαςΣυνόδου Κορυφής και εντέχνως το επιτελείο του Πρωθυπουργού τα παρουσιάζει έτσι για να δημιουργήσει – για άλλη μια φορά – επίπλαστη εικόνα θριαμβευτή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Η απόφαση έκδοσης αμοιβαίου χρέους 750 εκ ευρώ από την ΕΕ για τηναντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, με την αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό, σεβάρος των επιχορηγήσεων, αποτελεί εξαιρετικά αρνητική είδηση.

Φανερώνει τηναδυναμία της συλλογικής ηγεσίας της ΕΕ να συνειδητοποιήσει τη κρισιμότητα τωνστιγμών και τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Ευρώπη -και ειδικότερα ο ευρωπαϊκός Νότος-σε μια νέα κρίση χρέους, με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για τη κοινωνικήσυνοχή αλλά και για την ίδια τη συνοχή της ευρωζώνης.

Η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών τουπλούσιου Βορρά, τόσο για μείωση των επιχορηγήσεων όσο όμως και για δικαίωμαφρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις,δεν αφήνουν περιθώριο για πανηγυρισμούς αλλά για βαθύ προβληματισμό.

Δυστυχώς η Ευρώπη δεν έχει διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και φαίνεταιέτοιμη να τα επαναλάβει.

Απέναντι σε όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης, αφού όλο το τετραήμερο εμφανίστηκε μόνοστα φωτογραφικά ενσταντανέ, μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτήρισε «δίκαιο καιεύλογο» έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δις ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχικήπρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις.Μια δήλωση που μας κάνει νααναρωτιόμαστε σε ποια μεριά του τραπεζιού κάθονταν κατά τη διάρκεια τωνδιαπραγματεύσεων.

Αν όμως, αληθεύουν όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από όσα προτείνει ηΕπιτροπή Πισσαρίδη, για νέες περικοπές στο ασφαλιστικό και αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, συνειδητοποιούμε τι ακριβώς ετοιμάζει ο κος Μητσοτάκης για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Βαθιά ύφεση, περικοπές και μνημονιακέςμεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα επιχορηγήσεις, που όμως δε μπορούν ναδημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, και υψηλό δανεισμό πουεγκυμονεί κινδύνους για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους. Με δυο λόγια,κινδυνεύουμε τους επόμενους μήνες να χάσουμε όσα με θυσίες κερδίσαμε τα όλα ταπροηγούμενα χρόνια και να μπούμε σε έναν νέο αέναο φαύλο κύκλο λιτότητας,ανεξάρτητα από το αν τυπικά θα έχουμε μνημόνια.

Και αυτή είναι μια προοπτική πουδεν πρέπει και δε θα αφήσουμε να συμβεί.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙTΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

Προηγούμενο άρθροΟι κινήσεις μέχρι να λήξει η τουρκική NAVTEX – Αποσύρεται το Πολεμικό Ναυτικό από το Καστελόριζο
Επόμενο άρθροΚρουαζιερόπλοια-κορωνοϊός: Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις οδηγιών για επιβάτες – πληρώματα